Muška imena

Poreklo i značenje imena Gavrilo

Loading...

Muško lično ime Gavrilo spada u grupu takozvanih „biblijskih imena“ i nadaleko je poznato hrišćansko ime, pre svega zbog arhangela Gavrila, ali je ime poznato i u hebrejskom jeziku kao Gabriel ili Gavrijel, pa se ime i smatra izvedenim ili „prevedenim“ od pomenuta dva imena.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje muškog imena Gavrilo 

Najverovatnije je preneseno značenje imena Gavrilo – „onaj koji je moćan i važan“; „onaj koji će stasati u junaka“; „onaj koji je veliki kao čovek“; „onaj kome je Bog dao snagu da se izbori sa nevoljama“; „onaj koga je Bog poslao da svakome pomaže“; „onaj koji je kao anđeo“; „onaj ko je plemenit i ko svakome pomaže da okaje grehe“; „poslat od Boga ili bogumili koji je među ljudima da im pomogne da ne budu grešni“; „mudar i slavan čovek“.

Sada ćemo videti koje je poreklo ovog imena.

Poreklo muškog imena Gavrilo

Ime Gavrilo je prema etimološkim pretpostavkama poreklom iz staro hebrejskog jezika, i smatra se ili izvedenim od imena Gabriel ili Gavriel, ili je opet poteklo od reči „gabrijel“ koja prevedeno znači „Bog je moja snaga“ ili „Bog mi daje snagu“; „snaga Božija“.

Druga je takođe validna pretpostavka da ime Gavrilo jeste poreklom iz staro grčkog jezika od imena „gabriel“ u značenju slavan; moćan; važan; bitan; svemogući; veliki; veličanstven.

Ima pretpostavki i da je ime Gavrilo poreklom iz arapskog jezika, te i da je zapravo izvedeno iz islamskih oblika imena koji su u upotrebi i danas, i koje glase Džebrail ili Gabrail. 

Učestalost davanja muškog imena Gavrilo u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Gavrilo je bilo među sto najtraženijih imena za sve novorođene dečake u Republici Srbiji gde se našlo na 61. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde je zauzelo 52. mesto.

U susednoj Republici Hrvatskoj u 2018. godini ime Gavrilo se nije našlo u „top 100“ imena za dečake (ako se izuzme varijanta imena Gabriel koja je bila na 21. mestu), kao pak ni u Bosni i Hercegovini, ali nije isključeno da je ime Gavrilo u ove dve susedne zemlje davano sporadično, ali procentualno statistički bez značaja, jer nije dospelo na liste najpopularnijih muških imena. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćnice od imena Gavrilo 

Najpopularniji nadimci, umenjenice i imena od milja za muško lično ime Gavrilo su – Gavro; Gaga; Gašo; Gavrile; Gavrilko; Gavrilka; Gale; Gile; Gavra; Gagoša; Gagiša; Gago.

Izvedena i varijantna imena od imena Gavrilo su – Gabriel; Gabrijel; Gabris; Džebrail; Gabrail; Gil; Žil; Džil; Gili; Gile; Gyles; Džibrail.

Zašto odabrati baš muško ime Gavrilo kao lično ime za dečaka 

Neke od poznatih ličnosti imena Gavrilo, koje su proslavile određene domene kulture ili nauke, te tako i ostavile traga u nekoj vremenskoj epohi i mogu biti inspiracija za roditelje da ovo ime daju svojim novorođenim sinovima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Nekada slavni i popularni jugoslovenski i crnogorski košarkaš je bio Gavrilo Pajović;

Loading...

ruski diplomata koji je bio bosaskog porekla i koji je povezan sa vremenom XIX veka je bio Gavrilo Božidarević Veselicki;

pripadnik organizacije „Mlada Bosna“ i atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda koji je ubijen 1914. godine u Sarajevu zvao se Gavrilo Princip.

Istorijska ličnost i sin cara Samuila koga je u nadmetanju za tron i ubio čuveni Jovan Vladislav je bio Gavrilo Radomir;

nekada poznati austrijski general srpskog porekla se zvao Gavrilo Rodić;

šabački episkop pri SPC je bio Gavrilo Popović (Episkop Gavrilo);

hrišćanski asketa koji je živeo početkom X veka se zvao Gavrilo Lesnovski; priznati i proslavljeni srpski inženjer i istoričar je bio Gavrilo Vitković.

Poznati srpski monah i itoričar iz XVII veka je bio Gavrilo Trojičanin; bivši poznati episkop SPC je bio Gavrilo (Georgije) Hranislav;

nekadašnji srpski patrijarh i kasnije i svetitelj se zvao Gavrilo Rajić (Patrijarh srpski Gavrilo I); mitropolit SPC u Dalmaciji jeste Gavrilo Avramović;

bivši episkop SPC je imena Gavrilo Zmejanović; pećki arhiepiskop i kasnije srpski patrijarh se zvao Gavrilo Mihić (Patrijarh srpski Gavrilo II);

nekada poznati jugoslovenski i srpski pesnik i učitelj je bio Gavrilo Stojanović;

nekada poznati monah SPC se zvao Gavrilo Antonijević (Starac Gavrilo).

Sponzorisano:

Loading...