Muška imena

Poreklo i značenje imena Hamza

Loading...

Muško lično ime Hamza je muslimansko ime koje jeste i najzastupljenije u zemljama u kojima žive narodi islamske veroispovesti, dok je kod nas ime dosta retko, i daje se pak novorođenim dečacima samo sporadično.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje muškog imena Hamza 

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Hamza jeste – „onaj koji je veliki junak i borac“; „onaj koiji je neustrašiv i sposoban“; „onaj koji je istrajan i uporan“; „onaj koji je rođen sa nepokolebljivošću i snagom lava“; „onaj koji štiti slabije i ko je pravedan“; „onaj ko je najjači od svih i ko je rođen da vlada i upravlja“; „obaj ko je spreman da se sa svime suoči jer se nikoga i ničega ne boji“; „onaj ko je pobornik istine i ko je uvek na strani dobra i pravde“.

Sada ćemo saznati o poreklu imena.

Poreklo muškog imena Hamza 

Prema osnovnim etimološkim pretpostavkama ime Hamza je arapskog porekla i izvedeno je od imena Hamzah ili je poteklo od reči „hamuzah“ u značenju hrabar; jak; neustrašiv; postojan; čvrst; stamen; optporan; istrajan; uporan, tvrdoglav.

Neke druge pretpostavke navode i verovatnoću da na arapskom jeziku ime Hamza ima značenje lav; car; snažan; neustrašiv u borbama; onaj ko ima snagu lava; onaj ko je najjači.

U islamskoj svetoj knjizi „Koran“ je ime Hamza povezano sa imenom ujaka proroka Muhameda, čije je puno ime bilo Hamza ibn Abd al-Muttalib, te koji je prema predanjima bio veoma odvažan i hrabar borac i junak. 

Učestalost davanja muškog imena Hamza u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dostupni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Hamza je bilo među „top 100“ najdavanijih imena za sve novorođene dečake u Republici Srpskoj gde je zauzelo 81. mesto, kao i u Bosni i Hercegovini gde se kotiralo na 5. mestu.

U 2018. godini ime Hamza se nije našlo među sto najtraženijih imena za mušku novorođenčad ni u Republici Hrvatskoj niti u Republici Srbiji, mada postoji verovatnoća da se ime davalo ipak i sporadično, u procentu koji nije bio statistički značajan da bi ime dospelo na liste najtraženijih.

Loading...

Generalno razmatrano, muško ime Hamza je u svetu najviše popularno u zemljama u kojima predominira stanovništvo muslimanske veroispovesti, te i kakve su Indija; Saudijska Arabija i Turska. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Hamza 

Za ime Hamza kod nas nema poznatih nadimaka, imena od milja i deminutivnih formi, dok su pak neka najpoznatija izvedena i varijantna imena – Hamiz; Hamze; Ćamiz; Ćamza; Hamzo; te i Hafiz; Ćamil; Ćasif; Halif; Hamiza.

Zašto odabrati baš muško ime Hamza kao lično ime za dečaka 

Mali je broj poznatih ličnosti imena Hamza koje su obeležile određeno vremensko razdoblje, i koje mogu biti generalno jedna inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje novorođene sinove, a neke od njih će biti navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati albanski plemić iz perioda XV veka koga je odgajio i vaspitavao plemić Džordž Kastrioti Skenderbeg se zvao Hamza Kastrioti; jedan od najpoznatijih egipatskih kompozitora se zvao Hamza El Din; sin je islamskog teroriste Osame bin Ladena za koga se veruje da je ubijen 2011. godine se zove Hamza bin Laden.

Loading...

Istorijska ličnost koja je prema islamskoj religiji bila ujak i verni pratilac proroka Muhameda se zvao Hamza ibn Abdul-Mutalib; sin kralja Huseina od Jordana i njegove četvrte žene kraljice Noor te jordanski je princ i prestolonaslednik jeste Hamza bin Husein; poznati engleski komičar i glumac pakistanskog porekla jeste Hamza (Humza) Mohamed Arshad; poznati pakistanski glumac se zove Hamza Ali Abasi; indonežanski poznati političar jeste Hamza Haz; poznati uzbekistanski pesnik, te i kompozitor, naučnik i političar jeste Hamza Hakimzade Niazi; nekada veoma poznati i slavni pesnik i filozof koji je poreklom iz Saudijske Arabije se zvao Hamza Shehata; poznati pesnik iz Saudijske Arabije jeste i Hamza Kašgari; poznati pisac i prvi pesnik takozvanog “malajskog sveta” je bio Hamza Fansuri.

Popularni alžirski fudbaler se zove Hamza Kudri; poznati turski rvač i svetski i olimpijski šampion u ovoj disciplini je Hamza Ierlikaia; proslavljeni košarkaš iz Ruande jeste Hamza Ruhezamihigo; nekada poznati turski i fudbaler i danas fudbalski menadžer jeste Hamza Hamzaoglu; poznati fudbaler iz Tunisa se zove Hamza Iounes; slavni francuski fudbaler jeste Hamza Bencherif; jordanski trkački automobilista i poznati vozač “Formule 1” jeste Hamza Dirani; proslavljeni bosanski atletičar i bacač kugle je Hamza Alić; nemački fudbaler turskog porekla se zove Hamza Čakir; bivši veoma poznati igrač američkog fudbala je bio Hamza Muhamed Abdulah. 

Poznati It stručnjak i kompjuterski inženjer i haker koji je iz Alžira se zove Hamza Bendeladž; bosanski novinar kao i književnik i istoričar umetnosti jeste bio Hamza Humo; poznati škotski političar i ministar je imena Hamza (Humza) Haron Juzaf; poznati i ozloglašeni osnivač islamske sekte“Hamzijevski islam” jeste Hamza Orlović (Hamza Hali Bošnjak); poznati islamsko-američki naučnik je bio Hamza Jusuf; terorista koji je učestvovao u napadu na Ameriku na takozvane „Kule bliznakinje“, a koji se zbio dana 11. septembra 2001. godine zvao se Hamza al-Ghamdi.

Sponzorisano:

Loading...