Ženska imena

Poreklo i značenje imena Esma

Loading...

Lično žensko ime Esma je poreklom iz islamskih odnosno muslimanskih jezičkih grupacija, ali je ono generalno dosta popularno i u zemljama diljem sveta, jer se dugo vremena pogrešno smatralo da je ono ipak slavenskog porekla, što je kasnije etimološkim dokazima i opovrgnuta tvrdnja.

Pogledajmo u nastavku značenje imena.

Značenje ženskog imena Esma 

Preneseno značenje imena Esma je slično kao i njegovo bukvalno značenje i obično se prevodi kao – „ona koja je ugledna osoba“; „ona koja je plemkinja ili je aristokratskog porekla“; „ona koja je princeza po svom držanju i stavu“; „ona koja je rođena da joj se ugađa i da je svi poštuju i vole“; „ona koja je blago za svoje roditelje“; „ona koja je kao dijamant sjajna i spolja i iznutra“; „ona koja je puna vrlina i dobrote“; „ona koja je prijatelj i oslonac svakome“; „ona koja je dragocena kao biser“; „ona koja je u svakom smislu sjajna i jedinstvena“. 

Poreklo ženskog imena Esma 

Kako je na početku teksta i navedeno, ime Esma je poreklom iz arapskog jezika i smatra se da je nastalo kao izvedenica od imena Asma, koje se prevodi kao slava; uzvišenost; plemenitost, ona koja je princeza ili vladarka; ona koja je dobra i puna vrlina; dobra osoba; ona koja je za primer. 

Učestalost davanja ženskog imena Esma u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim pokazateljima za 2018. kalendarsku godinu, ime Esma je bilo među najdavanijih sto ženskih ličnih imena u Bosni i Hercegovini, i to na „visokoj“ 5. poziciji.

U Republici Srbiji, Republici Srpskoj i Republici Hrvatskoj u pomenutoj 2018. godini, ime Esma se nije našlo u „top 100“ najdavanijih imena za novorođene devojčice, pa se pretpostavlja da se davalo samo sporadično, u procentu koji nije bio statistički značajan.

Shodno svom opisanom poreklu, ime Esma je dosta traženo ime za devojčice u Turskoj, kao i u Iraku; Iranu; Indiji, ali i u Bugarskoj, Rumuniji i Irskoj. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Esma 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Esma su – Esminka; Emy; Esa; Asma; Asi; Assy; Esi; Esmina.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Esma su po pravilu neka od sledećih – Esnija; Emilija; Ema; Emina; Asmina; Jasmina; Esja; Esana; Efsana; Esminka; Esmija; Usnija; Rusima; Ruslana; Asija; Asja; Asimka. 

Zašto odabrati baš žensko ime Esma kao lično ime za devojčicu 

Neke odpoznatih ličnosti koje mogu biti inspiracija za roditelje da deci daju ime Esma, a koje su obeležile neku vremensku epohu ili ostavile traga u određenoj društvenoj sferi, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata nedavno preminula romska pevačica i kompozitor, koja je bila makedonskog porekla je Esma Redžepova.

Zabeleženo je i to da je ova pevačica bila veliki humanitarac, a i bila je „hranitelj i udomitelj“ za čak četrdeset sedmoro dece, a sa svojim suprugom Stevom Teodosijevskim.

Poznata albanska pozorišna glumica je Esma Agoli; australijska glumica i komičarka jeste Esma Elen Šarlot Kanon Litman (umetničko ime je Esma Kanon). 

Loading...

Popularna turska fudbalerka je Esma Kevsen Aksan; poznata turska atlrtičarka je Esma Aydemir.

Ćerka Sultana Ahmeda III te time sultanija „po rođenju“ je bila Esma Sultan (Sultanija Esma); takođe „sultanija po rođenju“ je bila i ćerka Sultana Abdula Hamida I koja se zvala Esma Sultan; ćerka turskog Sultana Abdulaziza je bila imena Esma Sultan.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Esma

ESMA je skraćenica od nekoliko pojmova, a najpoznatiji su – vazdušne snage Ekvadora (Escuela Superior Militar de Aviacion); francuska škola za dizajn, slikarstvo i umetnost (École Supérieure des Métiers Aristiques); institucija za finansijsku regulativu EU u Francuskoj u Parizu (European Securities and Markets Authority); kao i evropsko društvo za matematiku i umetnost (European Society for Mathematics and Art); istorijsko ime za današnji Parlament Indije (Essential Services Maintenance Act) i škola mehanike u Argentini (Escuela Superior de Mecánica de la Armada).

Poznata istorijska građevina smeštena na Bosforu, te koju je kao poklon za venčanje svojoj ćerki Esmi, napravio Sultan Abdulaziz zove se Esma Sultan mansion (Vila Sultanije Esme)

„Esma“ je istoimena numera pop pevača Zdravka Čolića Čole.

Varijantnim imenom od imena Esma se može do nekle smatrati ime Đul-Esma, koje generalno na arapskom jeziku označava – “onu koja je lepa kao ruža”; “onu koja je kao mirisna ruža”; “onu koja je nežna kao latica ruže” (prefiks “đul” na arapskom jeziku znači ruža ili pak uopšte cvet).

Numerolozi smatraju da je srećan broj za osobe imena Esma broj 4 – takve su osobe uopšte vrlo sumnjičave i generalno uvek nepoverljive; sa druge strane one su i uporne i istrajne; vrlo mudre i dovitljive, uvek umeju da se snađu; kao prijateljice su osobe imena Esma vrlo veliki oslonac kao i podrška i onima kojima veruju su odane i verne; saosećajne su i plemenite i dobrodušno pomažu svima jer su velike empate po karakteru.

Sponzorisano:

Loading...