Ženska imena

Poreklo i značenje imena Irina

Loading...

Lično žensko ime Irina je dosta rado davano ime za sve novorođene devojčice u našoj zemlji, a poznato je i da su kod nas i u zemljama regiona neke njegove najpoznatije varijente Irena i Jerina.

Pogledajmo značenje imena.

Značenje ženskog imena Irina 

Preneseno značenje imena Irina je najverovatnije – „ona koja donosi mir i blaženstvo“; „ona koja je smirena i dostojanstvena“; „ona koja je miroljubiva opsoba“; „ona koja je u stanju da svakoga umiri“; „ona koja je blaga i smirena osoba“; „ona koja je sposobna da pomiri svakog neprijatelja“ ili „ona koja je spokojna i srećna jer je pronašla svoju sreću i mir“. 

U nastavku ćemo videti poreklo.

Poreklo ženskog imena Irina 

Ime Irina je prema etimolozima poreklom iz staro grčkog jezika, od imena grčke boginje mira Eirene, ili pak od same reči „eirene“ što i znači mir; spokoj; miroljubivost; blkženo stanje. 

Sada ćemo videti učestalost imena.

Učestalost davanja ženskog imena Irina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, žensko lično ime Irina je bilo među sto najtraženijih imena za novorođene devojčice u Republici Srbiji gde se našlo na 42. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde se kotiralo na 28. poziciji.

U Republici Hrvatskoj kao i u Bosni i Hercegovini, ime Irina u 2018. godini se nije našlo u „top 100“ najpopularnijih ženskih imena, ako se izuzme varijanta imena Iris, koja jeste bila kotirana među sto najdavanijih imena.

Od ostalih zemalja regiona, ime Irina je bilo popularno decenijama u Republici Makedoniji i u Crnoj Gori, a među svetskim zemljama ime Irina je često u Italiji; Francuskoj; Engleskoj; te u Grčkoj i u Rusiji. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Irina 

Od imena Irina, najpopularniji nadimci, imena od milja i deminutivne forme su – Ira; Iri; Irin; Iris; Ina; nina; Ajra ili Ajri.

Izvedena i varijantna imena od imena Irina su – Irena; Rina; Ajrina; Ajrin; Irene; Irijana; Rijana; Korina; Katarina; Kristina; Iris; Jerina; Korina; Magdalina; Dorina; Marina; Milina; Ilina. 

Zašto odabrati baš žensko ime Irina kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih osoba imena Irina, kroz istoriju i savremeno doba, koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako i nazovu svoje novorođene ćerke, biće navedene u nastavku ovog teksta koji je pred nama.

Slavna vizantijska carica i žena cara Jovana VI Kantakuzina se zvala Irina Asen Kantakuzin; supruga cara Matije Kantakuzina je bila vizantijska carica Irina Paleologina Kantakuzin; slavna vizantijska carica koja je bila žena cara Aleksija I Komnina te i majka je cara Jovana II Komnina i vizantijske princeze Ane Komnine se zvala Irina Dukina; žena vizantijskog cara cara Jovana VII Paleologa i poznata vizantijska carica je bila Irina Gatiluzio; žena vizantijskog cara Jovana II Komnina je bila vizantijska carica Irina Piroška (Irina Ugarska).

Loading...

Jedna oid danas najpoznatijih svetskih modela je ruska manekenka i supruga holivudskog glumca Bredlija Kupera Irina Šajk (Irina Valerjevna Šajhlislamova); nekadašnja poznata srpska voditeljka jeste Irina Vukotić; poznata ruska pevačica se zove Irina Toneva; popularna ruska filmska i pozorišna glumica je Irina Viktorovna Šmeljova; poznata beloruska pevačica je Irina Arkadjevna Dorofejeva; ukrajinska pevačica i kompozitor je popularna Irina Bilik.

Poznata bugarska političarka se zove Irina Georgijeva Bokova; poznata žena koja je ruski i srpski prevodilac i književni kritičar jeste Irina Antanasijević; ruski narodni heroj i po profesiji medicinska sestra je bila Irina Jurjevna Janjina; nekada poznata japanska slikarka i ikonopisac pravoslavne vere je bila Irina Rin Jamasito.

Poznata srpska despotica i supruga despota Đurđa Brankovića se zvala Irina Kantakuzin Branković (Jerina Branković, u narodu poznata i kao „Prokleta Jerina“); poznata bugarska carica i žena bugarskoga cara Gavrila Radomira je bila Irina od Larise; žena vizantijskog cara Andronika II Paleologa i vizantijska carica koja je  bila majka mlade i lepe srpske kraljice Simonide (poslednje žene kralja Stefana Uroša II Milutina Nemanjića) je bila Irina od Monferata; hrišćanska svetiteljka iz četvrtog veka i velikomučenica je bila Irina (Sveta Irina); supruga despota Petra Ljoše od Arte u nekadašnjem Epiru se zvala Irina Preljubović.

Popularna ukrajinska rvačica i olimpijska šampionka se zvala Irina Merleni; poznate ruske atletičarke su Irina Andrejevna Gordejeva i Irina Aleksandrovna Melešina; poznata kazahstanska atletičarka u disciplini troskok je Irina Ektova; slavna ruska atletičarka se zvala Irina Andrejevna Davidova; beloruska je atletičarka i biatlonka je Irina Krivko; poznata ruska atletičarka u brzom hodanju je Irina Stankina; nekadašnja slavna sovjetska atletičarka je bila Irina Viktorovna Nazarova; poznata ruska klizačica i svetska šampionka  se zvala Irina Eduadorovna Slucka; bivša poznata ruska atletičarka je bila i olimpijska šampionka Irina Privalova.

Sponzorisano:

Loading...