Muška imena

Poreklo i značenje imena Harun

Loading...

Muško lično ime Harun je dosta često muslimansko ime, te je i logično da je najrađe davano deci u zemljama u kojima žive narodi islamske veroispovesti, a kod nas se ime daje samo povremeno i spada u red retkih i „egzotičnih“ imena u našoj i nama susednim zemljama.

Pogledajmo ispod značenje imena.

Značenje muškog imena Harun 

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Harun jeste – „glasnik, onaj koji nosi neke vesti“; „osoba koja je snažna i stamena kao planina“; „onaj koji je osoba od poverenja, koji je uvek podrška i oslonac“; „onaj koji svakome daruje nadu i spas, kome se može verovati i u koga se svako može pouzdati“; „onaj koji je čelične volje ili koji je jak i čvrst kao stena“; „osoba koja je uzvišena, kojoj se veruje, koja donosi nadu“; „spasitelj i svetac“; „onaj koji je i jak i hrabar kao lav“; „onaj koji ima snagu lava“; „onaj koji ima snagu da istraje i ne odustane nikada“; „onaj koji je rođen za borca i koji će se kroz život snalaziti sasvim sam“.

Sada ćemo saznati o poreklu imena.

Poreklo muškog imena Harun 

Prema poznatim etimološkim hipotezama, ime Harun je poreklom iz arapskog jezika i to od imena ili reči Hārūn (sa izgovorom Haroon ili Haroun), a koje predstavlja onoga ko je važan i hrabar; ko ima „lavlje srce“; „ko ima volju i srce „od čelika“; ko je ratoboran i junak; ko vlada i ko naređuje; ko je uzvišen i slavan.

Po nekim drugim pretpostavkama ime Harun može da potiče i iz staro hebrejskog jezika, i to od imena Aaron, a koje je i bilo ime Proroka Arona.

Postoje i neke nedovoljno potvrđene teorije da ime Harun jeste postojalo još u vreme Strarog Egipta i da je nastalo od reči aha rw u značenju snaga; lav; ratnik; glasnik; borac; junak; onaj koji ima srce i snagu lava; onaj koji se ne predaje; onaj koji je snažan i stamen, čovek koji je volje i snage kao stena. 

Učestalost davanja muškog imena Harun u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dobijenim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Harun je bilo u „top 100“ najtraženijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini gde se kotiralo na 9. mestu, te i u Republici Srpskoj gde je ime zauzelo 78. mesto.

U susednoj Republici Hrvatskoj kao i u Republici Srbiji u 2018. godini se ime Harun nije našlo među najpopularnijih sto muških imena, ali se ne može isključiti mogućnost da se ono davalo pak sporadično, međutim u procentu koji nije bio statistički značajan, u toj meri da bi se ime našlo na listama koje kotiraju najpopularnija muška lična imena. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Harun 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za muško lično ime Harun su – Haro; Hari; Harniko; Haruš.

Izvedena i varijantna imena od imena Harun su – Arun; Aren; Voren; Haran; Harry; Harris; Aron. 

Zašto odabrati baš muško ime Harun kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti koje su nosioci imena Harun, a koje su obeležile svojim naučnim ili kulturnim dostignućima i određenu vremensku epohu, i kao takve mogu biti svojevrsna jedna pak i inspiracija roditeljima da ime daju svojim novorođenim sinovima, biće pak navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati je kanadski političar imena Harun Kabadi; poznati malezijski političar jeste Harun Idris (Harun bin Haji Idris); peti kalif Abbasid kalifata (Abbasid Caliphate) u današnjoj državi Kairo se zvao Harun al Rašid (Harun al – Rashid); poznati turski političar i književnik jeste Harun Karadeniz; nekadašnji vladar Egipta koji je pripadao čuvenoj dinastiji Tulunid (a smatra se da je ona svojim poreklom iz Turske), a bio je i ostao upamćen i kao bratoubica, jer je na taj način uspeo da prisvoji presto za sebe se zvao Harun ibn Khumaravaj (Harun ibn Khumarawayh). 

Loading...

Poznati i proslavljeni turski fudbalski golman jeste imena Harun Tekin; nekadašnji poznati i profesionalni pakistanski igrač kriketa je bio Harun Rašid; poznati engleski profesionalni bokser jeste imena Harun Kan (Haroon Iqbal „Harry“ Khan); nekada poznati i slavni pakistanski teniser je bio Harun Rahim; bivši turski profesionalni rvač u slobodnom stilu se zvao Harun Dogan; bivši proslavljeni turski košarkaš koji je i dan danas ostao slavan po svom maestralnom „ubacivanju trojki“ jeste čuveni Harun Erdenay (nadimak mu je bio „Pegasus“).

Poznati i slavni turski književnik ali jednako uspešan i kao modni dizajner jeste Harun Jahja (Harun Yahya ili Adnan Oktar); popularni turski muzičar, pesnik i rok pevač jeste Harun Tekin; poznati američki scenarista, kao i reditelj i fotograf koji je zapravo bosanskog porekla se zove Harun Mehmedinović; poznati pakistanski pevač i kompozitor koji je zapravo rođen u Engleskoj jeste Harun (Haroon pravo ime mu jeste Aaron Haroon Rashid); poznati nemački reditelj i filmski stvaralac jeste Harun Farocki; televizijsko prepoznatljivo lice lice i čuveni indijski umetnik jeste Harun Robert.

Sponzorisano:

Loading...