Imena kućnih ljubimaca

Najlepša imena za pse – ženska i muška

Loading...

Mada postoji velikli broj najrazličitijih vrsta kućnih ljubimaca, ljudi se generalno dele na one dve grupe – koji više vole pse i koji više vole mačke.

Naravno da svaka „grupa“ ima opravdanje za takav svoj izbor, ali ono što jeste činjenica i što se ne može zanemariti, jeste da je pas veran, odan, da je pravi prijatelj, te i da je spreman da za svog vlasnika sve učini jer ume da bude zahvalan i da razume i tugu i patnju, i radost i sreću kroz koju čovek prolazi.

Mačka je graciozna i lepa životinja, ali je više samostalna i svoja, i ona jeste zahvalna za vašu svu ljubav i pažnju, te i hranu koju joj dajete, ali će ona tu svoju zahvalnost da opet „okrene baš i u svoju korist“ te da se umiljava i mazi sa vama jer njoj tako odgovara, a kada „nije raspoložena“ jednostavno će da se okrene i da ode.

Imena za pse su posebno važna u povezivanju sa vašim ljubimcem, pa stručnjaci savetuju da se i ime bira prema karakteru psa i nevezano toliko za samu rasu, mada nije preporuka da se psima daju imena po junacima iz crtanih ili igranih filmova, te smešna i zabavna imena, iako je pas baš takav da vam svakako „neće ništa zameriti“.

Treba da svom psu date ime koje je u skladu sa njegovim osobinama i karakterom 

Preporuka je stručnjaka da kada kupite ili dobijete psa, u skladu sa time da li je on štene ili je već odrastao pas, posmatrate kraće vreme neke njegove navike i ponašanje, pa da na osnovu toga i vi odaberete najbolje ime.

Bitno je da svakako ime za psa bude u skladu sa njegovom rasom i veličinom, pa i sa nekim odlikama koje su i spoljne i un utrašnje, i jedan od nerealnih primera bi bio da svom dobermanu date ime Švrćko, ili da pudlicu nazovete Zver.

Najbolje je da ime za vašeg psa uvek započinje nekim od ukupno pet samoglasnika 

Pravilo je da imena za pse treba da počinju nekim od samoglasnika, jer se pretpostavlja da takva imena psi bolje i nrazumeju, i čuju i prihvataju.

Iako je poznato da je psima čulo sluha odlično razvijeno, svakako je utvrđeno da oni lakše i nešto i bolje čuju samoglasnike od svih „grupa suglasnika“.

Važno je da psu ne dajete ime koje je imperativne forme i koje ga podseća na „komandu“ 

Imena za pse, kao i za mačke, nikada ne treba da imaju imperativni prizvuk, jer životinja može da to sasvim pogrešno razume, i da pretpostavi da joj se izdaje neka naredba ili pak da je nešto vrlo loše uradila i da je vlasnik tako i grdi.

Loading...

Naravno, ako date psu ime koje on razume kao jedan vid prekorevanja ili grdnje, ne samo da ga možete uplašiti i „udaljiti od sebe“, već i u njemu možete da izazovete nagonski refleks za jednu samoodbranu, pa da on postane prema vama agresivan, jer veruje da treba da počne da se brani.

Isto tako, ako date psu „pogrešno imperativno ime“, koje mu zvuči kao komanda, on će početi da se ponaša u skladu sa dresurom da izvrši vaša naređenja, jer je ime pogrešno formulisano.

Pa tako, ako psa u našem podneblju nazovete Tedi, on može da stekne utisak komande „sedi“ i da vi shvatite da je neposlušan ili da „radi po svome“, a on vas praktično samo sluša, jer ste mu dali i neadekvatno i narezumljivo ime.

Ime za vašeg psa treba da bude odabrano tako da zvuči jasno i da bude kratke forme 

Najpametnije je po savetima stručnjaka, da ime za psa bude kratke forme i da je najzad i sasvim „razgovetno i jasno“.

Naime, ako svom psu date neko previše dugo i složeno ime, te i pokušate da ga ponavljanjem na ime i naviknete, pas iako ima odličnu memoriju, retko kada će moći da upamti ono što je njemu „konfuzno; nerazgovetno i nerazumljivo“, pa se obično na takva imena neće uopšte odazvati.

Loading...

Takva situacija može da dovede do velikih zabuna, jer se može posumnjati da je pas neposlušan ili da ima neke probleme sa sluhom, pa je iz tog razloga pametna napred navedena preporuka, da ime bude jednostavno kratko i razgovetno i jasno.

Najpametnije je da se psu ime da dok je još uvek štene jer ga tako najbolje upamti i usvoji 

Svakako jeste najbolje da se ime psu da dok je još uvek mali odnosno dok je štene, jer će da ga stalnim ponavljanjem mi najlakše upamti i da ga shvati kao svoje, i da se i u odraslom dobu bez problema na ime navikne i da se odazove vlasniku.

Ono što jsete veoma zanimljiva činjenica, a koja za mačke „ne važi“, jeste da se psima ime može menjati kada odrastu, te ako ste štene zvali Mrvica, možete odraslom psu da date drugačije ime, i on će na njega veoma lako i vrlo brzo da se adaptira, te i da ga prihvati i upamti kao „novo ime“.

Mada je praksa dosta česta ne treba da date ime psu prema junacima iz stripa; filma; serije 

I kod nas i u svetu postoji praksa da se psima daju imena likova iz crtanih fiilmova (Maza; Lunja; Tom), kao i prema junacima iz filma; stripa; omiljenog književnog dela, ili prema nekim ljudima koji su vama uzori, ili su vamjednostavno dragi i posebni.

Imena za pse je najbolje odabrati prema „psećim karakternim crtama“, te proceniti možda i neke spoljne odlike psa i njegov karakter, pa su iz takve prakse nastala imena Crni; Beli; Šareni i tako dalje.

No i u ovom aspektu naravno postoje određena preterivanja, pa ako je pas povredio nogu nije ni lepo da ga nazovete „Ćopavko“, ako ima zadah iz usta ne treba da se zove „Smrda; Smrdljivko“; ako je bele boje nije nužno da se zove „Snežni; Jeti ili Sneško“ i slične varijacije koje su pre svih uvredljive, te i nije lepo da se na takav način ponižava ljubimac koji vam je odan i veran.

U nastavku teksta će biti navedena ona najčešća i najlepša muška i ženska imena za pse, svakako samo mali deo bogatog opusa, ali vi možete ono najlepše „za vas lično“, da pronađete i u listama imena za pse, koje postoje jednako kaom one za novorođenu mušku ili žensku decu.

Muška  imena za pse – popularnost; značenje i poreklo imena za kućne ljubimce 

Među imenima za pse koja su muška i koja se daju u našoj zemlji i širom sveta, biće dalje pak po abecednom redosledu navedena ona najčešća i najupečatljivija, a svakako uz neka od njih će biti navedena i značenja i poreklo.

Generalno je samo na vama izbor imena za vašeg psa, jer ga vi ipak najbolje i poznajete, a ovo je samo mali deo od velikog broja imena, koja mogu da posluže kao potencijalna inspiracija, te da se kako je i navedeno pronađu u adresarima imena za pse, pa i da se proceni njihova popularnost prema rangiranju na top listama.

Artur – ime je poreklom iz keltske jezičke grupe, označava junaka; ratnika; hrabrog; snažnog; istrajnog i neustrašivog.

Ime se daje psima koji imaju „svoj karakter“ te se malo teže mogu dresirati, ali generalno jesu i poslušni i istrajni u onome što im se nameće kao učenje poslušnosti i veština.

Badi – dosta učestalo ime za pse koji su porodični ili mirnmi, pa su obično u pitanuju neke rase kakve su retriver, labrador ili bernandinac.

Ime je postalo poznato i češće davano psima, nakon filma „Badi, pas košarkaš“.

Bobi – ime je poreklom iz našeg jezika, te se može reći da je „autohtono“.

Generalno je ime veoma često za pse u našoj zemlji, ali nema neko posebno značenje, osim da se lako izgovara i pamti, te je zbog toga njegova učestalost znatna.

Cezar – ime koje je latinskog porekle od reči „seccio“ u značenju seći ili iseći, seckati, mada je mnogo verovatnija pretpostavka da se ime daje prema liku Gaja Julija Cezara, imperatora Rima.

Generalno je ime Cezar rado davano i malim rasama pasa, koje treba da „zbog imena“ postanu i neustrašive, te se obično ovim imenom nazivaju pudle; maltezeri ili patuljasti šnauceri.

Ime Cezar je često i za pse sa pedigreom, koji su od rođenja pripremani za izložbe pasa, te su i lepo dresirani i negovani, nevezano za to koje su rase.

Laki – ime za psa koje je poreklom iz engleskog jezika od reči „luck“ odnosno sreća, pa se pak pretpostavlja da se ime odnosi na psa koji je veseo i srećan, ili mu je vlasnik dao ovo ime jer je sam srećan što ima takvog divnog ljubimca.

Skaj – ime je engleskog porekla i označava nebo, visinu, nebeski svod.

Pravilo je da se ovakvo ime daje psima koji su radoznali i koji stalno istražuju nešto novo i koji su generalno nemirnog duha.

Neke od pretpostavki jesu i da se ovakvo ime daje psima jer ih vlasnik „voli do neba“ ili jer je pas vlasniku privržen i odan i oni su „nerazdvojni kao nebo i zemlja“.

Feliks – je ime za psa koje je poreklom iz španskog jezika, od reči „felisitas“ u značenju sreća.

Mada je ranije smatrano da je ovo ime namenjeno pre svega za mačke, neke manje rase pasa se zovu upravo Feliks.

Ostala lepa imena za pse su – Zevs; Loki; Reks; Marli; Hugo; Leo; Hari; Miki; Roki; Maks; Arči; Arčibald; Medo; Spšarki; Pablo; Aron; Žućko; Broni; Baron.

U nastavku teksta će biti navedena po abecednom redosledu neka od najpopularnijih muških imena za pse kod nas i u zemljama sveta, prema aktuelnim top listama.

Muška imena za pse koja počinju slovom A su najčešće – Aro; Astor; Amor; Abak; Ajaks; Alfi; Alfon; Ares; Aldi; Armi; Armen. 

Muška imena za pse koja počinju slovom B su najčešće – Bono; Boni; Boki; Buki; Bleki; Bako; Bari; Bani; Buzi; Ben; Beni; Bili; Bendži; Benks; Bejli; Benon; Beri. 

Muška imena za pse koja počinju slovom C su najčešće – Cezar; Canos; Cane; Canik; Canaj; Cuko; Cuki; Cukac; Cuks; Ciceron; Cipras; Cipron. 

Muška imena za pse koja počinju slovom D su najčešće – Deni; Dilan; Domi; Dasti; Dongo; Dono; Doni; Donat; Daran; Dragon; Didi; Dabro; Dragos; Daks; Dodo; Diksi i Denis. 

Muška imena za pse koja počinju slovom E su najčešće – Ezra; Emil; Eliks; Eron; Edi; Eho; Ejaks; Eboni; Edip; Eks. 

Muška imena za pse koja počinju slovom F su najčešće – Fido; Fadi; Fifi; Figo; Foks; Foksi; Frigo; Frodo; Frodi; Flips; Flipi; Fobi; Fidel; Fadel. 

Muška imena za pse koja počinju slovom G su najčešće – Gringo; Gonzo; Gongo; Gonzales; Geri; Gebs; Geni; Gori; Glorijan; Glen. 

Muška imena za pse koja počinju slovom H su najčešće – Hefes; Hugo; Homer; Haus; Heri; Hari; Harem i Hermes. 

Muška imena za pse koja počinju slovom I su najčešće – Inuk; Ilan; Ivans; Ivano; Ivanko. 

Muška imena za pse koja počinju slovom J su najčešće – Joli; Jolis; Jolin; Jolan; Jokan; Joks; Jorki; Jorko; Joko; Janko. 

Muška imena za pse koja počinju slovom K su najčešće – Koni; Kono; Klio; Konor; Kami; Konors; Kiro; Koko; Kroks; Kroni; Kronor.

Muška imena za pse koja počinju slovom L su najčešće – Laki; Lari; Leo; Lio; Loni; Leks; Lami; Loki; Loto; Laton; Labron. 

Muška imena za pse koja počinju slovom M su najčešće – Moro; Miki; Miko; Mobi; Maro; Maks; Medo; Medi; Major; Markes; Mobi; Mun; Moksi; Maršal; Miša; Mek; Mango; Mun; Mungos; Mars. 

Muška imena za pse koja počinju slovom N su najčešće – Naron; Neron; Niki; Najk; Nero; Nino; Nole; Ninos; Naro; Nikos; Niks; Nibor; Nestor. 

Muška imena za pse koja počinju slovom O su najčešće – Obeliks; Olaf; Ozi; Oto; Oniks; Oleg; Onil; Oskar i Olfi. 

Muška imena za pse koja počinju slovom P su najčešće – Pluton; Pepi; Peko; Pipo; Pinki; Pako; Peks; Piko; Paks; Poki; Pluto; Porin; Piksi; Peron. 

Muška imena za pse koja počinju slovom R su najčešće – Reno; Ruan; Rambo; Roki; Riki; Risko; Ralfi; Rami; Rolan; Rono; Roni; Rauks; Raos; Raoks; Remi. 

Muška imena za pse koja počinju slovom S su najčešće – Sani; Soni; Snupi; Simbo; Sven; Saten; Suri i Staks. 

Muška imena za pse koja počinju slovom T su najčešće – Taro; Tako; Tiko; Ten; Tajger; Tango; Triksi; Ted; Tobi; Toto; Toki. 

Muška imena za pse koja počinju slovom Š su najčešće – Šabat; Šimi; Šarko; Šareni; Šeko; Šarenko; Šimi; Šeki; Šeks. 

Muška imena za pse koja počinju slovom U su najčešće – Ugo; Ugi; Uki; Uro; Urko; Uško; Ušati; Ures; Uran; Ureks. 

Muška imena za pse koja počinju slovom V su najčešće – Vulf; Vulfi; Volf; Vini; Vučko; Vukan; Veno; Varo; Vares; Voks. 

Muška imena za pse koja počinju slovom Z su najčešće – Zak; Zaks; Zoro; Zoki; Zoks; Zaki; Zeus; Zajaks; Zalan; Zombi. 

Muška imena za pse koja počinju slovom Ž su najčešće – Žak; Žan; Žako; Žare; Žarko; Žeko; Željko. 

Svakako je ovo samo jedan deo imena koja su najpopularnija prema aktuelnim standardima za muške pse, i vi možete da ta svog ljubimca odaberete neko ime od ponuđenih ili da osmislite neko vi sami. 

Ženska  imena za pse – popularnost; značenje i poreklo imena za kućne ljubimce

Najlepša i najpopularnija imena za ženske pse su navedena u nastavku teksta koji sledi.

Dora – ime koje je latinskog porekla i ima značenje dar ili poklon; dragocenost; ono što jeste neprocenjive vrednosti.

Obično se daje psima koji su dobijeni kao poklon, ili pak se bira kao ime za ljubimca koji se pak smatra poklonom za svoga vlasnika, kome je dragocen i kome je pas neprocenjiva vrednost koju ima. 

Dona – jeste ime takođe latinskog porekla, koje označava darovanje ili poklanjanje.

Kada se daje kao ime za kućnog ljubimca, označava ljubav i pažnju koja se poklanja psu, ali i koju on vlasniku istovetno i uzvraća.

Diva – je ime koje potiče iz staro-grčkog jezika i označava ono što je darovano od Boga, te je lepo i umiljati, predivno, jedinstveno i nežno.

Neka ženska imena za pse koja počinju slovom D su i – Dafi; Dandi; Diksi; Dina; Doli; Donga; Dolores. 

Astra – ime je koje je poreklom iz latinskog jezika i označava zvezdu, te jeste nešto dragoceno i vredno.

Aska – ime za psa poreklom iz grčkog jezika u značenju veseo; razigran; radostan; srećan. 

Aria – je ime koje je poreklom iz hebrejskog ili aramejskog jezika i označava se kao lavica, te je preneseno značenje neustrašiva; borbena; hrabra. 

Neka ženska imena za pse koja počinju slovom A su i – Aksi; Aksa; Azra; Aida; Agnes; Afka; Ani; Abeja. 

Koko – je originalno poreklom iz francuskog jezika (i ime se piše Coco), a smatra se da je jedno od takozvanih „srećnih imena za pse“.

Ovakva kvalifikacija imena Koko kao „srećnog imena“, znači da će pas da živi srećno i dugo, bez nekih većih zdravstvenih tegoba.

Elza – je ime koje je germanskog porekla, i označava bogatstvo, blagostanje, blago.

Ovo ime se obično daje rasnim psima koji dominiraju svojom lepotom i gracioznim stavom.

Fifi – je jedno od najčešćih imena za pse i poreklom je iz francuskog jezika, te označava lepotu, gracioznost, umiljatost, prefinjenost, a i jeste prva asocijacija na francusku pudlu kao rasu psa.

Talija – ime za pse koje ima značenje sreće i talismana, pa se daje psima kao jedan znak ljubavi i označava privrženost i sreću koju oni donose svojim vlasnicima.

Tara – ime je nečega što je vrlo lepo i što je i retko i unikatno, pa se po pravilu daje rasama pasa koje jesu i retke i skupe.

Mona – ime je arapskog porekla sa značenjem nada; želja; nadanje.

Ime se daje najčešće onim psima koji su poslušni i koji se lako dresiraju, jer poštuju i vole svoje vlasnike i spremni su da im uvek pomažu.

Mini – je ime koje označava nešto malo; te time i važno i dragoceno; što treba da se čuva i da se pazi.

Ime se po difoltu daje malim rasama pasa, mada postoje i izuzeci od ovog pravila, jer je svaki pas za svog včasnika važan i dragocen, i može da ga nazove Mini.

Ostala dosta česta imena za ženske pse su i – Niki; Kala; Nana; Hera; Una; Luna; Rea; Peni; Balina; Balma; Balou; Bambina; Bandy; Bamba; Bambia; Bania; Banita; Didi; Dido; kao i Dibna; Dima; Dimba; Dilonka; Diora; Dira; Dinki; Dita; Egi; Egila; Eguna; Egola; Eika; te Eila; Eida; Elba; Elana; Elani; Eleonora; Elesta; Elena; Elka; Fama; Fensi; Fanda; Fanga; Fani; Fantazi; Fanja; Fara; Fandina; Farka; Farna; Farni; Fatra; kao i Fauna; Fiona; kao i Fona; Fausta; Faje; Fea; Fenja; Feranak; Fega; Fifi; Felina; Felisia; Felisitas; Gabona; kao i Gabora; Gabsi; Gala; Galba; Galva; Gambi; Gandi; Ganda; Gandina; Gabta; Ganti; kao i Gara; Azuza; Azina; Ajla; Ajke; Aida; Ajda; Aksi; Aksa; Aksele; Abi; Aba; Abea; Aleja; Akadija; Ani; Afka; Afrodita; Agata; Agnona; Agnora; Aina; Aiola; Aira; Akaša; Akela; Aki; Akiba; Akira. 

Na vama je svakako da od širokog izbora odaberete ono ime koje je po vama „pravo baš za vašeg psa“ bez obzira da li se ono nalazi na listama najpopularnijih imena ili ne.

Sponzorisano:

Loading...