Imena kućnih ljubimaca

Najlepša imena za mačke – ženska i muška

Loading...

Mada je osobama koje nemaju kućne ljubimce možda i smešno kada želite da odaberete neko lepo ime za svoju mačku koju ste tek udomili, ipak postoje neka važna pravila koja treba da se ispoštuju pri odabiru nimena, a kako psiholozi smatraju, ime koje ste dali životinji biće dobro za vas i za nju, te će da poveća vašu uzajamnu bliskost i povezanost.

Da li vaša mačka razume svoje ime koje ste joj odabrali ili samo prepoznaje vaš glas 

Svakako je jasno da je mačka životinja koja je vrlo i samostalna i sposobna da se u raznim stvarima snađe i da joj vi generalno možda niste neophodni, osim kada joj ustreba pažnje ili hrane, pa se onda umiljava da bi inteligentno dobila ono što želi.

Dakle, mačke vas prepoznaju i po glasu, i po mirisima, te znaju da ste vi njihov vlasnik, ali je utvrđeno mešu stručnjacima i da postoje imena koja one vole i na koja se rado „odazivaju“ i ona koja im uopšte nisu draga, pa se pretvaraju da ih ne čuju i ne razumeju, osim kada su gladne, jer tada ne obraćaju pažnju ni na šta drugo.

Neke važne činjenice koje treba da znate pre nego što odaberete ime za svoju mačku 

Svaka mačka želi da ima svoj lični prostor, te kako je spretna da se snalazi i bez vas, njoj nekada ne prija kada ste joj vi „dosadni“ i kada preterujete sa pažnjom koju joj poklanjate.

Tako da ako se vaša maca ne odaziva na dato ime, ne znači da ga ne razume ili da ga ne čuje, već jednostavno ignoriše jer je želja da bude sama i da se „posveti sebi“ ili da jednostavno spava, pak i veća od vaše potrebe da se baš tada igrate sa svojim ljubimcem.

Opet je važno da se mački sluh proverava redovno, ako primetite da slabije čuje, jer je moguće da joj se odabrano ime dopada, ali da ga generalno ne čuje ili ne razume dovoljno jasno.

Stručnjaci veruju da je važno da se ime za mačku odabere u skladu sa njenim karakterom, a koji u velikoj meri određuje rasa mačke koju imate za kućnog ljubimca, jer su karaktzeristike pojedinih rasa već odavno izučene i potvrđene.

Možda ste vi poželeli da date svojoj mački ime po nekom vašem omiljenom filmskom liku, te ili junaku iz stripa, te po nekom ličnom nahođenju da odaberete ime koje se sviđa vama, ali je važno da upamtite da ime treba da se dopada i vašoj mački, što će vam ona na neki način već i pokazati, da li jeste ili nije zadovoljna odabirom koji ste za nju napravili.

Važno je i svakako najbolje da se ime koje ste odabrali za mačku završava na slovo „i“ 

Ovakvo pravilo je potvrđeno od strane stručnjaka, jer generalno mačke puno bolje reaguju na tonove koji su „visoki“, a uopšte ne reaguju i nisu zainteresovane za „tupe i bezlične“ tonove.

Loading...

Dakle, važno je da se postigne jedan efekat tonova u imenu za koje je mačka prijemčiva i koji su za nju dovoljno osetni i povećavaju joj interesovanje i skreću pažnju da je vi „zovete“, jer ako joj ime nije odgovarajućeg tonaliteta, ma koliko vama lično ono bilo lepo, mačka na njega neće hteti da se odazove, jer joj ne prija i sasvim je nezainteresovana da se vama odazove.

Dajte svojoj mački „zvučan nadimak“ ako niste znali da treba da joj date zvučno ime 

Ukoliko ste odabrali za svoju mačku ime koje nije „zvučno“ jer niste ranije znali za ovo pravilo, možete da joj date neki kratak i jasno zvučan nadimak, koji će ona svakako zavoleti i na njega se lakše navići.

Važno je da ime koje odaberete za svoju mačku ne deluje „imperativno“ ili strogo

Kada odaberete ime za mačku, važno je da znate da ne treba da ima neki prizvuk koji je strog, te kao i da je sasvim naređivački/osuđivački ili imperativan.

To je važno jer će mačka ako joj date takvo ime, stalno da misli da je nešto pogrešila i da je vi za neki njen postupak „optužujete“, a jer je ime sasvim pogrešno formulisano, pa ćete samo stvarati stres svom ljubimcu, jer niste unapred istražili ova osnovna pravila za davanje imena mačkama.

Loading...

Dakle, kako su mačke i osetljive životinje, i veoma se lako mogu preplašiti i izgubiti u vas jedno poverenje, jer će da veruju baš zbog imena koje je loše formulisano, da ste stalno na njih ljuti, da ste nezadovoljni i/ili da na njih praktično vičete jer ih ne volite, što će rezultirati time da se osete odbačeno i da pomisle da treba da odu od vas jer ih više ne želite za ljubimca.

Treba da za svoju mačku odaberete ime koje je kratko i jasno jer će ga ona lakše upamtiti 

Najpraktičnije je da ima za vašu mačku bude kratko i da jasno bude čujno i razumljivo, jer je i važno da ga mačka što pre upamti, i da se tako vama odazove ako je puštate povremeno napolje ili ako je potrebno da dođe da jede i slično.

Ukoliko odaberete ime koje je preterano složeno i predugačko, mačka neće ni da se potrudi da ga upamti ili da se na njega odazove, pa ćete pomisliti da je tvrdoglava, ali je suština da je greška vaša i da ne treba mačku da nazovete „Spajdermen“ jer se to ime vama dopada, ali nije za mačku uopšte prikladno.

Smatra se da su najbolja imena za mačke ona od dva sloga ili preciznije rečeno ona „dvosložna“ imena, koja su jasna i kratka, i koja će mačka lako i brzo da upamti, pa se na njih neće odazvati samo onda kada joj je potrebno da se „osami“, i kada ste joj preterano dosadni.

Mačke bolje pamte ona imena koja počinju nekim „jakim ili tvrdim suglasnicima“ 

Kao što postoji pomenuto pravilo da ime za mačku jeste najbolje ako se završava na neki „zvučni ton“ kakav je „i“, te i da su imena od dva sloga najpraktičnija da ih mačka upamti, to je važno i da je ime za mačku najbolje da ima kao početno slovo neki „tvrdi suglasnik“, na primer K; T ; D.

Generalno, mačka mnogo bolje pamti i čuje i razume ovakva imena nego ona koja počinju na „,meke“ suglasnike – M; N; F; S; Š; P, pa se nekada na takva imena neće uopšte odazivati, i to će za vas naravno biti jedan dodatni razlog da se zabrinete, „šta joj je i zašto ne reaguje“.

Ne retko, ime mačke može da počne i samoglasnikom, ali onda treba da se lepo „uklopi“ sama i zvučnost imena i da se ono veoma „dopada mački“, a kako bi na njega reagovala (na primer ime Agnes, koje odstupa od svih navedenih pravila, ali ga mačke jednostavno vole, iz njima znanog razloga).

Ne treba mačićima davati imena kojima im se tepa pa ih onda kada odrastu menjati 

Ako ste dobili za ljubimca malo mače, ne treba da mu dajete nikakva „tepava i njanjava“ imena, jer mačke od malena odlično pamte, i kada odrastu i vi odlučite da ime promenite u „ozbiljnije i odraslo“, one će se veoma teško navići na takvu promenu, i neće moći lako da ga upamte.

Dakle, sasvim je logično da malim macama date ime koje je za njih odabrano, i koje će da im pak i bude „lično ime“ kada odrastu, ali im nekada možete dati i nadimak, koji je lep i kratak i koji i lako takođe mogu da upamte i da znaju da je „njihovo drugo ime“.

Ne treba da dajete mačkama nikakva snešna, preduga, karikirana ili vulgarna imena 

Veoma je važno da znate da vaš ljubimac nije „vaša igračka“ već da treba da se sa poštovanjem i ljubavlju ophodite prema svojoj mački, te je jedno od najvažnijih pravila da imena ne budu pak i glupava; vulgarna; podrugljiva ili smešna.

Jer, ono što je vama zabavno ili je smešno vašoj rodbini i prijateljima, nije lepo za vašeg ljubimca i time mu uskraćujete poštovanje koje kao svako živo biće zaslužuje, pa kada odlučite sledeći put da date mački ime svog prvog komšije koji se zove jaroslav ili brata od strica koji se tove Strajo, ipak razmislite dva puta.

Sa druge strane ako svom ljubimcu date neko vulgarno ili podrugljivo, pa čak i smešno ime, treba da se zapitate kako ćete da ga pred važnim gostima pozovete da dođe nazad ako se izgubio na par dana, ili kako da ga pozovete da dođe na svoju redovnu porciju hrane, a da ne ispadnete sasvim i čudna osoba i da se pred svima izblamirate.

Imena za mačke su različita i menjala su se od istorijskih vremena do savremenog doba 

Danas je dosta popularno da se mačkama daju imena koja su namenjena za ljude, te se tako pre svega prema rasi, mačke nazivaju – Olga; Helga; Maca; Rada; Klodi; Maja; Milka; Milica, kao i Tomislav; Duško; Gojko; Marko; Paja; Petar; Jovan, i mnoga druga.

Takođe se u istoriji verovalo da mačkama treba dati „prigodno ime“ prema karakteru, rasi, spoljnom izgledu i ponašanju, te je takvo pravilo ostalo i danas ali su imena postala „istorijska“, pa su birana danas i imena kakva su – Cezar; Žaklina; Pikaso; Salvador; Aristotel; Kenedi; Džeri; Lav; Luna; Agata; Mario; Melani; Kleopatra; Antonio i druga.

Kada su u pitanju spoljne odlike neke mačke, imena koja nisu baš najpravilnija ali koja su dosta učestala su – Debeljko; Žućko; Šarenko; Bela; Crni; Tigrić; Ušati; Brkonja i slično.

Ženska imena za mačke – popularnost; značenje i poreklo imena za kućne ljubimce 

Poznato je, a posebno onima koji imaju nekog ljubimca, da su u svetu napravljene „top liste“ najdavanijih i najpopularnijih imena za mačke, kao što postoje liste za mušku i žensku decu, pa će u nastavku teksta biti navedena ona najčešća imena za ženske mačke.

Na vama je da odaberete ono ime za svoju mačku, koje vam „na nju najviše liči“, te da napravite i najbolji izbor koji će da se dopada i vama ali i vašem „krznenom ljubimcu“.

Lusi – ime za mačku koje je skraćenica od imena Lusija ili Luisa.

Ime ima značenje od reči „lus“ te je u prevodu zapravo značenje imena „svetlost ili sjaj“.

Pravilo je da se ovakvo lično ime daje mačkama sa svetlijom bojom dlake.

Luna – je ime koje je poreklom od latinske reči „luna“ koja označava Mesec“.

Pravilo je da se ovakvo ime daje onim mačkama koje su „tamne kao noć“ odnosno koje imaju baš sasvim crnu boju dlake.

Nekada se ovakvo ime biralo za mačke, jer njima u mraku oči sijaju, pa to i asocira na mesec koji sija na nebu kada je noć vedra.

Ina – poreklom od latinske reči sa značenjem „ona ili druga“.

Može da se da mački koja je „drugi ljubimac u domu“ u kome već ima pas ili mačka.

Una – ime koje je poreklom iz latinskog jezika, sa značenjem posebna; jedna; jedinstvena.

Daje se mačkama koje su retke rase ili su veoma posebne i dragocene za svoje vlasnike.

Nela; Nala – ime za mačke koje je latinskog porekla i ima značenje prva; koja je jedina; posebna.

Daje se mačkama koje su prvi ljubimac u nekoj porodici, ili koje su naročito važne i za koje su vlasnici vrlo vezani.

Sofija; Sofi – ime je poreklom iz grčkog jezika; te je i Sofi skraćenica ili varijanta punog imena Sofija.

Značenje imena je ona koja je mudra i spretna, te je isto poznato značenje lukava; visprena; koja je sposobna i snalažljiva.

Smatra se da je ime Sofi jedan od najboljih izbora kada je ime za mačku u pitanju.

Sivka – ime za mačku koje je slavenskog porekla.

Daje se mačkama sive boje dlake.

Miona – ime koje je našeg porekla, označava onu koja je mila; umiljata; draga; milovana ili koja je pedantna i uredna; koja se „umiva“ kao svaka mačka.

Čigra – je ime za mačku koje je našeg porekla, i označava neku njenu karakternu odliku, pre svega to da je nestašna; razigrana; vesela; zabavna; srećna.

Mrvica – hipokoristika koja je autohtonog porekla.

Označava umanjenicu za mačku koja je mala ili sitne građe; koja je krhka ili slabašna.

Ime se daje po pravilu najčešće tek rođenim mačićima, ali se kasnije zadržava i kao ime za istu odraslu životinju, jer se mačke teško privikavaju na nova imena.

Ostala popularna imena za mačke u svetu i kod nas su – Lili; Mimi; Ena; Ema; Klodi; Rada; Eva; Zoja; Zaza; Elsa; Ela; Lola; Keti; Kiti; Viki; Lora; Hana; Agnes; Agata; Sara: Maša; Rubi; Kleo; Flekica; Njuškica; Iris; Kruna; Dona; Frida; Cica; Biba; Blanka; Bela; Belina; Linda; Aria; Beti; Azra; Đina; Angel; Endži i mnoga druga imena koja se mogu pronaći pak u listama najdavanijih imena za sve mačke ženskog pola.

Muška  imena za mačke – popularnost; značenje i poreklo imena za kućne ljubimce 

Neka od najdavanijih imena za mučke mačke su opet određena ličnim karakteristikama ljubimca, rasom i spoljnim odlikama, a najpoznatija od njih kod nas i širom sveta su navedena u nastavku teksta.

Toša – ime za mačke grčkog porekla, i ima značenje „dar; poklon“; ono dragoceno i posebno.

Gašpar – ime poreklom iz grčkog jezika sa značenjem čuvar; onaj koji je veran; koji je pažljiv.

Hugo – ime koje je poreklom iz germanske grupe jezika.

Ime ima značenje – razuman; inteligentan; spretan; mudar; pametan.

Šadou – ime koje znači senka; nečujan; lak.

Zen – ime koje označava nekog ko je miran i tih.

Gabi; Gabrijel – ime koje znači onaj koji nama veruje; pun poverenja.

Eli; Elis – ime koje znači savršen; dobar; izvanredan u svemu.

Ostala popularna muška imena za mačke su – Francisko; Feliks; Đole; Đorđe; Deni; Džerald; Cezar; Čarli; Beni; Bubi; Bobi; Artur; Amon; Arnold; Vasa; Maks; Marko; Oliver; Leo; Simon; Hektor; Tobi; Oskar; Kasper; Marfi; Fredi; Figaro; Feliks i mnoga druga imena.

Sponzorisano:

Loading...