Muška imena

Poreklo i značenje imena Goran

Loading...

Muško lično ime Goran spada u grupaciju slavenskih imena koja se daju novorođenoj deci, te će pak i poreklo i značenje imena biti detaljnije pojašnjeno u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Goran 

Značenje imena Goran, izvedeno prema hipotezama o njegovom poreklu, jeste verovatno – „onaj koji je čovek iz naroda“; „gorštak“; „ratar; seljak; zemljoradnik“; „čovek koji je rođen možda kao deo stada“; „snažan i stamen“; „stabilan kao stena“; „tajnovit kao šuma ili gora“; „sposoban“.

Preneseno značenje imena koje roditelji biraju za svoju mušku decu je verovatnije nastalo iz želje da im potomak bude – „snažan i jak“; „odlučan i čvrstih stavova“; „jak i veliki kao planina“; „da lako savlada svojim trudom i radom sve prepreke“; „da bude neustrašiv i nepobediv“; „tajanstven i nedokučiv“. 

Poreklo muškog imena Goran 

Pretpostavka je da je ime Goran poreklom iz slavenske grupe jezika i da je poreklo od imenice „gora“ u značenju planina; šuma.

Smatra se da je među prvima objašnjenje ovog muškog imena dao Vuk Stefanović Karadžić, te je on opisao osobe ovog imena kao one koje su ljubitelji sela, planine, zemlje, ratarskih poslova, te i samo značenje imena jeste „čovek iz naroda; čovek sa sela; seljak; zemljoradnik“.

Prema etimološkim hipotezama koje su se kasnije razvile, ime Goran je poreklom od ličnih imena Gorjan ili pak Gorislav ili čak i Georgije.

Sa druge strane postoje uverenja da je ime Goran poreklom iz staro-grčkog jezika, pa da se dalje nešto i kasnije kao takvo prenelo među slavenske narode, te postalo popularno muško ime naime u Srbiji; Hrvatskoj; Rusiji; Makedoniji, pa i u nekim skandinavskim zemljama kakva je Švedska (gde je zastupljena varijanta imena Göran). 

Učestalost davanja muškog imena Goran u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za 2018. kalendarsku godinu, ime Goran je među najdavanijih sto muških imena za sve novorođene dečake, bio u Republici Srpskoj na 89. mestu.

U Republici Srbiji, Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj, ime Goran je u 2018. godini izostalo sa liste od sto najpopularnijih, što nema neko racionalno objašnjenje, jer je ime dugi niz decenija bilo i u ovim zemljama dosta solidno rangirano.

Loading...

Tako je ranijih godina u Srbiji ime Goran bilo obično pozicionirano između najdavanijih muških imena u prvih 50 ili prvih 70 imena, dok je na primer u Makedoniji ime bilo vrlo često te je bilo i na 4. ili 5. mestu mešu stotinu najpopularnijih muških imena. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Goran 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice ili hipokoristike od imena Goran su – Goro; Gosi; Goranko; Goranče; Gogo; Goša.

Izvedena imena i jezičke varijacije su daleko češće te su najpoznatije – Gorjan; Gorislav; Goriša; Gorki; Džordž; Đorđe; Đorđo; Georgije; Žorž; Georg; Gorimir; Goranije. 

Zašto odabrati baš muško ime Goran kao lično ime za dečaka

Među najpoznatijim istorijskim ili savremenim ličnostima vlastitog imena Goran, a koja mogu biti i inspiracija roditeljima da tako nazovu svoje potomke, neka su navedena u nastavku teksta koji sledi.

Loading...

Poznati srpski scenarista i reditelj je Goran Paskaljević; jedan od najpoznatijih muzičara baš sa naših prostora koji je stekao i svetsku slavu je Goran Bregović; vrlo poznati hrvatski muzičar je pevač Goran Karan.

Hrvatski profesionalni teniser je Goran Ivanišević; poznati srpski glumac je Goran Šušljik; slovenački košarkaš srpskog porekla je Goran Dragić; vrlo popularni hrvatski glumac je Goran Višnjić; jedan od najznačajnijih hrvatskih pesnika, esejist i književnik je Ivan Goran Kovačić.

Sportisti koji su imena Goran su srpski fudbaleri Goran Marić i Goran Lovre; kao i fudbaleri Goran Drulić i Goran Bunjevčević; te crnogorski košarkaš Goran Jeretin i srpski odbojkaš Goran Vujević.

Srpski političar i bivši predsednik Republike Srpske Krajine je Goran Hadžić; poznati srpski glumac je Goran Jevtić; hrvatski glumac je Goran Bogdan; srpski filmski producent i brat glumca Dragana Bjelogrlića je Goran Bjelogrlić.

Poznati srpski slikar je Goran Gatarić; srpski pisac, muzičar, pesnik i slikar je Goran Vejvoda; nekadašnji jugoslovenski košarkaš je Goran Grbović; profesionalni bokser je Goran Delić; te je poznati srpski glumac Goran Daničić.

Episkop SPC u Ohridu je Goran Kimev; srpski sportista i reprezentativac u disciplini streljaštvo je Goran Maksimović; srpski književnik, izdavač i kritičar je Goran Kljajić; srpski književnik i pesnik je Goran Šarlo. 

Makedonski dramaturg je Goran Stefanovski; nekadašnji srpski atletičar je Goran Raičević; te je nekadašnji profesionalni hrvatski teniser Goran Prpić; srpski fudbaler je Goran Obradović; crnogorski košarkaš je Goran Nikolić.

Sponzorisano:

Loading...