Muška imena

Poreklo i značenje imena Hamza

Muško lično ime Hamza je muslimansko ime koje jeste i najzastupljenije u zemljama u kojima žive narodi islamske veroispovesti, dok je kod nas ime dosta retko, i daje se pak novorođenim dečacima samo sporadično.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje muškog imena Hamza 

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Hamza jeste – „onaj koji je veliki junak i borac“; „onaj koiji je neustrašiv i sposoban“; „onaj koji je istrajan i uporan“; „onaj koji je rođen sa nepokolebljivošću i snagom lava“; „onaj koji štiti slabije i ko je pravedan“; „onaj ko je najjači od svih i ko je rođen da vlada i upravlja“; „obaj ko je spreman da se sa svime suoči jer se nikoga i ničega ne boji“; „onaj ko je pobornik istine i ko je uvek na strani dobra i pravde“.

Sada ćemo saznati o poreklu imena.

Poreklo muškog imena Hamza 

Prema osnovnim etimološkim pretpostavkama ime Hamza je arapskog porekla i izvedeno je od imena Hamzah ili je poteklo od reči „hamuzah“ u značenju hrabar; jak; neustrašiv; postojan; čvrst; stamen; optporan; istrajan; uporan, tvrdoglav.

Neke druge pretpostavke navode i verovatnoću da na arapskom jeziku ime Hamza ima značenje lav; car; snažan; neustrašiv u borbama; onaj ko ima snagu lava; onaj ko je najjači.

U islamskoj svetoj knjizi „Koran“ je ime Hamza povezano sa imenom ujaka proroka Muhameda, čije je puno ime bilo Hamza ibn Abd al-Muttalib, te koji je prema predanjima bio veoma odvažan i hrabar borac i junak. 

Učestalost davanja muškog imena Hamza u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dostupni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Hamza je bilo među „top 100“ najdavanijih imena za sve novorođene dečake u Republici Srpskoj gde je zauzelo 81. mesto, kao i u Bosni i Hercegovini gde se kotiralo na 5. mestu.

U 2018. godini ime Hamza se nije našlo među sto najtraženijih imena za mušku novorođenčad ni u Republici Hrvatskoj niti u Republici Srbiji, mada postoji verovatnoća da se ime davalo ipak i sporadično, u procentu koji nije bio statistički značajan da bi ime dospelo na liste najtraženijih.

Generalno razmatrano, muško ime Hamza je u svetu najviše popularno u zemljama u kojima predominira stanovništvo muslimanske veroispovesti, te i kakve su Indija; Saudijska Arabija i Turska. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Hamza 

Za ime Hamza kod nas nema poznatih nadimaka, imena od milja i deminutivnih formi, dok su pak neka najpoznatija izvedena i varijantna imena – Hamiz; Hamze; Ćamiz; Ćamza; Hamzo; te i Hafiz; Ćamil; Ćasif; Halif; Hamiza.

Zašto odabrati baš muško ime Hamza kao lično ime za dečaka 

Mali je broj poznatih ličnosti imena Hamza koje su obeležile određeno vremensko razdoblje, i koje mogu biti generalno jedna inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje novorođene sinove, a neke od njih će biti navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati albanski plemić iz perioda XV veka koga je odgajio i vaspitavao plemić Džordž Kastrioti Skenderbeg se zvao Hamza Kastrioti; jedan od najpoznatijih egipatskih kompozitora se zvao Hamza El Din; sin je islamskog teroriste Osame bin Ladena za koga se veruje da je ubijen 2011. godine se zove Hamza bin Laden.

Istorijska ličnost koja je prema islamskoj religiji bila ujak i verni pratilac proroka Muhameda se zvao Hamza ibn Abdul-Mutalib; sin kralja Huseina od Jordana i njegove četvrte žene kraljice Noor te jordanski je princ i prestolonaslednik jeste Hamza bin Husein; poznati engleski komičar i glumac pakistanskog porekla jeste Hamza (Humza) Mohamed Arshad; poznati pakistanski glumac se zove Hamza Ali Abasi; indonežanski poznati političar jeste Hamza Haz; poznati uzbekistanski pesnik, te i kompozitor, naučnik i političar jeste Hamza Hakimzade Niazi; nekada veoma poznati i slavni pesnik i filozof koji je poreklom iz Saudijske Arabije se zvao Hamza Shehata; poznati pesnik iz Saudijske Arabije jeste i Hamza Kašgari; poznati pisac i prvi pesnik takozvanog “malajskog sveta” je bio Hamza Fansuri.

Popularni alžirski fudbaler se zove Hamza Kudri; poznati turski rvač i svetski i olimpijski šampion u ovoj disciplini je Hamza Ierlikaia; proslavljeni košarkaš iz Ruande jeste Hamza Ruhezamihigo; nekada poznati turski i fudbaler i danas fudbalski menadžer jeste Hamza Hamzaoglu; poznati fudbaler iz Tunisa se zove Hamza Iounes; slavni francuski fudbaler jeste Hamza Bencherif; jordanski trkački automobilista i poznati vozač “Formule 1” jeste Hamza Dirani; proslavljeni bosanski atletičar i bacač kugle je Hamza Alić; nemački fudbaler turskog porekla se zove Hamza Čakir; bivši veoma poznati igrač američkog fudbala je bio Hamza Muhamed Abdulah. 

Poznati It stručnjak i kompjuterski inženjer i haker koji je iz Alžira se zove Hamza Bendeladž; bosanski novinar kao i književnik i istoričar umetnosti jeste bio Hamza Humo; poznati škotski političar i ministar je imena Hamza (Humza) Haron Juzaf; poznati i ozloglašeni osnivač islamske sekte“Hamzijevski islam” jeste Hamza Orlović (Hamza Hali Bošnjak); poznati islamsko-američki naučnik je bio Hamza Jusuf; terorista koji je učestvovao u napadu na Ameriku na takozvane „Kule bliznakinje“, a koji se zbio dana 11. septembra 2001. godine zvao se Hamza al-Ghamdi.

Sponzorisano:

Loading...
loading...