Muška imena

Poreklo i značenje imena Igor

Loading...

Muško lično ime Igor spada u grupu slavenskih tradicionalnih imena, i pretpostavka je da je na naše prostore ime preneto iz Rusije, ali je rado davano ime za novorođene dečake i u brojnim drugim zemljama sveta i regiona koje se smatraju prapostojbinom Starih Slovena kao naroda.

Pogledajmo u nastavku značenje imena.

Značenje muškog imena Igor 

Najverovatnija prenesena značenja imena Igor a prema hipotezama o poreklu jesu – „onaj koji je hrabri borac i ratnik“; „onaj koji je zaštitnik slabih i nemoćnih“; „onaj koji je borac za pravdu i istinu“; „onaj koji je pun vatre i žara kada se zalaže za svoja uverenja“; „onaj koji je srčan i vrlo strastven kada se bori za svoje ciljeve“; „onaj koji je pravednik i miroljubiva osoba“; „onaj koji čuva mir“; „onaj koji je poslat od Boga da kao hrabri ratnik zavede mir“; „onaj koji je uvek rad da se bori“; „onaj u čijem srcu bukti vatra borbe“. 

Poreklo muškog imena Igor 

Osnovna je etimološka pretpostavka om poreklu imena Igor iz slavenske jezičke grupacije, te se smatra da je ime nastalo u Rusiji i Ukrajini od reči „izgor“ u značenju izgoreti, sagoreti, vatra, goreti, plamen, spaliti, spržiti.

Postoji i jedna hipoteza o skandinavskom poreklu imena Igor od lične imenice Ingvar ili pak od imena “Yngvi” koje je ime božanstva plodnosti, ili pak da je koren imena Igor u skandinavskoj reči „var“ koja označava čuvara; zaštitnika; branitelja.

Ima i jedna nedovoljno dokazana poretpostavka etimologa da je ime Igor staro Nordijsko ime, te i koje u prevodu označava ratnika; junaka; onoga ko je hrabar i neustrašiv; heroj. 

Učestalost davanja muškog imena Igor u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, lično muško ime Igor je bilo među najdavanijih sto imena za novorođene dečake u Republici Srbiji gde se kotiralo na 84. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde je ime bilo na 59. poziciji.

Ime Igor u pomenutoj 2018. godini se nije našlo u „top 100“ imena za dečake u Republici Hrvatskoj (ako se izuzme varijanta Ivor koja je bila na 81. mestu), kao ni u Bosni i Hercegovini, ali ne može da se isključi mogućnost da je ime davano muškoj deci samo povremeno ili sporadično.

Ime Igor je u susednim zemljama često davano ime u Republici Makedoniji; u Crnoj Gori; Bugarskoj; Rumuniji i u Sloveniji, dok je u svetu ovo ime popularno u Ukrajini; Rusiji; Nemačkoj; Švedskoj; Norveškoj i Australiji. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Igor 

Neki od najpoznatijih nadimaka, kao i umanjenica i imena od milja za ime Igor jesu – Igi; Igo; Igs; Igiš; Igiša; Igorček.

Izvedena i varijantna imena od imena Igor su – Ingvar; Išvar; Ihor; Igar; Nigor; Goran; Ivor; Stribor; Ingmar; Iškorjek; Igorek.

Poznate su i neke „jezičke varijante“ imena Igpor koje se sreću u raznim svetskim zemljama a to su pre svega – Igarj; Igorek (varijanta imena u ruskom jeziku);

Ihor (varijanta imena u ukrajinskom jeziku);

Ingvar (varijanta imena u skandinavskoj jezičkoj grupaciji, pre svega u švedskom jeziku).

Loading...

Zašto odabrati baš muško ime Igor kao lično ime za dečaka 

Neke od najpoznatijih ličnosti iz istorije ili savremenog doba koje su nosioci imena Igor i koje mogu biti inspiracija za roditelje da ovo ime daju svojoj novorođenoj deci, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati srpski košarkaš jeste Igor Rakočević; bivši srpski odbojkaš te trenutni selektor srpske reprezentacije u odbojci jeste Igor Kolaković; poznati bivši hrvatski fudbaler i današnji fudbalski trener jeste Igor Štimac; fudbalski menadžer koji je poznat i kao sin zvezde naše narodne muzike Dragana Kojića Kebe jeste Igor Kojić; popularni i poznati srpski fudbaler jeste Igor Zlatanović; bivši srpski vaterpolista a kasnije i trener vaterpolo reprezentacije Srbije jeste Igor Milanović; bivši hrvatski fudbaler koji je trenutno poznat kao trener FK „Hajduk“ se zove Igor Tudor.

Svetski poznati i slavni ruski kompozitor se zvao Igor Fjodorovič Stravinski; veliki kijevski knez do čijeg je punoletstva Rusijom vladao Oleg Mudri se zvao Igor I Rjurikovič.

Nekada veoma poznati i popularni srpski glumac se zvao Igor Pervić; mladi srpski pozorišni i filmski glumac jeste Igor Damjanović; poznati srpski glumac je Igor Filipović; srpski pop pevač i solista i klavijaturista nekada popularne pop grupe “Divlji Kesten” jeste Igor Starović; poznati muzičar i vajar, te vrsni kao istraživač koji je francusko – švajcarskog porekla se zove Igor Ustinov; poznati i slavni ruski gitarista jeste Igor Presniakov.

Zanimljivosti vezane za muško ime Igor

Imendani ili “dani imena” Igor obeležavaju se u brojnim hrišćanskim zemljama i to baš svake kalendarske godine, i to dana 18. juna i 19. septembra pa je stoga ovo ime svrstano u grupaciju „kalendarskih imena“.

Sponzorisano:

Loading...