Muška imena

Poreklo i značenje imena Fran

Loading...

Muško lično ime Fran jeste ime „per se“ ali se i danas više smatra nadimkom ili hipokoristikom nekih složenijih imena , te je najradije davano muškoj deci u katoličkim zemljama, dok se pak na našim prostorima daje samo sporadično.

U tekstu dalje saznajte poreklo i značenje ovog imena, kao i pojedine zanimljivosti vezane za ime Fran.

Značenje muškog imena Fran 

Generalno posmatrano je dosta teško izvesti neko jasnije preneseno značenje muškog imena Fran ali ako se uzme u obzir poreklo od germanskog plemena Franci, onda je moguće da ime znači:

„onaj koji je hrabar“; „onaj koji je junak“; „onaj koji je ratnik i koji ne odustaje“.

Kada se sagleda poreklo imena i njegov bukvalni prevod „mali Francuz“, onda bi pak preneseno značenje imena Fran moglo biti:

„onaj koji je plemenit“;

„onaj koji je veliki čovek“;

„onaj koji je umiljat“;

„onaj koji je voljen“;

„miljenik“.

Smatra se da ime Fran označava i nekoga:

Loading...

„ko je pošten i častan“;

„ko je slobodnog duha“;

„ko nije potkupljiv“;

„ko ceni duhovne vrednosti“;

„ko je razumna osoba“;

„ko nije preterano vođen emocijama već se oslanja na razum“;

Loading...

„ko je logičan i nepristrasan“;

„ko je pošten sudija“;

„ko je odan i iskren prijatelj“. 

Poreklo muškog imena Fran 

Smatra se da je ime Fran zapravo nejasnog porekla, ali da može biti skraćena forma imena Franjo ili Frano, kao i imena Frančesko ili Fransisko, pa nekada i ženskih ličnih imena kakva su Franka; Frančeska ili Fransiska.

Ime Fran je smatrano bukvalnim prevodom „mali Francuz“, jer je tako otac zvao poznatog Franju Asiškog, kome je majka bila Francuskinja.

Moguće je takođe i da ime Fran označava pripadnika germanskog plemena i da se i navodi kao „onaj koji je pripadnik plemena Franci“. 

Učestalost davanja muškog imena Fran u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Fran nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Fran se jeste našlo u najdavanijih sto muških imena, i zauzelo je 10. mesto.

U Republici Srpskoj se ime Fran takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se može pretpostaviti da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Fran u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je verovatno da je davano u statistički manje značajnom procentu.

Muško lično ime Fran se često sreće kao ime za novorođene dečake i u zemljama diljem sveta a najpopularnije je svakako u Italiji; Španiji; Portugaliji; Grčkoj; Mađarskoj; Nemačkoj; Austriji; Poljskoj; Češkoj; Slovačkoj; Kataloniji; Engleskoj; Rusiji; Ukrajini; Americi i Indiji.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Fran 

Nadimci, imena od milja i deminutivne forme od imena Fran nisu poznate, ali su zato česta i baš brojna izvedena i varijantna imena kakva su – Francisko; Frančesko; Franciško; Franko; Frank; Vrane; Franja; Frano; Frana; Franjo; Frane; Fron; Vron; Rona; Rono. 

Zašto odabrati baš muško ime Fran kao lično ime za dečaka 

Mali je broj poznatih ličnosti imena Fran, a neki nosioci imena su španski pevač i glumac Fran Perea (pravo ime mu je Fransisko Manuel Perea), kao i španski fudbaler Francisko Havijer Gonzales Perez poznatiji samo kao Fran.

Poznati hrvatski barokni pesnik i plemić, kao i političar se zvao Fran Krsto Frankopan; nekadašnji američki košarkaški trener i sportski komentator jeste Fran Fraskila.

Popularni slovenski književnik i pisac kratkih priča je bio Fran Saleški Finžgar; poznati američki igrač bejzbola jeste Fran Ksavijer Hili.

Poznati britanski muzičar jeste Fran Fransisko Hili; poznati indonežanski igrač badmintona jeste Fran Teng; slovački pisac i političar se zvao Fran Levstik. 

Poznati američki političar je bio Fran Milar; poznati slovenski advokat je bio Fran Milčinski; poznati irski fudbaler je Fran Obrajen.

Sponzorisano:

Loading...