Ženska imena

Poreklo i značenje imena Fatima

Loading...

Žensko lično ime Fatima spada u grupu savremenih muslimanskih imena, pa je po difoltu i najpopularnije u zemljama u kojima žive narodi islamske veroispovesti, dok je kod nas veoma retko davano ime za žensku novorođenčad.

Značenje ženskog imena Fatima 

Najverovatnije preneseno zančenje imena Fatima jeste – „ona koja sama kroji svoju sudbinu“; „ona koja je skromna i koja je spremna na odricanja“; „ona koja se bori za dobro svih koje voli“; „ona koju jue sudbina poslala roditeljima“; „ona kojoj je bilo suđeno da se rodi“; „ona koja je dobra duša i koja je kao vila“. 

Poreklo ženskog imena Fatima 

Prema osnovnim etimološkim hipotezama ime Fatima je poreklom iz arapskog jezika, i njegovo značenje jeste odricati se; biti skroman; ustručavati se; odricanje.

Oblik imena Fatima u arapskim jezicima je često i Fatma, dok postoje i neke hipoteze da je ime Fatima mogućeg porekla iz turskog ili azerskog (odnosno azerbejdžanskog jezika).

Etimolozi su utvrdili i teoriju da ime Fatima može biti poreklom iz persijksog jezika od ličnog imena Fatamej, kao i jedna izvedena forma od ličnog imena Fadma, koja je najpre povezana sa takozvanim „berberskim“ jezičkim dijalektom.

Svakako je jasno i da ime Fatima ima korene u staro grčkom i u latinskom jeziku, te da označava u direktnom kontekstu sudbinu; ono što se ne može izbeći, sud; ono što je predodređeno. 

Učestalost davanja ženskog imena Fatima u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Fatima je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 67. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Fatima se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Fatima takođe u 2018. godini nije ipak našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Fatima u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Pored navedenih zemalja regiona, ime Fatima je nadaleko poznato i često davano ime i u nekim svetskim zemljama, te se sreće u – Maroku; Alžiru; Severnoj Africi; Tunisu; Libiji; Maliju; Egiptu; Burkini Faso; u Mauritaniji; u Turskoj; Azerbejdžanu; Iraku; Iranu; Gruziji; Jermeniji, u određenijm oblastima Rusije (pre svega na Kavkazu); u Nemačkoj; Španiji; Portugaliji, SAD-u, i u Kini. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Fatima 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Fatima jesu – Fatma; Fata; Fatka; Fatija; Fatika; Feti; Fatany; Fatimi.

Izvedena i varijantna imena od imena Fatima su – Fadija; Fatiša; Fatime; Fatija; Fadma; Fatiha; Fadijana; Fabijana; Fasuma; Fahrijana; Fahrije; Atima; Atina; Timina; Timijana; Tima; Timka. 

Zašto odabrati baš žensko ime Fatima kao lično ime za devojčicu 

Loading...

Neke poznate ličnosti imena Fatima, koje su obeležile određenu vremensku epohu i mogu biti inspiracija roditeljima da ovo ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi. 

Slavna i poznata kraljica ostrva Mwali ili Mohéli, koje je smešteno u Indijskom Okeanu se zove Đoumbe Fatima; žena koja je bila zapovednica iz XV veka u Jemenu se zvala Fatima bint al Hasan (Šarifa Fatima).

Poznata pakistanska sportistkinja koja je profesionalna igračica kriketa jeste Batul Fatima; poznata indijska spisateljica i pisac kratkih priča i novela jeste Altaf Fatima. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Fatima

Fatima el Zahra jeste u islamskim zemljama, a već po učenjima svete muslimanske knjige „Koran“, bilo ime najmlađe ćerke proroka Muhameda i žene mu Kadije.

“Fatima” jeste popularna pesma repera i hip hopera iz Somalije, a koji je poznat pod umetničkim imenom K΄naan (puno ime ovog umetnika jeste Kejnan Abdi Warsam).

Fatima jeste jedna kratka pripovetka koja se nalazi u knjizi britanskog pesnika i pisca Radjarda Kiplinga, koja se zove “The Soldiers Three” i koja je izdata prvi put 1888. godine.

Fatima jeste naziv za ugroženu i zakonom zaštićenu vrstu leptira koji su najčešće nastanjeni na teritoriji Centralne i Severne Amerike.

Fatima (Fátima) jeste ime za naselje u Brazilu, a u saveznoj državi Bahija.

Fatima (Fátima) jeste naziv za predgrađe Buenos Ajresa koji je prestonica Argentine.

Fatima do Sul jeste ime za naselje u Brazilu, i to u saveznoj državi Mato Groso do Sul, u kome je po popisu stanovnika iz 2005. godine živelo oko sedamnaest hiljada ljudi.

Fatima (C.D.F.) jeste ime popularnog fudbalskog kluba iz Portugala.

Sponzorisano:

Loading...