Ženska imena

Poreklo i značenje imena Emina

Loading...

Žensko lično ime Emina jeste i danas najpoznatije i najdavanije ime za novorođene devojčice u zemljama islamske veroispovesti.

Međutim, ovo ime je takođe dosta popularno i u zemljama širom sveta, pre svega jer je vrlo lepo i milozvučno, pa će njegovo detaljnije poreklo i značenje biti objašnjeno u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Emina 

Preneseno značenje imena Emina jeste najverovatnije prema brojnim pretpostavljenim teorijama o poreklu – „ona koja je simbol mira i harmonije“; „ona koja je milosna i blaga“; „ona koja je ili pouzdana i odgovorna osoba“; „ona koja je bezgrešna i koja je poštena“; „ona koja je dobrotvor i veliki empata“; „ona koja je požrtvovana i plemenita“; „ona koja je svakome uzdanica i oslonac“; „ona koja je podrška i pravi prijatelj u nevoljama“; „ona koja je verna i odana kao prijatelj“; „ona koja je časna i poštena“; „ona koja je čestita i bezgrešna osoba“; „ona kojoj se može uvek vrlo i verovati“; „ona koja ispunjava obećanja“; „ona koja je oličenje poverenja i koja donosi nadu“; „ona koja svakome daje utehu i donosi mir i blaženstvo“; „ona kojoj je duša čista“; „ona čije je srce plemenito“; „ona koja je mila i draga, koja je blaga i puna unutrašnjeg mira“; „ona koja je vera i nada svakome ko ima neke muke“. 

Poreklo ženskog imena Emina 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Emina poreklom iz arapske jezičke grupacije i da je zapravo izvedeno od ženskog ličnog imena Amina, kao njegova jezička varijanta.

Postoje i neke hipoteze da je ime Emina nastalo u persijskom odnosno turskom jeziku i da je ono zapravo izvedeno od muškog ličnog imena Emin ili Amin odnosno Ermin ili Armin.

Muslimanska sveta knjiga „Koran“ navodi da se majka proroka Muhameda zvala Amina, a postoji i takozvano „stablo porekla“ imena Emina po kome je ime nastalo na sledeći način iz pomenute osnove Amina u muslimanskom području.

Dakle, prema pomenutom „stablu porekla“ ime Emina ima sledeći način nastanka – Amin (ime u arapskom i persijskom jeziku, muškog roda) – Aminah (ime iz arapskog jezika) – Amina i Emina (ime u bosanskom jeziku) – Emine i Emin (varijante imena u turskom jeziku). 

Učestalost davanja ženskog imena Emina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz 2018. kalendarske godine, ime Emina je među najdavanijih sto ženskih ličnih imena, bilo na 72. mestu u Republici Hrvatskoj, te na 11. mestu u susednoj Bosni i Hercegovini.

U Republici Srbiji, kao i u Republici Srpskoj, ime Emina se u pomenutoj 2018. godini nije našlo među „top 100“ ženskih najdavanijih ličnih imena, ako se izuzmu varijante kakve su ime Mina ili Minja, a koje jesu bile dosta popularne u ovim zemljama. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Emina 

Među najpoznatijim nadimcima, umanjenicama i imenima od milja za ime Emina su – Emi; Ejmi; Ema; Em; Eli; Emica; Emuška; Emsi; Ems.

Izvedena i varijantna imena od imena Emina su najčešće – Mina; Tina; Valentina; Magdalina; Jasmina; Antonina; Nikolina; Danina; Dafina; Vilhelmina; Emilija; Amira; Amina; Amra; Emili; Nina; Ema, kao i muška imena kakva su – Emre; Emro; Emin; Emir; Em;  Amir; Amar; Amra. 

Zašto odabrati baš žensko ime Emina kao lično ime za devojčicu 

Poznate ličnosti koje su nosioci imena Emina, te koje mogu opet i poslužiti kao jedna svojevrsna inspiracija za roditelje da baš ovim imenom nazovu svoje novorođene devojčice, kao i neke pak osobe koje imaju varijantna imena koja jesu proistekla iz ovog imena, biće navedene u nastavku teksta.

Popularna srpska pevačica, te i glumica i tekstopisac jeste Emina Jahović; bosanska glumica je Emina Muftić; bosanska istoričarka književnosti je Emina Memija; poznata srpska rukometašica je Emina Krasnić.

Loading...

Poznata srpska slikarka i književnica koja je bila ćerka Vuka Stefanovića Karadžića je Mina (Vilhelmina) Karadžić; poznata srpska slikarka je i Mina Radović; slavna srpska pesnikinja jeste Mina (Miroslava) Kovačević; popularna srpska violinistkinja je Mina Mendelson; poznata srpska folk pevačica se zove Mina (Jasmina) Kostić.

Vladarka koja je bila prva kraljica Holandije je Vilhelmina od Holandije; žena Jozefa I Habzburga i slavna austrijska nadvojvotkinja nje bila Vilhelmina Amalija od Braunšvajg Kalenberga; supruga velikog vojvode Ludviga II iz Nemačke je bila Vilhelmina Lujza od Badena.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Emina

Pomenuta pevačica Emina Jahović je poznata u Turskoj i kao bivša supruga pop pevača Mustafe Sandala, a oprobala se i kao glumica u turskoj seriji „Polje lala“ („Lale Devri“), iz 2011. godine.

Ona je danas i u našoj zemlji sinonim za lepotu i pevački talenat, a trenutno je u srećnoj vezi sa turskim milijarderom Sadetinom Saranom.

„Emina“ je jedna od najlepših ljubavnih pesama srpskog pesnika Alekse Šantića, za koju se smatra da je posvećena njegovoj velikoj ljubavi Emini Safetić, sa kojom je pesnik želeo da se oženi, ali im „verske razlike“ na kraju jesu bile prepreka za sreću, mada se smatra i da je majka popularnog Šantića sinu dala „ultimatum“ da se ne može oženiti prelepom Eminom, i ova pesma je danas okarakterisana kao sevdalinka, i peva se u različitim muzičkim aranžmanima.

Sponzorisano:

Loading...