Ženska imena

Poreklo i značenje imena Emilija, Ema

Loading...

Lično žensko ime Emilija i ime Ema, za koje se pretpostavlja „po zvučnosti“ da jeste nadimak ili hipokoristika imena koje je prvo pomenuto, zapravo nisu imena istog porekla, i u nastavku teksta će i o tome, kao i o značenju ovih imena biti više objašnjenja.

Značenje ženskog imena Emilija, Ema 

Generalno razmatrano, ime Emilija kao i ime Ema imaju jedan „milozvučan“ prizvuk, ali je baš njihovo značenje, kada se uzme u obzir prevod prema poreklu imena iz latinskog jezika – „ona koja je suparnica“; „ona koja je opasan neprijatelj“; „ona koja je uvek dobro proračunata osoba“; „ona koje se treba čuvati jer je lukava i podmukla“; „ona koja je opasnica i koja ne preza da baš svakome ili pak nekome nanese zlo“; „ona koju nije dobro imati za neprijatelja“.

No, jasno je da kada roditelji biraju ime za svoje ćerke, neće se voditio ovakvim značenjem imena, pa je poznato i drugačije preneseno tumačenje imena Ema, koje se može primeniti i na ime Emilija, i koje znači – „ona koja je jedinstvena i univerzalna“; „ona koja je lepa u celini i spolja i iznutra“; „ona koja je jedna i jedina takva rođena“; „ona koja nema nikoga da joj parira po vrlinama“; „ona koja je jedinica i naslednica“; „ona koja je zrela osoba i koja je samosvesna i zna svoju vrednost“. 

Poreklo ženskog imena Emilija, Ema 

Ime Emilija spada u grupaciju takozvanih hrišćanskih odnosno „biblijskih imena“, te je njegovo poreklo iz latinske reči „aemulus“, u značenju neprijatelj; suparnik; protivnik.

Prema drugim poznatim etimološkim hipotezama o poreklu imena Emilija, smatra se da je ime muslimanskog porekla i da je izvedeno od muškog imena Emilijan.

Kada se razmatra poreklo ličnog imena Ema, svakako je prva pretpostavka da je ime nadimak ili hipokoristika imena Emilija, što i jeste jedna potencijalna hipoteza, ali ne nužno i jedina koja je tačna kao pretpostavka.

Naime, u našoj zemlji kao i u Republici Srpskoj se pretpostavlja da je ime Ema skraćena verzija od iemna Emilija ili Emilijana; skraćenica od imena Emira ili Emina u Bosni i Hercegovini, te i u Republici Hrvatskoj kraća verzija imena Emily ili pak Emili.

No, mnogo je verovatnija pretpostavka da ime Ema jeste poreklom od germanskih korena i to od reči „ermen; irmana; irman“, odnosno od pojma „ermanischen“ u značenju cela; kompletna; te i celovita; ukupna; jedinstvena; sveopšta ili sveobuhvatna. 

Učestalost davanja ženskog imena Emilija, Ema u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za 2018. godinu, lično žensko ime Emilija je bilo među sto najdavanijih imena u Republici Srbiji na 24. mestu, dok je njegova varijanta kao ime „per se“ Ema, zauzelo 46. mesto.

Loading...

U istoj datoj 2018. godini je ime Emilija na listi od stotinu najdavanijih imena za sve novorođene devojčice u Republici Srpskoj bilo na 29. mestu, dok je varijanta imena Ema bila „nešto i bolje rangirana“ i našla se na 40. mestu liste.

U 2018. godini je u Republici Hrvatskoj među „top 100“ imena za devojčice ime Emilija izostalo sa liste, dok je ime Ema bilo veoma „dobro kotirano“ i našlo se na 4. mestu.

U Bosni i Hercegovini se u kalendarskoj 2018. godini, ime Emilija nije našlo među najdavanijih sto imena za novorođenu žensku decu, dok je ime Ema bilo na „odličnom“ 8. mestu u ovoj nama susednoj zemlji.

Kako je ranije navedeno da je ime Emilija prevashodno poznato kao hrišćansko ime, ono je dosta popularno za žensku decu u slavenskim zemljama kakve su Rusija; Poljska; Češka; Slovačka; te i Ukrajina; Makedonija; Bugarska; Letonija; Litvanija; Belorusija; Grčka.

Za lično ime Ema je poznata činjenica da se ono po prvi put kao ime „per se“ pojavilo u XI veku u Velikoj Britaniji, prema imenu svetitelja koji je bio poznat u Austriji i zvao se „Hemma“. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Emilija 

Loading...

Jasno je da od imena Emilija postoje razni nadimci, umanjenice i hipokoristike, što se svakako ne može reći za ime Ema, koje se generalno i danas smatra nadimkom imena Emilija ili nekih srodnih imena, pa su najpopularniji nadimci imena Emilija – Mila; Milja; Milija; Ema; Emica; Emka; Emili; Emina; Emilana; Emka.

Izvedena i varijantna imena od imena Emilija ili Ema jesu brojna i neka od najpoznatijih su pak – Emina; Emira; Amina; Amira; Samira; Lilija; Milija; Emilijana; Milijana; Emili; Emilina; Emla; Emra; Milana; Miljana, a poznata su i neka izvedena muška imena kao što su – Emilio; Milijan; Milijanko; Milinko; Emilios; Emir; Emil; Emilije; Miljan; Miljo. 

Zašto odabrati baš žensko ime Emilija, Ema kao lično ime za devojčicu 

Neke od najpoznatijih žena sa imenom Emilija ili Ema, a koje su baš i obeležile neko vremensko razdoblje ili pak „ostavile traga“ u nekoj životnoj sferi, te koje mogu na kraju biti i inspiracija za sve roditelje da baš tako nadenu ime svojim novorođenim ćerkama, biće i navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata ruska političarka jeste Emilija Edgardovna Slabunova; jugoslovenski narodni heroj i žena učesnica NOB-a je Emilija Jakšić Nikezić; poznata je hrišćanska svetiteljka i po predanju i majka svetog Vasilija Velikog, svetog Grigorija Niskog i svete Makrine Emilija Cezarejska (sveta Emilija); supruga francuskog kralja Lotara II i majka Luja V te francuska kraljica je bila Ema od Italije. 

Slavna španska književnica iz književnog pravca „naturalizam“nastalog u Francuskoj je Emilija Pardo Basan; poznata kraljica Nemačke i Holandije je bila Ema od Valdeka i Pirmonta; poznata američka superstogodišnjakinja i jedina i poslednja živa osoba koja je rođena do 1892. godine je Ema Tilman; takođe je poznata i italijanska super-stogodišnjakinja Ema Martina Luiđa Morano. 

Poznata američka filmska glumica je Ema Tompson; takođe veoma slavna i poznata američka filmska glumica je Ema Votson; meksička glumica poznata po ulogama u telenovelama je Ema Laura Gutjeres; poznata američka glumica je Ema Kolfild; američka glumica, te i manekenka i pevačica je Ema Roberts; slavna i veoma popularna mlada američka glumica je Ema Stoun; engleska glumica jeste Emilija Klark; poznata engleska pevačica koja se proslavila u grupi „Spice Girls“, a pod umetničkim imenom „Baby Spice“ je Ema Li Banton; slavna francuska balerina je Ema Livri. 

Poznata žena koja je bila ruski filozof i anarhista jeste Ema Goldman; najmlađa danas poznata italijanska preduzetnica je Ema Marčegalja; poznata američka košarkašica je Ema Meseman; nekadašnja poznata jugoslovenska i srpska rukometašica jeste Emilija Erčić; srpska dramska umetnica iz perioda 19. i 20. veka je Emilija Popović; poznata kraljica Engleske, te koja je bila žena čak dva engleska kralja – Etelreda II Nespremnog i Knuta Velikog je bila Ema od Normandije.

Sponzorisano:

Loading...