Muška imena

Poreklo i značenje imena Emil

Loading...

Muško lično ime Emil je prema pretpostavkama etimologa poteklo od staro rimskog naziva Aemilius, koji je bio ime za poznatu porodicu, mada se neke pretpostavke baziraju na tome da je ime nastalo tek u XIX veku.

Pogledajmo sada značenje ovog imena.

Značenje muškog imena Emil 

Najverovatnije preneseno značenje imena Emil jeste – „onaj koji je takmičarski nastrojen“; „onaj koji voli da se nadmeće“; „onaj koji je spretan i sposoban“; „onaj koji je uporan i borben u svojim namerama i ciljevima“; „onaj koji je vredna i radna osoba“; „onaj koji je pravi borac“; „onaj koji je rođen za velika dela“; „onaj koji ume da se izbori za sebe i koji štiti one koje voli“.

Sada ćemo saznati malo više o poreklu imena.

Poreklo muškog imena Emil 

Pretpostavka je da je ime Emil poreklom iz latinskog jezika od reči „aemilius“ što znači vredan; borben; radan; uporan; spretan, takmičarski nastrojen; menjati se; nadmetati se sa nekim; uvek biti spreman na izazove.

Učestalost davanja muškog imena Emil u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima dobijenim za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Emil je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake samo u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 63. mesto.

U istoj 2018. godini ime Emil se nije našlo u „top 100“ najpopularnijih muških imena ni u našoj zemlji, kao ni u Republici Srpskoj niti u Republici Hrvatskoj, mada to ne isključuje mogućnost da je ime davano deci sporadično, odnosno u procentu koji nije bio statistički značajan.

Zanimljiva je i činjenica da je prema podacima iz perioda od 2001. do 2007. godine ime Emil bilo među 60 najdavanijih imena za novorođene dečake na Islandu, kao i da je u razdoblju od 1997. do 2008. godine ime Emil u Norveškoj bilo među 40 najtraženijih muških imena, kao i da je u istom pomenutom periodu ime Emil bilo u „top 15“ imena u Kanadi i među prvih 70 imena u Nemačkoj.

Pored pomenutih zemalja, ime Emil je takođe bilo često davano ime za novorođenu mušku decu i u Danskoj; Finskoj; Švedskoj; Engleskoj; Mađarskoj; Rumuniji; Bugarskoj; Poljskoj; Češkoj; te i u Slovačkoj; Francuskoj; Australiji i Americi. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Emil 

Nisu poznati nadimci, umanjenice ili imena od milja za lično ime Emil, ali su zato najpoznatija izvedena i varijantna imena od ovog muškog imena – Emir; Emin; Ermin; Amil; Milijan; Milija; Emilijan; Emilije; Emilio; Milijanko; Milinko; Milijan, kao i neke ženske varijante kakva su pak imena – Ena; Emina; Milijana; Miljana; Mina; Amelija; Amely; Emily; Emila; Emilija; Enu; Eni; Emilijana. 

Zašto odabrati baš muško ime Emil kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Emil, koje su obeležile određenu vremensku epohu i ostavile traga u nekoj sferi života, i koje stoga mogu da budu inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje sinove, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Svetski poznati nemački imunolog i lekar koji je 1901. godine dobio i “Nobelovu nagradu” za medicinu, a jer je otkrio antidifterijski serum se zvao Emil fon Bering; američki pronalazač koji je bio jevrejskog porekla i koji je izumeo gramofon i mikrofon se zvao Emil Berliner; francuski pisac koji je bio jedan od najznačajnijih „naturalista“ u književnom stvaralaštvu se zvao Emil Zola; poznati svetac sa početka IV veka je bio Sveti Emilije; jedan od najpoznatijih francuskih vajara je bio Emil Antoan Burdel; nekada poznati i veoma čuveni jugoslovenski političar i advokat se zvao Emil Gavrila.

Nekada veoma priznati i poznati čehoslovački atletičar i osvajač četri olimpijske zlatne medalje, a koji je ostao upamćen i po nadimku “češka lokomotiva” se zvao Emil Zatopek; srpski fudbalski golman je Emil Rockov; francuski matematičar se zvao Emil Borel; francuski pomorski admiral i istaknuti vojskovođa je bio Emil Pol Emebl Geprat; francuski sociolog se zvao Emil Dirkem; političar i analitičar bugarskog porekla je bio Emil Vlajki; poznati rumunski esejista i filozof se zvao Emil Sioran.

Loading...

Zanimljivosti vezane za muško ime Emil

Imendani ili “dani imena” Emil se obeležavaju u brojnim svetskim zemljama i najpopularniji su oni u Slovačkoj (dana 31. januara); u Estoniji (dana 30. avgusta); u Mađarskoj (dana 28. maja); u Švedskoj (dana 14. novembra); kao i u u Poljskoj (sa čak šest imendana u toku jedne kalendarske godine 22. maja; 5. avgusta; 8. avgusta; 6. oktobra; 11. oktobra i 14. novembra); u Češkoj (dana 22. maja) i u Bugarskoj (dana 18. jula i 8. avgusta).

Sponzorisano:

Loading...