Ženska imena

Poreklo i značenje imena Gabrijela

Loading...

Žensko lično ime Gabrijela, kod nas i nije toliko popularno, ali u svetu se smatra rado davanim imenom za devojčice, te i izvedenicom od muškog imena Gabriel koje je kod nas „prevedeno“ u Gavrilo.

U tekstu dalje saznajte poreklo i značenje imena Gabrijela, kao i neke zanimljivosti, koje vas možda navedu da odaberete baš ovo ime!

Značenje ženskog imena Gabrijela 

Najverovatnije preneseno značenje imena Gabrijela, a prema pretpostavkama o poreklu jeste:

„ona koja je donela lepe vesti“;

„ona koja ima lep glas“;

„ona koja je nosdilac radosti i novosti u svaki dom“;

„ona koja je dar za svoje roditelje“;

„ona kojoj se Bog smilovao“;

„ona koja je snaga Boga“;

„ona koja je bezgrešna i čestita“;

„ona koja je lepa kao anđeo“;

Loading...

Poreklo ženskog imena Gabrijela 

Prema etimološkim pretpostavkama je ime Gabrijela poreklom od imena muškog roda Gabriel, koje znači glasnik; Božji izaslanik; anđeo glasnik, ali ako se razmatra kao takozvano „biblijsko ime“ tada ima drugačije značenje, odnosno prevodi se kao „Bog je moja snaga“ odnosno „Bog je taj koji mi daje snagu“.

Smatra se da je ime Gabrijela poteklo iz latinskog jezika, te da se diljem Evrope i sveta, pa tako i kod nas, ono prenelo iz Španije; Portugalije ili Italije. 

Učestalost davanja ženskog imena Gabrijela u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Gabrijela nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Gabrijela se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, te je zauzelo 57. mesto.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Gabrijela takođe u 2018. godini jeste našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, i bilo je rangirano na 95. poziciji.

U Republici Srbiji je ime Gabrijela u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Pored navedenih zemalja, ime Gabrijela je često davano ženskoj novorođenčadi i u Češkoj; Rumuniji; Litvaniji; Bugarskoj; Italiji; Španiji; Slovačkoj; Portugaliji; Turskoj; Iraku i Iranu.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Gabrijela

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Gabrijela su – Gabi; Gabika; Gabina; Ela; Eli.

Izvedena i varijantna imena od imena Gabrijela su – Gabriela; Gabris; Gabina; Elena; Ella; Elma; Elena; Gabina; Gabriella; Gaby; Gebby; Gabrijani; Džabrila; Gebin; Gebi. 

Zašto odabrati baš žensko ime Gabrijela kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Gabrijela, koje su se ostvarile u istoriji ili savremenom dobu, te su i ostavile traga u najrazličitijim sferama života, te tako mogu biti inspiracija za sve roditelje da ime daju novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Svetski popularna slovačka operska pevačica sopran jeste Gabrijela Benačkova; proslavljena japanska kompozitorka, tekstopisac i muzičarka jeste Gabrijela Robin.

Svetski poznata brazilska glumica a koja je uz to i ćerka proslavljene glumice Regine Duarte zove se Gabrijela Duarte Franko; popularna venecuelanska glumica i pevačica hrvatskog porekla i koja je ostvarila brojne uloge u telenovelama je Gabrijela Elena Španić Utrera.

Svetski poznata brazilska manekenka, koja je bila i Mis Brazila 2012. godine jeste Gabrijela Markus; poznata argentinska filmska rediteljka koja je pre svega režirala brojne nagrađene dokumentarne filmove se zove Gabrijela Bem.

Veoma slavna venecuelanska pijanistkinja je imena Gabrijela Montero; popularna venecuelanska glumica i manekenka jeste Gabrijela Vergara Aranguren.

Popularna američka pijanistkinja i kompozitor je Gabrijela Lena Frank; svetski popularna meksička pevačica i manekenka, koja je bila i Miss Meksika 2010. godine je Gabrijela Palasio Dijaz de Leon.

Popularna argentinska pevačica i pijanistkinja je Gabrijela Anders; poznata meksička glumica koja se proslavila ulogama u telenovelama jeste Gabrijela Sesilija Vera Sandoval.

Slavna američka filmska i televizijska glumica jeste Gabrijela Monik Kernen; popularna meksička kompozitorka i umetnica je Gabrijela Ortiz.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Gabrijela

Zanimljivo je istaći da iako se na našim prostorima imena Gabrijela i Gabriela smatraju za dva različita imena, ona se generalno u svetu smatraju jednim te istim imenom za novorođenu žensku decu.

„Gabrijela“ jeste naziv poznatog češkog filma iz 1942. godine.

Gabrijela jeste naziv za nekoliko naselja u Meksiku, koja se nalaze u saveznim državama Koavila i Sonora.

„Gabrijela“ jeste naziv i za poznati filipinski film iz 1989. godine.

„Gabrijela“ jeste ime za poznati brazilski film iz 1983. godine.

„Gabrijela“ jeste poznata brazilska telenovela iz 1975. i iz 2012. godine.

Istoimene su i meksička telenovela iz 1964. godine, te i venecuelanska telenovela iz 1986. godine kolumbijska telenovela iz 2009. godine, koje se kako je navedeno zovu „Gabrijela“.

„Gabrijela“ jeste naziv za popularni nemački film iz 1950. godine.

„Gabrijela“ je ime popularnog američkog filma iz 2001. godine.

Sponzorisano:

Loading...