Ženska imena

Poreklo i značenje imena Ena

Loading...

Žensko lično ime Ena je jedno od najpopularnijih kratkih imena za novorođene devojčice u poslednjih nekoliko godina, pa iako je i postalo ime „per se“, ranije se smatralo nadimkom ili hipokoristikom od imena – Emilija; Emina; Enesa; Enisa; Irena; Magdalena; Milena.

Značenje ženskog imena Ena 

Kako je ime Ena poreklom od grčke reči „eirene“ i u bukvalnom prevodu označava „mir“, to su i prenesena značenja ovog imena obično – „miroljubiva“; „ona koja donosi mir i sreću“; „tiha“; te „ona koja je razumna“; „ona koja unosi u ljude božji mir“.

Ako se posmatra značenje imena Ena prema njegovom keltskom poreklu, prevodi se obično kao „vatra; vatrena“; „ona koja je strastvena i srčana“; „buntovnica; borac; ratnica“; „ona koja je kao nemiran duh“; „ratoborna“.

U prevodu sa irskog jezika, ime Ena označava obično – „onu koja je zahvalna“ ili pak „osobu baš vrednu divljenja“; „onu kojo treba biti zahvalan“; „vrednu poštovanja i svake pohvale“.

Poreklo ženskog imena Ena 

Poreklo imena Ena je pretpostavlja se iz staro-grčkog jezika, i to od vlastite imenice „Eirene“ (u našem jeziku Irena), ili pak od zajedničke imenice „eirene“ u značenju „mir; spokoj; pravda“.

Kada je u pitanju keltska kultura, poreklo imena Ena se smatra da je od imena Enesa, te je i dosta često u Irskoj, kao i u muslimanskim zemljama, sa različitim značenjem i tumačenjem imena.

Ime Ena je jedno od retkih imena za koje nije najpreciznije utvrđeno tačno poreklo, pa se stručni i učeni ljudi i dan danas dvoume oko „izvora imena“, ali se pretpostavlja da je poreklo moguće iz i grčkog; arapskog; keltskog; muslimanskog; pa čak i bosanskog i hrvatskog jezika (već prema tipu opšte masovnosti teritorijalne rasprostranjenosti imena). 

Učestalost davanja ženskog imena Ena u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima ime Ena je u 2018. godini bilo najdavanije među sto imena za svu žensku decu u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 26. mesto.

Popularnost imena Ena je u 2018. godini u Republici Hrvatskoj bila dobra, te je bila među „top 100“, ime bilo na 33. mestu, a među najviše davanim za sve novorođene devojčice.

Loading...

U Republici Srpskoj, ime Ena je bilo u 2018. godini na 49. poziciji, odnosno našlo se među baš i najtraženijih 50 imena za žensku novorođenčad.

U Republici Srbiji, ime Ena se u 2018. godini nije našlo među stotinu najtraženijih imena za decu ženskog pola, mada su neke varijante imena kao Elena; Ema; Eva i Irena bile redom kotirane na 28.; 46.; 78. i 94. mestu date liste. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Ena 

Od imena Ena ne postoje poznati nadimci, izuzev možda En, ali su zato obično umanjenice i/ili i hipokoristika imena Ena – Enica; Enuška; Enika; Enkica; Enina; Ninica.

Sa druge strane neka od najčešćih izvedenih imena od ličnog imena Ena su – Elena; Emina; Ana; Lenka; Enesa; Nevena; Selena; Helena; Jelena; Milena; Malena; Medina; Magdalena; Eirena. 

Zašto odabrati baš žensko ime Ena kao lično ime za devojčicu 

Loading...

Neke od najpoznatijih žena u istoriji i/ili u savremenom dobu koje su nosioci imena Ena, i koje mogu biti inspiracija za davanje ovog imena ženskoj decu su navedene u nastavku daljeg teksta.

Poznata srpska TV voditeljka i pevačica je Ena Popov.

Jedna od najpoznatijih hrvatskih TV i filmskih glumica, koja je nastradala u saobraćajnoj nezgodi 2000. godine je Ena Begović.

Poznata srpska internet zvezda, blogerka i „jutjuberka je Ena Luna (pravo ime Ena Čubrilo).

Zanimljivosti vezane za žensko ime Ena

U Grka, u njihovoj mitologiji, Eirene je bila grčka boginja mira, i ćerka vrhovnog boga Zevsa i boginje Temide.

Poznata reka u Francuskoj se zove Ena, kao i gradić na italijanskom ostrvu Sicilija koji ima ime Ena.

„Ena“ je jedna od najlepših i najpoznatijih pesama jugoslovenske i hrvatske rok grupe „Haustor“ predvođene Darkom Rundekom.

Ejrin (Irena) Papas je bila poznata grčka glumica; Ejrena Paleolog Kantakuzin je bila vizantijska carica.

Ejrena je bila ćerka grčkog boga mora Posejdona, a sama je bila polubožanstvo.

Ena je ime za naselje u Italiji u okrugu Vičenca, gde je po popisu iz 2011. godine živelo 39 ljudi.

Prema numerolozima i njihovim proračunima, srećan broj za ženske osobe imena Ena je broj 2.

Osobe sa ovim ličnim imenom Ena su vrlo blage naravi, plemenite su i saosećajne, uvek spremne da nesebično svakome pomognu.

Svaka Ena je spremna da se izbori za svoja uverenja i da svesno istraje kada zna da je u pravu, te i uvek u svakom trenutku ima veliko samopouzdanje.

Ena je osoba koja je miroljubiva i nije konfliktna i afektivna ličnost, već je nežna i mirna, blaga i vrlo otmena i krhka, pa je omiljena svakome ko je i makar površno upozna.

Zanimljiva je činjenica da je u Americi, a po podacima iz 2013. godine, ime Ena dato samo u oko 46. slučajeva kao lično ime devojčicama, ali je u ovoj zemlji Ena vrlo čest nadimak za devojčice.

Ena jeste i  jedno od ukupno četri lična imena, od unuke engleske kraljice Viktorije, koja se zove Viktorija Eugenija Julija Ena, i koja je postala kraljica Španije kao žena kralja Alfonsa XIII, i to baš pod svojim „četvrtim“ imenom Ena (od Španije).

Sponzorisano:

Loading...