Muška imena

Poreklo i značenje imena Emanuel

Loading...

Muško lično ime Emanuel spada u takozvana „biblijska imena“ te je najpopularnije među svim jevrejskim i hrišćanskim narodima, i smatra se da je nastalo kao izvedeno ime od muških imena hebrejskog porekla kakva su Emmanuil i Immanuel.

U tekstu dalje saznajte nešto više informacija o imenu Emanuel, koje vam mogu biti od koristi i koje mogu pomoći u odlukama za izbor imena za muško dete…

Značenje muškog imena Emanuel 

Najverovatnija prenesena značenja muškog ličnog imena Emanuel jesu po hipotezama o poreklu:

„onaj koji je poslao Bog“; „bogumili“;

„čestit i bezgrešan čovek“;

„onaj koji je iskren i uvek ide pravim putem“;

„onaj ko je plemenit i ko svakome pomaže“;

„onaj ko je čistog srca i duše“. 

Poreklo muškog imena Emanuel 

Smatra se da je ime Emanuel, poreklom iz staro hebrejskog jezika i da je izvedeno od imena Emmanuil; Emmanuel ili Immanuel, a koja imaju značenje „Bog je sa nama“; „Bog nam je svedok“; „Bog sve vidi“; „Gospod će nam pokazati pravi put“ (u smislu „El ili Il je sa nama“; „On je sa nama“).

Postoji i hipoteza etimologa da je ime Emanuel poreklom iz latinskog jezika od imena Imanu΄el, a koje opet ima isto značenje kao i pomenuta hebrejska varijanta.

Loading...

Učestalost davanja muškog imena Emanuel u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Emanuel nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Emanuel se jeste našlo u najdavanijih sto muških imena, i zauzelo je 47. mesto.

U Republici Srpskoj se ime Emanuel takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se može pretpostaviti da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Emanuel u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je verovatno da je davano u statistički manje značajnom procentu.

Pored navedenih zemalja ime Emanuel jeste dosta traženo ime za novorođene dečake i diljem sveta u zemljama kakve su Italija; Makedonija; Bugarska; Španija; Portugalija; Katalonija; Grčka; Francuska; Izrael; Jemen; Palestina. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i hipokoristike od imena Emanuel

Najpoznatiji nadimci, imena od milja i deminutivne forme od muškog ličnog imena Emanuel jesu – Manu; Mane; Meni; Many; Manuel; Emil; Iman; Umal; Emin.

Izvedena i varijantna imena od imena Emanuel jesu – Manuilo; Manojlo; Manojle; Manilo; Imanuel; Emanuil; Emanuilo; Imanuil; Amman. 

Zašto odabrati baš muško ime Emanuel kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Emanuel koje su uistinu retke i koje su obeležile određene sfere ili vremenske epohe, te mogu biti inspiracija za roditelje da ime daju novorođenim dečacima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Slavni vizantijski car koji je pripadao dinastiji Komnin, a koji je ostao poznat i kao Dukojlo bio je Emanuel (Manojlo) I Komnin; poznati italijanski pesnik i satiričar, te i naučnik iz XIII veka je bio jevrejskog porekla i zvao se Emanuel Rimski (originalno Imanuel Roman).

Verovatno monarh sa najčudnijom titulom ikada, a koja se zvala u originalu „Božjom Milošću Kralj Portugalije i Algarva, sa Ove i One strane mora, u Africi, Gospodar Gvineje, Trgovine, Osvajanja i Moreplovstva po Etiopiji, Arabiji, Persiji i Indiji“, a koji je bio iz dinastije Aviza i kralj Portugalije, zvao se Emanuel (Manuel; Dom Manuel) I od Portugalije.

Svetski popularni atletičar i sprinter koji je poreklom iz Trinidada i Tobaga se zove Emanuel Kalender; poznati francuski auto trkač jeste Emanuel Kolard.

Nekada poznati austrougarski vojni general se zvao Emanuel Cvjetićanin; poznati francuski alpinista jeste imena Emanuel Boilu de Kastelnau (baron de Kastelnau).

Popularni grčki filolog i filozof jeste Emanuel Krijaras; slavni švedski folozof i pronalazač jeste Emanuel Svedenborg.

Proslavljeni svetski fudbaler poreklom iz Gane jeste Emanuel Banahene; poznati kenijski trkač u disciplini sprint jeste Emanuel Bet; poznati fudbaler iz Togoa, koji igra za FK „Kristal Palas“ jeste Emanuel Adebajor.

Proslavljeni američki filmski glumac jeste Emanuel Luis; poznati američki advokat i političar jeste Emanuel Gold.

Nekada poznati dominikanski političar je bio Emanuel Kristofer Loblak; poznati francuski političar i sadašnji predsednik Francuske jeste Emanuel Žan-Mišel Frederik Makron.

Poznati kamerunski i svetski slavni fudbaler jeste Emanuel Mbende; popularni američki mešoviti borac i bokser jeste Emanuel Njuton.

Nekadašnji slavni grčki revolucionar koji je bio i jedan od predvodnika Grčkog rata za nezavisnost se zvao Emanuel Papas; proslavljeni francuski biznismen je Emanuel Lescur.

Popularni i svetski slavni portorikanski bokser se zvao Emanuel Rodrigez; američki poznati rvač jeste imena Emanuel Alehandro Rodrigez (poznatiji samo kao Kalisto).

Sponzorisano:

Loading...