Ženska imena

Poreklo i značenje imena Irena

Loading...

Lično žensko ime Irena je popularno i u našoj zemlji i u zemljama regiona i sveta, pre svega jer je ime koje je i savremeno i vrlo „prilagodljivo“ raznim jezičkim varijantama, pa se može upotrebiti svuda u svetu, a poreklo i značenje imena će biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Irena 

Preneseno značenje imena Irena je prema hipotezi o poreklu najverovatnije – „ona koja donosi mir i spokoj“; „ona koja je vesnik sreće i radosti“; „ona koja je blaga i mirna kao osoba“; „ona koja je uvek staložena i pribrana i koja ne reaguje afektivno i ishitreno“; „ona koja umiruje one kojima je potrebna uteha“; „ona koja je unela sreću i radost u svaki dom“; „ona koja je rođena da donese mir i nadanja“; „ona koja je u svemu lepa i u svemu vidi radost i sreću“. 

Poreklo ženskog imena Irena 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Irena kao i njegova varijanta Irina, poreklom iz staro grčkog jezika, od imena boginje mira Eirene ili Ajrene, ili pak od reči „eirene“ u značenju spokoj; mir i blaženstvo.

Prema grčkoj mitologiji, Eirênê je bila boginja mira koja je ćerka boga Zevsa i Temide, i koja je donosila ljudima spokoj; blaženstvo; nadu; mir; radost i sreću.

Postoji i pretpostavka da je ime Irena poreklom od grčke reči „eiar; eiarinos“, a u značenju sunce, lepota, proleće, radost, vesnik proleća, vesnik novih lepih dana. 

Učestalost davanja ženskog imena Irena u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim pokazateljima za 2018. kalendarsku godinu, ime Irena je bilo među „top 100“ imena koja su najradije davana novorođenim devojčicama u Republici Srbiji kao i u Republici Srpskoj, i u obe pomenute zemlje je bilo na „samom dnu liste“, odnosno zauzelo je 94. mesto.

U istoj 2018. godini ime Irena se nije našlo među sto najpopularnijih ženskih ličnih imena ni u susednoj Republici Hrvatskoj, kao ni u Bosni i Hercegovini, pa se veruje da se ime davalo samo sporadično, u procentu koji nije bio toliko statistički od značaja.

Ime Irena je dosta popularno i rado davano ženskoj deci u Grčkoj; Francuskoj; Italiji; Poljskoj; Slovačkoj; Češkoj; Sloveniji; Bugarskoj i Makedoniji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Irena 

Loading...

Najpoznatiji nadimci, imena od milja i umanjenica od imena Irena su – Ira; Iri; Ajra; Ajri; Ena; Ina; Iris; Irna; Eni; Ita; Irijana; Irenuška.

Izvedena i varijantna imena od imena Irena su najčešće – Jerina; Rina; Jekaterina; Danina; Drina; Elina; Lina; Tina; Mina; Darina; Darinka; Irina; Katarina; Ajlina; Ajrina; Ajlin; Ajrin, kao i pak muška imena Irinej ili Irenej; Imran; Imrija. 

Zašto odabrati baš žensko ime Irena kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Irena, koje su obeležile razne vremenske epohe, te i svojim životom ostavile traga i bile uticajne u raznim sferama, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da ovako i nazovu svoje mezimice, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata srpska manekenka i top model se zove Irena Krstić; poznata bivša srpska manekenka jeste i Irena Mišović; popularna bivša manekenka, te i glumica menadžer jeste bila nekadašnja emotivna partnerka pevača Vlade Georgijeva Irena Market; bivša poznata srpska voditeljka a danas uspešna šminkerka jeste Irena Karaklajić; priznata i vrlo poznata srpska modna dizajnerka je Irena Grahovac; popularna srpska voditeljka je Irena Spasić Stojanović. 

Popularne glumice imena Irena su – slovenska poznata glumica Irena Kovačević; nekada poznata jugoslovenska filmska i pozorišna glumica Irena Mulamuhić; poznata slovenačka filmska glumica Irena Prosen; nekada vrlo poznata srpska glumica Irena Mičijević; nekadašnja jugoslovenska glumica Irena Kolesar; svetski poznata grčka glumica Irena Papas (Irena Lelekou).

Loading...

Poznata srpska istoričarka književnosti koja je makedonskog porekla jeste Irena Arsić; naš poznati dečiji psiholog koja je stalno zaposlena na UDK Tiršova u Beogradu jeste Irena Korićanac; bivša poznata srpska operska pevačica je Irena Davosir Matanović; poznata poljska žena socijalni radnik, koja je veliki i cenjeni borac za ženska prava je Irena Sendlerova; istoričarka srpskog jezika i poznati leksikograf jeste Irena Grickat Radulović; francuska naučnica i hemičarka, koja je dobitnica „Nobelove nagrade“ za hemiju ali i poznata kao ćerka Marije Kiri i Pjera Kirija se zvala Irena Žolio Kiri; poznata slovenačka književnica i slikarka koja je srpskog porekla je Irena Kazazić; bivša supruga poznatog srpskog fudbalera Ognjena Koromana se zove Irena Koroman.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Irena

Meke „jezičke varijacije“ imena Irena su poznate u zemljama širom sveta, te su neke od njih – Jerina (koja je varijanta imena u srednjevekovnoj Srbiji); Rina (koja je varijanta imena u Rusiji); Irina i Irine (varijante imena u Italiji i u Grčkoj); Ajrin; Iren; Ajry (varijante imena u Americi kao i u Engleskoj); Iren (varijanta imena u Francuskoj).

Vizantijska carica i žena cara Lava IV Hazara, kao i majka slavnog vizantiskog cara Konstantina VI je bila poznata pod imenom Irina Atinjanka.

Irena odnosno Ajrin jeste ime grada u Americi u saveznoj državi Misuri, u kome je prema popisu stanovništva iz 2010. godine živelo svega 18 žitelja.

Irenaj jeste ime za jedno naselje u Italiji a u regiji Toskana, u kome je prema popisu stanovništva iz 2011. kalendarske godine živelo oko 36 ljudi.

Sponzorisano:

Loading...