Muška imena

Poreklo i značenje imena Emir

Loading...

Smatra se da je muško lično ime Emir muslimanskog porekla, te je u našoj zemlji kao i regionu relativno retko ime, sa izuzetkom Bosne i Hervegovine, a o poreklu i značenju imena će biti nešto više reči u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Emir 

Najverovatnije je pretpostavljeno preneseno značenje imena Emir – „onaj koji je rođen za vladara“; „sultan; princ; slavan; važna ličnost“; „onaj koji je važan i koji je uticajan“; „onaj koji je mudar i koji sluša svoj narod“.

Jedno direktno značenje imena Emir je vezano za titulu „emir“ te se odnosi na osobe koje imaju u svom posedu „Emirate“ kojima upravljaju kao vlastelini, i koji jesu vladari i pandan su našim knezovima koji su upravljali određenim u ratu ili politički osvojenim teritorijama. 

Poreklo muškog imena Emir 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Emir poreklom iz arapskog jezika, od imena Amir, te da ima značenje vladar; plemić; sultan; starešina; slavan; važan; društveno značajna ličnost; te i vlastelin; vojskovođa; vezir. 

Učestalost davanja muškog imena Emir u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dobijenim ststističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, muško lično ime Emir je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Republici Srbiji na 76. mestu; u Republici Srpskoj na 80. mestu i u Bosni i Hercegovini na 12. mestu pomenute liste.

U Republici Hrvatskoj ime Emir nije bilo u „top 100“ imena koja su najrađe birana za novorođenu mušku decu u 2018. godini, mada se može pretpostaviti da je ime davano sporadično u procentu koji nije bio statistički značajan, da se ime kotira kao jedno od stotinu najčešćih.

Pored već pomenutih zemalja, ime Emir je dosta često davano muško ime i u Francuskoj i u Engleskoj, dok se opet sporadično daje dečacima u zemljama diljem sveta. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Emir 

Nadimci, imena od milja i deminutivne forme od imena Emir nisu poznati, dok se među izvedenim i varijantnim imenima sreću najčešće – Emil; Emis; Enis; Emra; Amir; Emre; Emro.

Loading...

Ženske varijante imena Emir su obično – Amira; Emira; Amra; Emra ili Amina i Elvira. 

Zašto odabrati baš muško ime Emir kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Emir koje su u istoriji i/ili u savremenom dobu bile popularne među ličnostima koje su obeležile određene domene nauke i kulture, te stoga mogu pak i biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje novorođene dečake, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Svetski poznati i slavni turski glumac jeste Emir Faruk Ugurčan; poznati bosanski glumac se zove Emir Fejzić; turski popularni pop pevač se zove Emir Sevinč (poznat pod umetničkim imenom Emir); popularni bosanski glumac je imena Emir Ovčina; svetski proslavljeni jugoslovenski i srpski reditelj bosanskog porekla, a koji se oprobao pored režije i kao glumac, muzičar, scenarista i književnik i producent zove se Emir Kusturica; nadaleko slavni i poznati bosanski glumac jeste imena Emir Hadžihafizbegović.

Popularni i cenjeni bosanski književnik i novinar jeste Emir Imamović “Pirke”; nekada poznati jugoslovenski i bosanski košarkaš i kasnije i košarkaški trener je bio Emir “Muki” Mutapčić; poznati srpski fudbaler rođen u Novom Pazaru jeste Emir Azemović; poznati bosanski fudbaler je imena Emir Spahić; proslavljeni srpski atlrtičar u trčanju sa preponama na 400 metara je Emir Bekrić.

Zanimljivosti vezane za muško ime Emir 

Loading...

U nekim svetskim zemlčjama kakve su Turska; Saudisjka Arabija; Ujedinjeni Arapski Emirati, ime Emir je od davnina postojalo kao jedan naziv titule osnosno kao jedan pojam koji označava društveni status ili vladara, i prevodi se kao – vladar; namesnik; plemić; sultan; šeik; radža; kalif; vezir.

“Emirates stadium” je ime za fudbalski stadion u Londonu u Engleskoj, a koji jeste stadion vrlo čuvenog FK Arsenal.

Emirate of Crete ( Kritski emirat) ime je nekadašnje muslimanske države na grčkom ostrvu Krit koja je postojala sve do 961. godine kada je i ukinuta.

Emirate of Córdoba (Kordopski emirat) ime je za nekadašnju islamsku državu na Pirinejskom poluostrvu, a čija je prestonica bila u gradu Kordobi te je poznato da je ova teritorija postojala kao emirat sve do 929. godine a kada je preimenovana u kalifat.

Emirate of Sicily (Emirat Sicilija) ime je za nekadašnju muslimansku državu na ostrvu Sicilija, koja je postojala sve do perioda 1072. godine.

Emir je ime za naselje u Meksiku, savezna država Jukatan u kojoj je prema statističkim podacima koji su dobijeni na osnovu popisa stanovništva iz 2010. godine živeo samo jedan stanovnik.

Svakako je kod nas najpoznatioji nosilac imena Emir, slavni reditelj Emir Kusturica, koji je pak i izgradio i internacionalnu karijeru, te osvojio mnoge filmske nagrade na prestižnim festivalima, a samo neki od njegovih holivudskih prijatelja su Džoni Dep; Šeron Stoun; Monika Beluči, kao i poznati ruski reditelj Nikita Mihalkov i svetski poznati reditelj Martin Skorseze.

Na planini Mokra Gora je Kusturica stvorio jednu atraktivnu turističku destinaciju koja se zove “Kamengrad”, a kasnije je ustanovljen i filmski festival, koji afirmiše mlade glumce i reditelje i čiji su česti gostio najpoznatija imena iz sveta filma.

Emir Sarafoglu jeste ime lika iz popularne turske serije “Zvala se Feriha”, koja je prikjazivana i kod nas, ali koja je svakako imala odlične rezultate i rejtinge u zemljama širom sveta, a čiji je lik tumačio mladi i talentovani turski glumac Čagataj Ulusoj.

Emir Kozdžuoglu jeste izmišljeni lik iz svetski popularne turske serije “Beskrajna ljubav” koga je odigrao talentovani i veoma poznati turski glumac Kan Urgandžioglu.

Sponzorisano:

Loading...