Ženska imena

Poreklo i značenje imena Gordana

Loading...

Lično žensko ime Gordana je dugo vremena bilo popularno pre svega u slavenskim zemljama, ali je danas retko davano ime za novorođene devojčice i smatra se da se daje samo sporadično, i da mu je popularnost drastično opala.

Značenje ženskog imena Gordana 

Pretpostavljena prenesena značenja imena Gordana su – „ona koja je uzvišena i velika“; „ona koja je komplikovana osoba“; „ona koja je teška i koja je neumoljiva“; „ona koja je zagonetna“; „ona koja je umišljena i koja je egocentrična“; „ona koja veruje da je bolja od drugih“; „ona koja je previše ponosna“. 

Poreklo ženskog imena Gordana 

Jedna od etimoloških hipoteza o poreklu imena Gordana jeste ta da ime potiče iz staro grčkog jezika od imena Gordias ili Gordianos, u značenju komplikovano; nerešivo; zagonetka; čvor; ćorsokak; lavirint; zamršena situacija.

Druga pretpostavljena teorija jeste da ime Gordana vodi poreklo od staro slovenskog prideva „gord“ te da označava nekoga ko je ohola i nadmena osoba; uzvišen; iskompleksiran; veći od svih drugih; umišljen; egocentričan. 

Učestalost davanja ženskog imena Gordana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima dostupnim za 2018. kalendarsku godinu, lično žensko ime Gordana nije bilo među najdavanijih sto imena ni u Republici Srbiji, kao ni u susednim zemljama našeg regiona – Republici Hrvatskoj, Republici Srpskoj niti u Bosni i Hercegovini.

Generalno je jasno da se ime devojčicama daje sporadično, ali u procentu koji nije toliko dosta statistički značajan da bi ime Gordana dospelo na liste najpopularnijih imena za žensku decu. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Gordana 

Najpopularniji nadimci, imena od milja i umanjenice od imena Gordana su svakako – Goca; Goci; Gorica; Gocika; Goga; Gocka; Gogica.

Izvedena i varijantna imena od imena Gordana su najčešće – Gorjanka; Gogana; Gordijana; Gorana; Gorjana; Borjana; Goranka; Goša, kao i neka od muških imena pre svega Goran i Gordan.

Loading...

Zašto odabrati baš žensko ime Gordana kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih ličnosti imena Gordana, koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje novorođene devojčice, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularna nekadašnja zvezda srpske narodne i izvorne muzike jeste pevačica Gordana Goca Stojiljković; srpska pop pevačica je Gordana Goca Tržan; poznata srpska folk pevačica se zove Gordana Goca Božinovska; srpska pevačica narodne muzike je i Gordana Goca Lazarević; supruga poznatog pevača Šabana Šaulića je Gordana Šaulić. 

Poznata srpska glumica se zove Gordana Marić; takođe popularna srpska glumica je Gordana Kamenarović; bosanska glumica je Gordana Boban; poznata srpska filmska glumica se zove Gordana Gadžić; popularna srpska glumica je takođe i Gordana Kosanović; majka glumca Vuka Kostića i žena preminulog srpskog barda glumca Mihaila Kostića “Pljake”je Gordana Kostić; srpska manekenka koja je bosanskog porekla i koja je bila pobednica izbora za “Miss Bosne i Hercegovine”, 2007. godine, te takođe i učesnica izbora za “Miss Sveta” jeste Gordana Tomić. 

Poznata je srpska političarka imena Gordana Matković; srpska političarka jeste i Gordana Pop Lazić; srpska pesnikinja se zvala Gordana Đilas; poznata srpska književnica je Gordana Kuić; poznata srpska političarka je Gordana Čomić; srpska novinarka je Gordana Knežević; makedonska političarka se zove Gordana Jankuloska; priznata i poznata srpska novinarka je Gordana Suša. 

Popularne sportistkinje imena Gordana su – jugoslovenska i srpska šahistkinja Gordana Jovanović Marković; bivša jugoslovenska i srpska košarkašica Gordana Bogojević Kovačević; bivša poznata srpska košarkašica Gordana Grubin; bivša hrvatska košarkašica Gordana Komadina; hrvatska bivša odbojkašica Gordana Jurčan; bivša popularna jugoslovenska i srpska stonoteniserka Gordana Perkučin. 

Loading...

Poznata srpska naučnica svetskog ranga, koja živi i radi u SAD-u, te se bavi biomedicinskim inženjeringom jeste Gordana Vunjak Novaković; naša poznata matematičarka koja je i profesor Univerziteta u Americi, te ima i hrvatsko poreklo je Gordana Matić; poznata nemačka umetnica koja se istakla radovima od stakla je Gordana Turuk; žena bivšeg jugoslovenskog fudbalera Frenka Aroka se zvala Gordana Divljak Arok.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Gordana

„Gordana“ je poznata narodna pesma, koju je napisao i otpevao „kralj narodne muzike“ Šaban Šaulić, i koja je posvećena njegovoj ženi Gordani Goci Šaulić.

„Gordijev čvor“ je sinonim za neke situacije koje su komplikovane i koje se nikako na lak način ne mogu rečiti, te je iz ovoga i proizašla izreka da je nešto „zamršeno kao Gordijev čvor“.

Prema legendi, kralj Gordije je zapravo bio taj koji jeste svezao čuveni čvor, ali njega je svojim mačem presekao Aleksandar Makedonski, te tako rešio „ono nerešivo“ i pokazao svoju naveliko poznatu mudrost.

Numerolozi smatraju prema svojim „proračunima“ da je srećan broj za osobe imena Gordana broj 1 – te je simbolika broja da su sve osobe ovog imena veoma uporne i „znaju šta žele“; vrlo su svesne svojih potencijala i kvaliteta; imaju lepe manire i odlikuju se izvanrednom kulturom i obrazovanjem.

Međutim, za osobe imena Gordana, smatra se da su velika „zlopamtila“ i da kada nekome jednom nešto „zamere“, ne umeju da daju drugu šansu niti da oproste, pa zato pažljivo biraju prijatelje jer su same vrlo odane i lojalne, i polažu puno na poverenje i oslonac koje im mogu pružiti drage ili bliske osobe.

Sponzorisano:

Loading...