Ženska imena

Poreklo i značenje imena Eleonora

Loading...

Lično žensko ime Eleonora je dosta često u našem jeziku, bilo u svojoj originalnoj formi, ili pak u vidu izvedenica ili skraćenica, a tačnije poreklo i značenje imena će biti detaljnije objašnjeni u nastavku teksta.

Značenje ženskog imena Eleonora 

Značenje imena Eleonora nije najjasnije, ni u pravom ni u prenesenom smislu, te se pretpostavlja da ime znači – „ona koja je milostiva“; „ona koja je mila i draga“; „ona koja je sjajna kao zvezda Severnjača“; „ona koja je saosećajna za tuđe patnje“; „ona koja je plemenita i dobra“; „ona koja je empata i koja svakoga razume“. 

Poreklo ženskog imena Eleonora 

Generalno posmatrano, tačno poreklo imena Eleonora i dan-danas nije baš sasvim etimološki rasvetljeno, pa se pre svega bazira na pretpostavkama, i najtačnije od njih su sledeće tri.

Prema jednoj hipotezi, ime Eleonora je poreklom iz grčkog jezika, od reči „eleos“ koja znači „saosećanje; milost; milostivo“, ili pak od ličnog imena Helena ili Elena.

Sa druge strane postoji i pretpostavka o poreklu imena Eleonora iz germanske grupe jezika, od imena „Aldenor“ u bukvalnom značenju „stari sever“.

Neki navodi imaju dokaze u poreklu imena iz romanske jezičke grupe, tačnije baš od oksitanskog jezika koji se govori na jugu Francuske, prema kojima ime Eleonora potiče od francuskog imena Aliénor. 

Učestalost davanja ženskog imena Eleonora u susednim zemljama regiona i u svetu 

Zanimljiva je činjenica da je ime Eleonora, prema statističkim podacima za 2018. godinu, izostalo sa liste najdavanijih imena kao originalno, i u našoj zemlji kao i u zemljama regiona.

Međutim, u 2018. godini su u Republici Srbiji bile popularne varijante imena Eleonora, kakve su Nora i Leonora, koje su na listi od sto najdavanijih ženskih imena zauzele 85. i 89. mesto.

U Republici Hrvatskoj su u 2018. godini, od imena Eleonora koje se nije našlo na listama najviše i traženih za devojčice, među „top 100“ imena bile varijante imena – Elena; Nora i Lora, koje su bile pozicionirane na 9.; 54. i 78. mestu među najtraženijim za novorođene devojčice.

Loading...

U Bosni i Hercegovini, zastupljene su u 2018. godini bile varijante imena Eleonora koje su se našle među najdavanijih sto ženskih imena, i to Nora i Leona na 77. i na 98. mestu.

Ime je Eleonora je u određenim jezičkim varijantama dosta popularno u Francuskoj (Provansa), kao i u Velikoj Britaniji; Nemačkoj i u Severnoj Americi. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Eleonora 

Nadimci, hipokoristike i umanjenice od imena Eleonora su brojni, a neki od najpoznatijih su – Ena; Eni; Lora; Nora; Ela; Eli; Lena; Leona; Lorena; Elinor; Elena; Eliona; Elina i tako dalje.

Izvedena i varijantna imena od imena Eleonora su – Lenora; Linor; Lenor; Leonor; Elenor; Alin; Aliénor; Eleonor; Ella; Elly; Ellyn; Ellie; Leonore; Nell; Nelly; Nella; Noris; Norally.

Zašto odabrati baš žensko ime Eleonora kao lično ime za devojčicu 

Loading...

Neke od najpoznatijih žena od istorije sve do danas, koje su nosioci imena Eleonora, pa koje tako i mogu biti svojevrsna isnpiracija roditeljima, da deci daju baš ovo ime, jesu navedene u nastavku teksta.

Nekadašnja popularna jugoslovenska pop pevačica se zvala Eleonora Barudžija, i sa svojom je sestrom Izoldom činila duetsku pop grup „Sestre Barudžija“.

Nekadašnja poznata srpska i jugoslovenska košarkašica se zvala Eleonora Vild Đoković.

Poznate vladarke sa ovim imenom su bile – Eleonora Anžujska, kraljica i žena Filipa de Tusija a potom i Fridriha III Sicilijanskog; kraljica Francuske i žena kralja Luja VII je bila Eleonora od Akvitanije; carica Svetog Rimskog carstva Eleonora od Portugalije; kraljica Kastilje i Toleda je bila Eleonora Engleska.

Nemačka carica i žena cara Leopolda I je bila Eleonora Magdalena Terezija Nojburška; žena Fridriha I od Aragona je bila Eleonora od Albukerka; poznata engleska kraljica i žena Henrija III Plantageneta je bila Eleonora od Provanse.

Sponzorisano:

Loading...