Ženska imena

Poreklo i značenje imena Eva

Loading...

Sasvim je jasno da je žensko lično ime Eva staro „biblijsko ime“ i da spada u hrišćanska imena, jer se prema „Bibliji“ prva žena koju je Bog stvorio od rebra Adamovog zvala Eva, i ona je bila „pramajka“ svih ljudi na zemlji.

U današnje vreme je ime Eva veoma popularno kratko ime za žensku decu, jer je širom sveta lako i za pisanje i za izgovor, pa je njegova popularnost već i godinama konstantna i u našoj zemlji i u regionu.

Značenje ženskog imena Eva 

Pretpostavljeno preneseno značenje ličnog ženskog imena Eva jeste – „ona koja je majka i koja je darovala život“; „ona koja je puna energije i životne sreće“; „ona koja je pramajka i stvoriteljka“; „ona koja je data od Boga“; „ona koju je roditeljima poslao Bog“; „ona koja je dar“; „ona koja je puna lepih vesti i koja svakoga obraduje“; „ona koju je lako zavoleti“. 

Poreklo ženskog imena Eva 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Eva poreklom iz staro hebrejskog jezika, i da je nastalo od imena Hawwa u značenju majka; ona koja stvara život; ona koja daruje život; živa; život; stvoriteljka.

Postoje međutim i neke pretpostavke da ime Eva u staro hebrejskom jeziku jeste nastalo od imena hetitske boginje koja se zvala Heba.

Prema hipotezama o staro grčkom poreklu imena Eva, značenje imena jeste onaj koji donosi lepe vesti; srećan glasnik; vesnik sreće i veselja.

U ruskom jeziku se pretpostavlja da je ime Eva nastalo od imena Yeva, dok u mađarskom jeziku postoji etimološka hipoteza o poreklu imena Eva od imena koji je i danas korišćena „jezička varijanta“ i koji glasi Éva. 

Učestalost davanja ženskog imena Eva u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Eva je bilo među sto najdavanijih imena za sve novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 78. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Eva se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, te je bilo rangirano na 11. poziciji.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Eva takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, i zauzelo je 78. mesto.

U Republici Srbiji je ime Eva u 2018. godini bilo prisutno na listi najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, gde se kotiralo na 78. mestu.

Ime Eva je dosta često davano ime u zemljama diljem sveta, svakako u odgovarajućim jezičlkim varijacijama, pa se tako dosta često sreće kao ime za novorođene devojčice u Mađarskoj; Rusiji; Grčkoj; Makedoniji; Engleskoj; Letoniji; Litvaniji; Estoniji; Bugarskoj; Francuskoj; Danskoj; te u Češkoj; Slovačkoj; Norveškoj; Sloveniji; SAD-u; Kanadi; Australiji; Švedskoj; Nemačkoj; kao i u Holandiji; Italiji; Španiji; Škotskoj; Austriji; Portugaliji i na Islandu.

U Belgiji se ime Eva prema statistički dostupnim pokazateljima u razdoblju od 2000. do 2007. godine nalazilo u „top 40“ najtraženijih imena za sve novorođene devojčice. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Eva 

Od imena Eva nisu poznati nadimci, imena od milja ili hipokoristike, mada je potencijalno moguće ime od milja Evita ili Evica, ali se ove forme pre ubrajaju u izvedena ili varijantna imena.

Loading...

Kada su u pitanju izvedena i varijantna imena od ličnog ženskog imena Eva, to su pre svega neka od sledećih – Evana; Evangelina; Evica; Evita; Iva; Ajvi; Evelin; Ava; Avalina; Avanita. 

Zašto odabrati baš žensko ime Eva kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Eva, kao i one koje imaju neka varijantna imena, a koje su obeležile određenu epohu i mogu biti inspiracija za roditelje da ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Slavna i svetski poznata američka glumica koja je meksičkog porekla zove se Eva Longorija; popularna američka filmska glumica kubanskog porekla jeste Eva Mendez; svetski popularna i poznata francuska manekenka i glumica je imena Eva Gael Grin. 

Nekada veoma poznata sportistkinja je bila austrijska atletičarka u bacanju koplja koja se zvala Eva Janko; svetski poznata američka glumica se zove Eva Mari Sejnt; svetski poznati top model i manekenka češkog porekla koja jeste poznata i pod nadimkom „telo“ je Eva Hercigova.

Slavna francuska slikarka koja je bila impresionista se zvala Eva Gonzales; izvanredna srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica jeste Eva Ras; slavna češka glumica, te i ono što je manje poznato da je bila i višestruko nagrađivana pevačica zvala se Eva Pilarova.

Poznata „prva dama“ Argentine koja je bila žena predsednika Huana Perona se zvala Eva Duarte de Peron; supruga nacističkog lidera Adolfa Hitlera sa kojom je bio u braku samo jedan dan, te su oboje izvršili samoubistvo u isto vreme njegovom tajnom bunkeru 1945. godine se zvala Eva Ana Paula Braun.

Nekada slavna i svetski poznata američka pevačica je bila Eva Mari Kasidi; prvi srpski ginekolog, kao i prva žena koja je u našoj zemlji izvela danas popularni „carski rez“ se zvala Eva Haljecka Petković.

Sponzorisano:

Loading...