Ženska imena

Poreklo i značenje imena Iris

Loading...

Žensko lično ime Iris spada u grupu kratkih i vrlo popularnih imena za sve novorođene devojčice, kako u našoj zemlji i regionu, tako i u zemljama diljem sveta.

Značenje ženskog imena Iris 

Najverovatnije preneseno značenje imena Iris jeste – „ona koja je lepa i spolja i iznutra“; „ona koja je nežna i lepa poput cveta“; „ona koja je raspevana i koja je lepog glasa“; „ona koja je sjajna i predivna kao duga“; „ona koja je mistična i koja je praćena sjajem sunca“; „ona koja je dobra i ljubazna“; „ona koja je srećna i uvek nasmejana“; „ona koja unosi radost i sreću u svaki dom“. 

Poreklo ženskog imena Iris 

Najverovatnija je etimološka pretpostavka da ime Iris potiče iz staro grčkog jezika i to pak ili od imena grčke boginje Iride ili pak od imena Iris kako se zvala jedna od „božjih glasnica“ koja je u svom imenu imala dugu, kao sinonim za lepotu i spoektar boja.

Prema nekim pretpostavkama je ime Iris poreklom od imena istoimenog cveta, koji je na našem podneblju poznat i pod imenom „perunika“ i koji ima izuzetno lep i opojan miris.

Nekada se smatra i da je moguće da ime Iris vodi poreklo od imena jednog genusa odnosno pak životinjskog roda kukci, odnosno nama poznatiji kao cvrčci. 

Učestalost davanja ženskog imena Iris u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Iris nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Iris se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, i zauzelo je 51. mesto.

U Republici Srpskoj se ime Iris takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, mada je možda davano u statistički neznačajnom procentu..

U Republici Srbiji je ime Iris u 2018. godini bilo zastupljeno na listi od najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, te je bilo pozicionirano na 65. mestu.

Loading...

Ime Iris je pored pomenutih zemalja regiona često i rado davano ime za novorođene devojčice i u nekim svetskim zemljama, kakve su Grčka; Nemačka; Danska; Češka; Mađarska; Norveška; Slovačka; Ukrajina; Poljska.

U kalendarskoj 2014. godini je žensko lično ime Iris bilo među „top 100“ imena za devojčice u Americi; Španiji; Kataloniji i u Republici Sloveniji.

U Engleskoj je ime Iris posebno u Velsu bilo u 2014. kalendarskoj godini među najdavanijih dvesta ženskih imena za sve novorođene devojčice.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Iris 

Smatra se da su najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Iris – Ira; Ajri; Ara; Iri; Iriška; Iriska.

Izvedena i varijantna imena od imena Iris su najčešće – Ajris; Ejris; Iskra; Irida; Iryda; Irina; Irna; Irma; Irijana; Rijana; Isidora; Ejra; Irijadna; Arijadna; Irids.

Loading...

Zašto odabrati baš žensko ime Iris kao lično ime za devojčicu?

Neke poznate ličnosti imena Iris koje su obeležile određeno istorijsko ili savremeno razdoblje, te i koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje ćerke, biće pak navedene u nastavku teksta kopji sledi.

Svetski poznata američka umetnica koja je i književnica ali i fotograf se zove Iris Vulkok; popularna američka novinarka jeste Iris Tarner Kelso; poznata američka feministkinja kao i politički aktivista i braniteljka ženskih prava i sloboda jeste Iris Marion Jang.

Poznata američka scenaristkinja koja je zapravo japanskog porekla se zove Iris Iamashita; proslavljena portorikanska pesnikinja i književnica jeste Iris Zavala; svetski proslavljena i popularna slovačka kompozitorka jeste Iris Szeghi.

Svetski popularna irska pozorišna i filmska glumica se zove Iris Ešli; prelepa i popularna indijska manekenka i glumica jeste Iris Mejti; popularna američka televizijska glumica se zove Iris Apatov.

Slavna američka sportistkinja i šampionka mačevanju jeste Iris Zimerman; nekada popularna nemačka plivačica i olimpijska šampionka se zvala Iris Zcherpe; bivša proslavljena i poznata britanska plivačica se zvala Iris Vera Taner.

Svetski poznata nekadašnja američka filmska glumica koja je bila najpoznatija po svojim ulogama u žanru vestern filmova se zvala Iris Meredit; poznata američka dizajnerka enterijera i takozvana „IT žena ili modna ikona“ jeste Iris Epfel.

Svetski poznata i slavna holandska plivačica i olimpijska šampionka je bila Iris Tjonk; poznata nemačka sportistkinja veslačica jeste Iris Volkner; poznata američka igračica badmintona koja je bila i višestruka olimpijska šampionka se zvala Iris Wang.

Popularna britanska pesnikinja koja je bila i glumica ali i „slikarski model“ se zvala Iris Tre; nekada veoma slavna i popularna američka glumica i igračica je bila Iris Adrijan; slavna i veoma poznata britanska pevačica se zove Iris Vilijams.

Sponzorisano:

Loading...