Ženska imena

Poreklo i značenje imena Iman

Loading...

Žensko lično ime Iman je dosta lepo i milozvučno ime, ali je na žalost još uvek nedovoljno zastupljeno na našim prostorima, i njegovo poreklo i značenje će biti detaljnije objašnjeno u nastavku teksta koji sledi.

Generalno je prema poreklu koje je muslimansko, ime Iman najčešće davano u islamskim zemljama, mada je nekada sporadično ime i u drugim regijama širom sveta.

Značenje ženskog imena Iman

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Iman je prema hipotezama o poreklu najverovatnije:

„ona koja je vernik“;

„ona koja je osoba od poverenja“;

„ona kojoj se može verovati“;

„ona koja je pobožna“;

„ona koja je religiozna“;

„osoba koja uliva veru i nadu“;

„ona koja je bezgrešna“;

„ona koja je glasnik Božji“;

Loading...

„nevina i čista osoba“;

„uzvišena i posebna u svakom smislu“. 

Poreklo ženskog imena Iman 

Smatra se prema etimološkim hipotezama da je žensko lično ime Iman poreklom iz arapske jezičke grupacije, od reči iman, a u značenju verovanje; vera; religija; onaj ko veruje; vernik.

Postoji i teorija da je ime Iman izvedeno od francuskog ličnog ženskog imena Imen, koje ima istovetno značenje kao i arapska jezička varijanta, jer je verovatno poteklo i prenelo se u Evropu sa ovog prostora. 

Učestalost davanja ženskog imena Iman u susednim zemljama regiona i u svetu 

Loading...

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Iman jeste bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, i zauzelo je 19. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Iman se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Iman takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, mada se ne može isključiti mogućnost da je ime davano samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Iman u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Pored navdenih zemalja, ime Iman je rado i često davano ime i u nekim zemljama u kojima žive narodi pretežno islamske veropispovesti, kakve su Pakistan; Indija; Palestina; Turska; Jermenija; Izrael; Libija; Irak; Iran, te i Francuska i Sjedinjene Američke Države.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Iman

Nadimci, umanjenice i imena od milja od ženskog ličnog imena Iman nisu poznati makar na našim prostorima.

Izvedena i varijantna imena od imena Iman su obično – Imena; Imaja; Imina; Amina; Emina; Imen; Mina; Mima; Mila; Mimy; Imeny; Iminaja. 

Zašto odabrati baš žensko ime Iman kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Iman, koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje novorođene ćerke, a koje su obeležile određenu vremensku epohu u najrazličitijim životnim sferama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Slavna i svetski poznata pakistanska glumica i manekenka je Iman Ali; proslavljena američka violinistkinja kao i pevačica jeste Imani Frančeska Kopola.

Jedna od najpopularnijih palestinskih umetnica jeste Iman Al Sajed; libanski aktivista za mir tokom Libanskog građanskog rata koja je po profesiji vaspitačica jeste imena Imane Kalifeh.

Jordanska princeza koja je najstarija ćerka kralja Abdulaha II i kraljice Ranije od Jordana je imena Iman bint Al Abdulah; takođe je iranska princeza koja je ćerka kralja Reza Pahlavija i kraljice Jasmin Pahlavi imena Iman Pahlavi.

Poznata jordanska princeza koja je ćerka kralja Huseina i kraljice Nur od Jordana jeste Iman bint Al Husein; devojčica od svega trinaest godina, koja je nesrećno nastradala kada je ubijena od Izraelskih odbrambenih snaga u regiji Gaze se zvala Iman Darviš Al Hams.

Svetski popularna i poznata američka manekenka i model jeste poznata kao Šanel Iman, a puno ime joj je Šanel Iman Robinson Šepard; takođe proslavljena manekenka i model jeste i Iman Mohamed Abdulmajid koja je bila žena preminulog pevača Dejvida Bouvija.

 Zanimljivosti vezane za žensko ime Iman

U pojedinim zemljama diljem sveta je ime Iman i često muško lično ime, te su neki njegovi poznati nosioci:

– američki košarkaš Iman Asante Šumpert; izraelski fudbaler Iman Kijani; danski fudbaler Iman Dozi; poznati američki glumac je Iman Kroson; popularni australijski glumac i komičar je Iman Hadchiti; poznati glumac je i Iman Annachi.

Iman (originalno Yiman) je ime jednog australijskog plemena koje je naseljavalo regiju oko reke Doson.

Iman je ime strip junaka iz serije stripova o Supermenu, koji je poznatiji i kao „Magneto“ i „pravo ime u stripu“ mu je Dijego Irigojen.

Sponzorisano:

Loading...