Muška imena

Poreklo i značenje imena Ilija

Loading...

Muško lično ime Ilija jeste staro i tradicionalno srpsko ime, ali se ubraja u takozvana „biblijska imena“ po Svetom Iliji „Gromovniku“, proroku iz knjige „Starog zaveta“, koji je Krsna slava i kod nas i kod mnogih pravoslavnih naroda.

Pogledajmo sada značenje ovog imena.

Značenje muškog imena Ilija 

Najverovatnija prenesena značenja imena Ilija jesu neka od sledećih – „onaj koji je poslat od Boga“; „Božji poslanik“; „onaj koji daruje sreću i mir ljudima“; „onaj koji je božanski“; „onaj koji je sami Bog“; „onaj koji je sposoban da svakome prašta“; „onaj ko je bezgrešan i pravednik“; „onaj ko je dobar i ko svačije muke razume“; „onaj ko svima pomaže u nevolji“. 

Poreklo muškog imena Ilija 

Osnovna je etimološka pretpostavka da muško ime Ilija jeste poreklom iz staro hebrejskog jezika od ličnog imena Elijahu (Elyahu), a u značenju Jahve; Bog; Jehova; Gospod.

Nedovoljno dokazana hipoteza o poreklu imena Ilija jeste ona koja navodi da je ime potencijalno poreklom iz arapskog jezika, i to od imena Iljas koje je često muslimansko ime.

Neke teorija koje navode slovensko poreklo imena Ilija pretpostavljaju da je ono nastalo ili od bugarskog imena Iliya, ili pak od slovenskog imena Elijah odnosno Elias. 

Učestalost davanja muškog imena Ilija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu muško lično ime Ilija je bilo među najdavanijih sto imena za novorođene dečake u Republici Srbiji gde je zauzelo 44. mesto, kao i u Republici Srpskoj gde se kotiralo na 60. poziciji.

U Republici Hrvatskoj je ime Ilija u 2018. godini bilo u „top 100“ imena za novorođenu mušku decu i zauzelo je 65. mesto, dok se u susednoj Bosni i Hercegovini ime Ilija nije pak ni našlo u sto najpopularnijih muških imena (ako se opet i izuzme varijanta Ilhan koja je bila kotirana na 87. mestu u ovoj zemlji).

Ime Ilija je takođe rado davano ime za mušku decu i u sledećim zemljama – u Bugarskoj; u Rumuniji; u Južnoj Australiji; u Crnoj Gori; Makedoniji; Ukrajini; Rusiji; Češkoj; Slovačkoj. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Ilija 

Najpopularniji nadimci, imena od milja i umanjenice za ime Ilija su – Ika; Iko; Ikče; Ilja; Ilin; Ilke; Iljan; Ico; Ićo; Iljoška; Ilkica.

Izvedena i varijantna imena od imena Ilija su najčešće vezane za određene dijalekte i pisanje i izgovor u konkretnoj zemlji sveta ili regiona. 

Zašto odabrati baš muško ime Ilija kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Ilija koje su obeležile određenu vremensku epohu i koje su ostavile traga u određenim životnim sferama, te koje stoga mogu biti inspiracija za roditelje da ovako baš nazovu svoju novorođenu decu, biće navedene u nastavku teksta koji sledi. 

Poznati srpski teniser jeste Ilija Bozoljac; poznati hrvatski fudbaler jeste Ilija Sivonjić; poznati je diplomata iz Dubrovnika se zvao nadbiskup Ilija Rusinov Saraka; bivši naš fudbaler te kasnije cenjeni stručnjak i trener reprezentacije SCG Ilija Petković; poznati hrvatski fudbalski trener se zove Ilija Lončarević; poznati jesrpski košarkaš Ilija Đoković.

Loading...

Učesnik NOB-a i jugoslovenski narodni heroj je bio Ilija Antunović; poznati srpski političar i takozvani “ustavobranitelj” je bio Ilija Garašanin; svetski poznati stručnjak i srpski lekar jeste profesor doktor Ilija Jorga; srpski pesnik i poznati književnik jeste Ilija Bakić; poznati je jugoslovenski je narodni heroj Ilija Došen; hrvatski književnik je Ilija Šaula; jugoslovenski političar i komunista je bio Ilija Milkić.

Poznati hrvatski glumac jeste Ilija Ivezić; veoma poznat književnik i leksikograf te i hrvatski pesnik jeste Ilija Crijević; srpski pesnik koji je bio po profesiji sveštenik zvao se Ilija Okrugić Srijemac; nekada poznati bosanski pisac i advokat jeste Ilija Jakovljević; bivši popularni makedonski pozorišni i filmski glumac se zvao Ilija Džuvalekovski; poznati hrvatski dramaturg i glumac jeste Ilija Zovko.

Poznati bosanski advokat i političar jeste Ilija Tipura; učesnik NOB-a i jugoslovenski narodni heroj je bio komunista Ilija Engel; bivši srpski teniser se zvao Ilija Ika Panajotović; poznati srpski je pisac i novinar jeste Ilija Marinković; nekada veoma poznati i slavni srpski glumac je bio Ilija Stanojević (Čiča Ilija); poznati i vrsni srpski stručnjak za telekomunikacije jeste Ilija Stojanović; poznati bosanski je prozni pisac i pesnik jeste Ilija Ladin (rođen je kao Ilija Kozić); nekada veoma poznati srpski književnik i publicista se zvao Ilija M. Petrović; nekada popularni makedonski glumac i režiser se zvao Ilija Milčin.

Sponzorisano:

Loading...