Ženska imena

Poreklo i značenje imena Hana

Loading...

U savremeno doba, kada su sve popularnija ona kratka imena za decu, koja se dosta lako mogu izgovarati na većem broju jezičkih područja, svakako je među najpopularnijim imenima za svu žensku decu i lično ime Hana.

Poreklo, značenje i neke zanimljivosti koje su za ovo žensko ime vezane, biće objašnjeni malo i bolje u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Hana 

Značenje imena Hana, pre svega je zavisno od njegovih teorija o poreklu, pa tako ako se uzme da je ime originalno hebrejskog porekla, njegovo je značeje – milostiva; milost; ona koja je u milosti Božijoj; s ne retko ima veze i sa imenicom „hannah“, koja je ime za biljku „kana“, kojom se boji kosa i ruke u nekim kulturama sveta, pre svega u Indiji.

Sa druge strane, ako se pretpostavi predominantno poreklo imena Hana iz arapskog jezika, znači najčešće – ona osoba koja je pametna i vrlo inteligentna; razumna i samosvesna; puna znanja; te i učena; ona koja donosi sreću i radost; srećnica; vesnik sreće i radovanja; sreća.

U tusrkom i persijskom dijalektu, lično ime Hana, ima značenje – carica; uzvišena; vladarka; ona koja je poštena; ona kojoj se svi dive; ona koja upravlja; ona vredna divljenja i poštovanja.

Poreklo ženskog imena Hana 

Postoji nekoliko različitih etimoloških teorija o poreklu ličnog ženskog imena Hana, te je obično i najčešća ona koja navodi da je ime originalno iz staro-hebrejskog jetika (od imenice „hannah“).

Sa druge strane postoje teorije da ime Hana ima arapsko poreklo, te da je takođe možda najpre iz nemačkog jezika (od imena „Hanne“).

No prema nekim novijim istraživanjima (a koja su verifikovana učestalošću imena), pretpostavka je da je ime Hana muslimanskog porekla, jer je pronađeno u nekim vrlo starim persijskim spisima i u turskim pisanim izvorima. 

Učestalost davanja ženskog imena Hana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Žensko ime Hana je u 2018. godini, zabeležilo, prema statističkim podacima, najbolju poziciju u Bosni i Hercegovini gde je bilo rangirano na 9. mestu među sto najdavanijih imena devojčicama (i ranijih godina je bilo dosta dobro pozicionirano, i „ulazilo je“ u najdavanijih 15 imena).

Loading...

U Republici Srbiji je ime Hana u datoj 2018. godini bilo na 32. mestu među „top 100“ imena za svu žensku decu (što je značajan napredak u odnosu na prethodne godine kada je ime bilo na 97. mestu).

U Republici Hrvatskoj je lično ime Hana u 2018. godini zauzelo 44. poziciju među najdavanijim imenima za novorođene devojčice (mada je u ovoj zemlji i ranijih godina ime Hana  bilo u „top 50“ najdavanijih).

U Republici Srpskoj je ime Hana bilo rangirano među stotinu najtraženijih imena u 2018. godini na 55. mestu liste. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Hana 

Generalno posmatrano, nadimci od imena Hana nisu toliko poznati (osim možda Hani, Hanica), a najznačajnije su svakako izvedenice i jezičke varijacije pomenutog imena.

Dakle, imena koja u svetu imaju „koren“ u reči Hana i iz ovog su imena i izvedena su – Hanne; te Hanka i Hannah (u nemačkoj jezičkoj grupaciji); Hanka; Anka; Ana; Hanuka; Hani; Hanuša; kao i Hanca; Hanča; Jana; Dana; bana i Lana (u slovenskim jezicima).

Loading...

Kada je u pitanju islamska grupa jezika, od imena Hana su izvedena imena – Rejhana; Hanuma; i Rejša; Hanifa; Umilhana; Ilhana.

U velikom broju ostalih svetskih jezičkih grupacija (u nkoje spadaju danski; švedski; mađarski; te češki; engleski; finski; norveški; ukrajinski;poljski; slovački; ruski), poznate su izvedenice imena Hana – Hanulka; Hanuška; Hanne; Hany; Hanyška; Hannah; Hannaya. 

Zašto odabrati baš žensko ime Hana kao lično ime za devojčicu 

Među mnogim razlozima zašto baš ovo lično ime treba odabrati za svoju novorođenu ćerku, jesu i neke istorijske i savremene ličnosti koje se zovu Hana, a navedene su u nastavku teksta.

Poznate glumice sa ovim ličnim imenom su – Hana Mari (engleska glumica); Hana Jovčić (naša srpska TV, filmska i pozorišna glumica); Hana Hatae (američka filmska glumica) i Hana Vagnerova (češka TV i filmska glumica).

Takođe popularna engleska glumica jeste i Hana Maria Pravda, koja ima ipak češko i slovačko poreklo.

Sportistkinje ličnog imena Hana su – američka profesionalna vozačica snowborda Hana Biman; čehoslovačka biciklistkinja Hana Bajtošova; hrvatska odbojkašica je Hana Čutura.

Poznata američka pevačica je Hana Gabriel Pestl (umetničko ime HANA); Hana Cakuli jeste i albanska pevačica koja je rođena u Crnoj Gori; Hana Montana (izmišljeni lik iz serije koju je odglumila američka zvezda Majli Sajrus).

Hana Soupkova je češka manekenka i supermodel, a Hana Andronikova jeste i  poznata češka književnica, dok je Hana Maškova čehoslovačka umetnička klizačica.

Nemačka žena pilot je Hana Rajč, a takođe nemačka političarka i filozof jeste Hana Arent.

Hana Seneš je bila jevrejska pesnikinja koja je učestvovala u Drugom svetskom ratu, te kao žena padobranac.

Ukrajinska atletičarka u disciplini troskok je Hana Knjazjeva Minenko, nekadašnja teniserka iz Čehoslovačke je Hana Mandlikova, a bivša finska atlčetičarka u disciplini sprint je Hana-Mari Johana Latvala. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Hana

Mada se ne može reći da ime Hana potiče iz japanskog jezika, ono ima prevod „cvet“, a nekada i značenje „nos“.

Ime Hana u nemačkom jeziku ima značenje – „ona koja je nadarena, talentovana“ ili „zdrava“, te i „puna milosti i znanja“.

Kada je u pitanju albanski jezik, ime Hana znači „mesec“, a na korejskom jeziku ovo ime znači i „prva; ona koja je prva u svemu“ ili „ona koja je broj jedan“; „ona koja je unikat, jedinstvena“.

Sponzorisano:

Loading...