Ženska imena

Poreklo i značenje imena Helena

Loading...

Lično žensko ime Helena je dosta rado davano u našoj zemlji, i smatra se da je uz ime Jelena jedno od najlepših imena za devojčice na našim prostorima, ali i u svetu i zemljama regiona.

U nastavku pogledajmo značenje imena.

Značenje ženskog imena Helena 

Preneseno značenje imena Helena jeste – „ona koja je sjajna kao sunce“; „ona koja je puna dobrote i topline“; „ona koja je svetlost koja obasjava svaki dom“; „ona koja donosi sreću i radost“; „ona koja je puna vrlina i lepote i spolja i iznutra“. 

Poreklo ženskog imena Helena 

Ime Helena je poreklom iz staro grčkog jezika, od imena Helene ili Elene, gde osnova imena koja je reč „hele“ označava sunce; sjaj; svetlost; toplinu.

Postoji i hipoteza da je ime Helena poreklom od zajedničkog imena za sve narode Grčke, jer se i danas Grci drugim imenom nazivaju Heleni. 

Učestalost davanja ženskog imena Helena u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za 2018. kalendarsku godinu, žensko lično ime Helena je bilo među najdavanijih sto imena za novorođene devojčice u Republici Srbiji gde se našlo na 13. mestu, kao i u Republici Hrvatskoj gde je zauzelo 26. mesto.

U Republici Srpskoj kao i u Bosni i Hercegovini, u pomenutoj 2018. godini se ime Helena nije našlo u „top 100“ najtraženijih imena za novorođenu žensku decu, te se veruje da se ime davalo samo sporadično, ali u procentu koji nije statistički značajan.

Prema hipotezi o poreklu imena Helena, sasvim je logično da je ono popularno i često ime u Grčkoj, ali i u Makedoniji; Bugarskoj; Italiji; Španiji; Nemačkoj; Ukrajini; Kanadi; Letoniji; Rumuniji; Americi; Australijii; Rusiji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Helena 

Loading...

Najpopularniji nadimci, hipokoristike i umanjenice od imena Helena su – Elica; Elana; Eluška; Heli; Eli; Ali; Helen; Elen; Hela; Ela.

Izvedena i varijantna imena od imena Helena su najčešće – Magdalena; Milena; Lorena; Madlena; Helen; Jelena; Elen; Alena; Elena; Lena; Malena; Galena. 

Zašto odabrati baš žensko ime Helena kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Helena, koje su u istoriji i/ili u savremeno doba obeležile određene oblasti života i društva, i koje generalno kao takve mogu biti uzor i inspiracija za roditelje da ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata je nemačka naučnica Helena Petrovna Balavačka; popularna kanadska političarka jeste Helena Guergis; poznata žena koja je priznati hrvatski kineziolog i fizioterapeut se zove Helena Ostojić; političarka škotskog porekla koja je američki advokat i urednik je Helena En Kenedi; američka poznata spisateljica se zvala Helena Keler.

Poznata svetska i poljsko-američka biznismenka i žena koja je osnovala kozmetičku kompaniju „Helena Rubinstein Incorporated“ se zove Helena Rubinštajn; sestričina srpske folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović koja je ćerka pevačicine rođene sestre Lidije i njenog muža fudbalera Predraga Ocokoljića se zove Helena Ocokoljić; poznata i priznata češka režiserka jeste Helena Treštikova.

Loading...

Svetski poznata danska manekenka koja je bila „Viktorijin anđeo“, a danas radi kao vrsni modni urednik i fotograf se zove Helena Kristensen; svetski popularna češka pop pevačica je Helena Vondračkova; prelepa poznata švedska manekenka koja je žena poznatog fudbalera bosanskog porekla Zlatana Ibrahimovića se zove Helena Seger; poznata poljska glumica je Helena Modjeska; nekadašnja „Playboy zečica“ iz davne 1969. godine se zove Helena Antonaio; poznata hrvatska manekenka i glumica je Helena Minić; svetski priznata i poznata američka glumica jeste Helen Miren.

Prelepa ćerka srpskog folk pevača Milana Topalovića Topalka jeste Helena Topalović; jugoslovenska nekadašnja misica i pobednica izbora za „Miss Jugoslavije“ 1994. godine jeste bila Helena Mihić; poznata američka glumica je Helena Bonam Karter; popularna belgijska glumica i pevačica se zove Helena Noguera; bivša švedska manekenka i glumica se zvala Helena Noel Seger; nekadašnja hrvatska pozorišna i filmska glumica je bila popularna Helena Buljan; pobednica muzičkog festivala „Pesma Evrovizije“ koji je održan 2005. godine je bila grčka pop pevačica Helena (Elena) Paparizu; poznata nemačka pevačica se zove Helena Fišer. 

Kraljica Mesopotamije odnosno poznata asirska kraljica je bila Helena od Adijabene; ćerka britanske kraljice Viktorije i princa Alberta se zvala Helena Avgusta Viktorija; poznata je žena rimskog imperatora Gaja Julija Cezara po svojoj lepoti i mudrosti, koja se zvala samo Helena; majka rimskog cara Konstantina Velikog se zvala Flavija Julija Helena.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Helena

Prema Homerovom spevu „Ilijada“, žena kralja Sparte Menalaja, a u koju se zaljubio princ od Troje Paris i tako je nastao povod za legendarni „Trojanski rat“ zvala se Helena Trojanska (mada je u slobodnom prevodu ona poznata i kao Lepa Jelena).

Helena jeste ime glavnog grada američke države Montana; takođe se istovetno zove jedan od veštačkih Zemljinih satelita koji je lansiran u njenu orbitu.

„Helena“ jeste veoma popularna numera američkog rok benda „My chemical romance“.

Sponzorisano:

Loading...