Muška imena

Poreklo i značenje imena Filip

Loading...

Muško lično ime Filip se smatralo od davnina „imenom za odabrane“, te su ga obično i nosila deca vladara i moćnika, ali u današnje vreme se smatra da će oni dečaci kojima se nadene ovo lično ime pre svega da budu „uvek voljeni“ i da žive srećno i dugovečno.

Značenje muškog imena Filip 

Značenje imena Filip je u bukvalnom prevodu – „onaj koji voli konje“ ili „osoba koja obožava konje“,  a prema njegovom poreklu od grčke reči „filippos“, dok se pretpostavlja da je mnogo i lepše i zvučnije preneseno značenje imena Filip.

Dakle, ako se razmatra šta ime Filip može da znači kada se ono bira kao lično ime za dečaka koji je tek rođen, pretpostavka je da značenje može biti – „onaj koji je uvek veran i odan prijatelj“; „ onaj koji je dobar drug“; „onaj koji se žrtvuje za bližnje i koji je svakom podrška i oslonac“; te „skroman“; „velikodušan“; „jaka i stabilna ličnost“; „pravedna i karakterna osoba“; „obožavan“.

Poreklo muškog imena Filip 

Poreklo imena Filip je pretpostavlja se iz grčkog jezika, od složene reči „filippos“ koja ima dve reči „philos“ u značenju drug; brat; prijatelj i reč „hippos“ u značenju konj; pa se tako samo ime Filip prevodi kao „onaj koji je prijatelj ili drug konjima“, a preneseno znači da je odana osoba. 

Učestalost davanja muškog imena Filip u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima dostupnim za 2018. godinu, ime Filip je bilo rangirano najbolje, a među sto muških imena u Republici Srbiji, gde je zauzelo peto mesto najdavanijih imena za sve novorođene dečake.

U Republici Hrvatskoj je ime Filip od stotinu najdavanijih imena za mušku decu, zauzelo pak dosta dobro 7. mesto u kalendarskoj 2018. godini.

U Republici Srpskoj se u 2018. godini ime Filip nalazilo među najdavanijih sto muških imena na 14. mestu za sve novorođene dečake.

U Bosni i Hercegovini se ime Filip u 2018. godini među najtraženijih stotinu muških imena pak našlo u „top 50“ i zauzelo je odlično 47. mesto.

Pomenuto muško ime Filip se u kalendarskoj 2007. godini nalazilo u „top 10“ najdavanijih imena za novorođene dečake u Švedskoj, te je iste 2007. godine ime Filip bilo među „top 100“ imena za dečake u Kanadi, i među „top 50“ najdavanijih muških imena u Norveškoj, dok je za isti period u Nemačkoj ime Filip bilo među 250 najdavanijih imena za mušku novorođenčad. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Filip 

Kada su u pitanju nadimci, imena od milja ili umanjenice od imena Filip, najpoznatiji su – Fiki; Fića; Fićko; Fils; Filis; Filke i Filps.

Izvedena imena i jezičke varijacije od imena Filip su – Felipe; Felipo; Filips; Felps; Filipos; Fils; pa i neka ženska imena kakva su – Felipa; Filipa; Felisa; Pipa; Ofelija; Felisiti; Filis; Filipina. 

Zašto odabrati baš muško ime Filip kao lično ime za dečaka 

Među brojnim poznatim ličnostima u istoriji i u savremenom dobu, inspiracija za roditelje mogu biti slavne osobe iz raznih sfera društva, a neke od njih će i biti navedene u daljem tekstu.

Poznati sportisti imena Filip su – francuski fudbaler Filip Mekses; srpski fudbalski golman jeste Filip Manojlović; srpski fudbaler Filip Mladenović; profesionalni slovački teniser jeste Filip Polašek. 

Loading...

Srpski fudbaler koji je igrač FK „Crvena zvezda“ je Filip Stojković; srpski mladi teniser je Filip Krajinović; bivši profesionalni belgijski biciklista je Filip Tis; srpski mladi vaterpolista je Filip Filipović. 

Otac Aleksandra Makedonskog se zvao Filip Makedonski i bio je veliki vojskovođa i poznati makedosnki vladar.

Slepi guslar koji je Vuku Karadžiću pripovedao neke od najlepših pesama i umotvorina se zvao Filip Višnjić.

Francuski kralj iz dinastije Kapet (sin kralja Anrija I i majke Ane Kijevsje) i otac kralja Luja VI je bio kralj Filip I Francuski.

Poznati glumci pod imenom Filip su – američki „oskarovac“ Filip Simor Hofman; francuski glumac i muzičar srpskog porekla je Filip Nikolić; hrvatski glumac je Filip Riđički; nekada baš popularan francuski glumac je bio Filip Noare.

Nemački teolog i verski reformator je bio Filip Švarcerd (poznat i kao Filip Melanhton); vrlo poznati britanski političar i diplomata je bio Filip Noel Bejker; slavni francuski psihijatar jeste i Filip Pinel. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Filip

Jedan od 12 Hristovih apostola se zvao Filip, pa je to jedan od razloga zašto je ovo lično muško ime popularno u brojnim hrišćanskim zemljama.

Imendani ili „dani imena“ Filip, proslavljaju se u brojnim zemljama širom sveta, a najpoznatiji su oni u: Švedskoj – 2. maja svake kalendarske godine; u Češkoj – 26. maja; u Bugarskoj – dana 14. novembra; u Slovačkoj – 23. avgusta; te u Poljskoj gde ime ima čak „devet imendana“ u toku baš i jedne iste kalendarske godine – 11. aprila; 11. i 26. maja; 1. maja; 10. jula; 13. septembra; te 23. avgusta; 22. i 24. oktobra.

U vreme pre nego što je u našoj azbuci postojalo slovo „f“ koje je ustanovio Vuk Strefanović Karadžić, te tako i „kompletirao azbučno pismo“, ime Filip se pisalo i izgovaralo kao Vilip ili pak kao Pilip.

Sponzorisano:

Loading...