Ženska imena

Poreklo i značenje imena Ines

Loading...

Lično žensko ime Ines je u poslednjih nekoliko godina sve popularnije i u svetu i u našoj zemlji i regionu, te će njegovo poreklo i značenje biti pojašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Nežno, kratko ali odsečno, možda baš ovo ime bude vaš najbolji izbor!

Značenje ženskog imena Ines 

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Ines jeste po hipotezama o poreklu:

„ona koja je lepa i nežna“;

„ona koja je posebna i veličanstvena“;

„ona koja je svetlost i čistota“;

„ona koja je kao jagnje“;

„ona koja je dobra i poštena osoba“.

Zaključujemo da je ime Ines namenjeno nežnim devojčicama, onim sa lepim licem i još lepšim srcem!

Ovo su svakako osobine koje bi svaka ženska osoba trebalo da poseduje, i ukoliko svojoj devojčici namenite ovo ime, možda ona bude upravo takva a vi srećni roditelji!

Poreklo ženskog imena Ines

Loading...

 Smatra se prema etimološkim hipotezama da je ime Ines poreklom iz latinskog ili katalonskog jezika, i to od reči ili imena Agnes, u značenju jagnje; jagnjence; jaganjac.

Moguće je da je ime Ines i poreklom od staro grčke reči hagnos u značenju sveta; svetla, čista; nevina; presvetla; uzvišena; posebna.

Ima mišljenja i da je ime Ines poreklom od grčkog ličnog imena Agnes, koje je nastalo od reči hagne koja ima značenje svetica; čista; nevina, sveta; veličanstvena. 

Učestalost davanja ženskog imena Ines u susednim zemljama regiona i u svetu

 Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Ines jeste bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 96. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Ines se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, i kotiralo se na 77. poziciji.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Ines takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, mada je moguće da učestalost davanja imena nije bila statistički značajna.

U Republici Srbiji je ime Ines u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, ali je svakako moguće da je ime davano sporadično.

Lično žensko ime Ines je često davano ime za devojčice i u nekim svetskim zemljama kakve su Grčka; Italija; Portugalija; Španija; Katalonija; Engleska; Francuska; Australija; Letonija; Finska; Švedska; Nemačka; Estonija; Litvanija; Ukrajina; Turska.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Ines 

Nadimci, umanjenice i imena od milja za lično žensko ime Ines nisu poznati kod nas, a retka su i izvedena imena kakva su – Nensy; Anesa; Agnes; Nesi; Neny; Nensi; Inesa; Vanesa.

 Zašto odabrati baš žensko ime Ines kao lično ime za devojčicu

 Neke poznate ličnosti imena Ines, koje su obeležile određenu sferu života i postale slavne u određenoj vremenskoj epohi, te tako i mogu biti inspiracija za sve roditelje da tako nazovu novorođene ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularna španska manekenka i glumica koja je danas i slavna modna dizajnerka se zove Ines Sastre; prelepa i svetski poznata argentinska manekenka je Ines Rivero.

Slavna i popularna kubanska književnica jeste Ines Rodena; slavna švajcarska komičarka, te i radio voditeljka i glumica jeste Ines Toreli.

Prelepa i poznata indonežanska misica i manekenka je Ines Putri; proslavljena italijanska glumica jeste Ines Pelegrini.

Svetski poznata sportistkinja je urugvajska plivačica Ines Remersaro; španska istorijska ličnost jeste Ines de Suarez.

Proslavljena nemačka atletičarka koja je šampionka u bacanju kugle je Ines Mjuler; slavna portugalska atletičarka i maratonka je Ines Monteiro.

Slavna argentinska televizijska i filmska glumica se zove Ines Molina; popularna argentinska manekenka i glumica jeste Ines Palombo.

Nekada „prva dama“ Puerto Rika, koja je i književnica i političarka je bila Ines Mendoza;  proslavljena meksička novinarka jeste Ines Sainz. 

Slavna čileanska književnica je Ines Ečevarija; proslavljeni španski sociolog je Ines Alberdi; popularna švedska političarka je Ines Usman.

Popularna argentinska sportistkinja koja je šampionka u hokeju na travi se zove Ines Arondo; slavna portugalska atletičarka u brzom hodanju je Ines Enrikes.

Proslavljena estonska glumica je imena Ines Aru; takođe je popularna i slavna estonska pevačica imena Eda Ines Eti (umetničko ime Ines).

Poznata žena portugalskog kralja Petra I od Portugala, koja se za vreme njegovog života smatrala kraljevom konkubinom, a tek je nakon njegove smrti prihvaćena kao kraljica se zvala Ines de Kastro; popularna španska političarka jeste Ines Ajala.

 Zanimljivosti vezane za žensko ime Ines

U nekim svetskim zemljama kakve su Meksiko; Španija; Portugalija; Argentina; Italija, se ime Ines upotrebljava i kao lično srednje ime, pa su neke poznate ličnosti iz ovih zemalja – meksička glumica, te voditeljka i pevačica Marija Ines Guera Nunjes; meksička pesnikinja Huana Ines de la Kruz i mnoge druge osobe sa ovakvom vrstom „složenih imena“.

Sponzorisano:

Loading...