Ženska imena

Poreklo i značenje imena Ilma

Loading...

Žensko lično ime Ilma jeste muslimansko ime koje je najdavanije u zemljama u kojima živi islamsko stanovništvo, dok je kod nas veoma retko davano ime novorođenim devojčicama.

Značenje ženskog imena Ilma 

Najverovatnije preneseno značenje imena Ilma jeste – „ona koja je tiha i blaga osoba“; „ona koja je prema svima dobra i ljubazna“; „ona koja je ljupka i dražesna“; „ona koja je puna znanja i koja mudro svakoga savetuje“; „ona koja je plemenita i humana i koja svakome pomaže“; „ona koja je pametna i vrlo inteligentna osoba“; „ona koja je bistra i koja ume da proceni svaku situaciju i svakog čoveka“.

Poznata je pretpostavka da se ime Ilma davalo najčešće ženskoj deci za koju su roditelji želeli da budu veoma pametna i obrazovana, i da „pokupe sva znanja“ kada odrastu i postanu svoji ljudi.

Poreklo ženskog imena Ilma 

Osnovna je pretpostavka da ime Ilma vodi poreklo iz arapskog jezika i to od ličnog imena Hilma.

Neki etimolozi smatraju i da je ime Ilma poreklom od arapskih reči “ ΄ilm” odnosno “hilm“, a koje generalno označavaju mudrost; pamet; znanje; inteligenciju; ljubaznost; dobrotu; blagost; plemenitost; dobrodušnost.

Moguće je prema nekim stručnjacima etimologije da je žensko ime Ilma poreklom i iz persijskog, turskog i aramejskog jezika, ali su ovakve hipoteze manje validne jer nisu sasvim jasno dokazane i razjašnjene. 

Učestalost davanja ženskog imena Ilma u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Ilma je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde je ipak i zauzelo 21. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Ilma se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena, mada se pretpostavlja da je možda ime davano sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Ilma takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Ilma u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Ilma 

Na našem podneblju nadimci, imena od milja i umanjenioce od imena Ilma nisu poznati.

Izvedena i varijantna imena od imena Ilma su najčešće – Ilama; Ilejna; Ilmina; Vilhelmina; Ilmas; Delma; Selma; Vilmina; Ilmaina; Ilmija; Ilina; Ilijana; Ilna; Alma; Elma; Belma; Dalma; Ema; Ila; Ima; Ulma. 

Zašto odabrati baš žensko ime Ilma kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Ilma koje su obeležile određenu vremensku epohu i ostavile traga u nekoj životnoj sferi, i stoga mogu biti inspiracija za roditelje da ime daju novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Loading...

Svetski slavna i poznata paraolimpijska alpska skijašica bosanskog porekla se zove Ilma Kazazić; popularna mlada pevačica koja je bila jedan od takmičara regionalnog talent šou programa “X Factor Adria” se zove Ilma Karahmet.

Svetski priznata i poznata australijska botaničarka i naučnica se zvala Ilma Grejs Stoun; poznata gvatemalska manekenka koja je svoju zemlju predstavljala 1984. godine na izboru “Miss Universe” se zove Ilma Julijeta Urutija.

Žena poznatog australijskog političara Lorensa Edvarda Šofilda jeste Ilma Skot; nekada veoma poznata i slavna hrvatska operska diva se zvala Ilma de Murska (rođena je kao Ema Pukšec).

Majka svetski poznatog i proslavljenog australijskog glumca Džeka Kampbela se zove Ilma Kampbel; žena bivšeg australijskog premijera i političara Artura Fadena se zove Ilma Faden.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Ilma 

Pretpostavka je da je ime Ilma zapravo jedna od „kraćih varijanti“ od ličnog imena Vilhelmina, koje je posebno poznato u Španiji i Nemačkoj, mada se ne može nikako ipak reći da je ime Ilma nastalo kao izvedenica od pomenutog imena.

„ILMA“ jeste naziv za jedan poznati i popularni trgovinski lanac marketa u Bosni i Hercegovini.

„Ilma Żahar“ jeste naziv sveta narandže koji je poznat na Malti, te koji se pak najčešće koristi za spravljanje eteričnih ulja kao i popularne „narandžine vode“ koja je krucijalni sastojak u industriji parfema.

Poznato je da iako je retka forma, postoji i muška varijanta imena Ilma, a koja glasi Ilman ili Ilmijan i daje se dečacima sa istim „ciljem“ kao io devojčicama, da kada odrastu budu obdareni izuzetnom inteligencijom i sveznanjem, i da im u mudrosti i obrazovanju niko ne može da parira.

Ilma jeste ime za jedan od najpoznatijih i akreditovanih privatnih Univerziteta koji se nalazi u Pakistanu. 

Ilma jeste ime za jedan genus odnosno rod leptira, koji pripada familiji „Hesperiidae“.

Sponzorisano:

Loading...