Muška imena

Poreklo i značenje imena Gavrilo

Muško lično ime Gavrilo spada u grupu takozvanih „biblijskih imena“ i nadaleko je poznato hrišćansko ime, pre svega zbog arhangela Gavrila, ali je ime poznato i u hebrejskom jeziku kao Gabriel ili Gavrijel, pa se ime i smatra izvedenim ili „prevedenim“ od pomenuta dva imena.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje muškog imena Gavrilo 

Najverovatnije je preneseno značenje imena Gavrilo – „onaj koji je moćan i važan“; „onaj koji će stasati u junaka“; „onaj koji je veliki kao čovek“; „onaj kome je Bog dao snagu da se izbori sa nevoljama“; „onaj koga je Bog poslao da svakome pomaže“; „onaj koji je kao anđeo“; „onaj ko je plemenit i ko svakome pomaže da okaje grehe“; „poslat od Boga ili bogumili koji je među ljudima da im pomogne da ne budu grešni“; „mudar i slavan čovek“.

Sada ćemo videti koje je poreklo ovog imena.

Poreklo muškog imena Gavrilo

Ime Gavrilo je prema etimološkim pretpostavkama poreklom iz staro hebrejskog jezika, i smatra se ili izvedenim od imena Gabriel ili Gavriel, ili je opet poteklo od reči „gabrijel“ koja prevedeno znači „Bog je moja snaga“ ili „Bog mi daje snagu“; „snaga Božija“.

Druga je takođe validna pretpostavka da ime Gavrilo jeste poreklom iz staro grčkog jezika od imena „gabriel“ u značenju slavan; moćan; važan; bitan; svemogući; veliki; veličanstven.

Ima pretpostavki i da je ime Gavrilo poreklom iz arapskog jezika, te i da je zapravo izvedeno iz islamskih oblika imena koji su u upotrebi i danas, i koje glase Džebrail ili Gabrail. 

Učestalost davanja muškog imena Gavrilo u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Gavrilo je bilo među sto najtraženijih imena za sve novorođene dečake u Republici Srbiji gde se našlo na 61. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde je zauzelo 52. mesto.

U susednoj Republici Hrvatskoj u 2018. godini ime Gavrilo se nije našlo u „top 100“ imena za dečake (ako se izuzme varijanta imena Gabriel koja je bila na 21. mestu), kao pak ni u Bosni i Hercegovini, ali nije isključeno da je ime Gavrilo u ove dve susedne zemlje davano sporadično, ali procentualno statistički bez značaja, jer nije dospelo na liste najpopularnijih muških imena. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćnice od imena Gavrilo 

Najpopularniji nadimci, umenjenice i imena od milja za muško lično ime Gavrilo su – Gavro; Gaga; Gašo; Gavrile; Gavrilko; Gavrilka; Gale; Gile; Gavra; Gagoša; Gagiša; Gago.

Izvedena i varijantna imena od imena Gavrilo su – Gabriel; Gabrijel; Gabris; Džebrail; Gabrail; Gil; Žil; Džil; Gili; Gile; Gyles; Džibrail.

Zašto odabrati baš muško ime Gavrilo kao lično ime za dečaka 

Neke od poznatih ličnosti imena Gavrilo, koje su proslavile određene domene kulture ili nauke, te tako i ostavile traga u nekoj vremenskoj epohi i mogu biti inspiracija za roditelje da ovo ime daju svojim novorođenim sinovima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Nekada slavni i popularni jugoslovenski i crnogorski košarkaš je bio Gavrilo Pajović;

ruski diplomata koji je bio bosaskog porekla i koji je povezan sa vremenom XIX veka je bio Gavrilo Božidarević Veselicki;

pripadnik organizacije „Mlada Bosna“ i atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda koji je ubijen 1914. godine u Sarajevu zvao se Gavrilo Princip.

Istorijska ličnost i sin cara Samuila koga je u nadmetanju za tron i ubio čuveni Jovan Vladislav je bio Gavrilo Radomir;

nekada poznati austrijski general srpskog porekla se zvao Gavrilo Rodić;

šabački episkop pri SPC je bio Gavrilo Popović (Episkop Gavrilo);

hrišćanski asketa koji je živeo početkom X veka se zvao Gavrilo Lesnovski; priznati i proslavljeni srpski inženjer i istoričar je bio Gavrilo Vitković.

Poznati srpski monah i itoričar iz XVII veka je bio Gavrilo Trojičanin; bivši poznati episkop SPC je bio Gavrilo (Georgije) Hranislav;

nekadašnji srpski patrijarh i kasnije i svetitelj se zvao Gavrilo Rajić (Patrijarh srpski Gavrilo I); mitropolit SPC u Dalmaciji jeste Gavrilo Avramović;

bivši episkop SPC je imena Gavrilo Zmejanović; pećki arhiepiskop i kasnije srpski patrijarh se zvao Gavrilo Mihić (Patrijarh srpski Gavrilo II);

nekada poznati jugoslovenski i srpski pesnik i učitelj je bio Gavrilo Stojanović;

nekada poznati monah SPC se zvao Gavrilo Antonijević (Starac Gavrilo).

Sponzorisano:

Loading...
loading...