Ženska imena

Poreklo i značenje imena Irma

Loading...

Žensko lično ime Irma je generalno posmatrano jedno od čestih muslimanskih imena, ali je ono dosta zastupljeno i u germanskim zemljama, pre svega zbog svog porekla, a koje će u nastavku teksta uz značenje imena i biti detaljnije razjašnjeno.

Značenje ženskog imena Irma 

Najverovatnije preneseno značenje imena Irma jeste – „ona koja je neuhvatljiva kao vetar“; „ona koja ima snagu oluje“; „ona koja ne trpi nepravde i laži i koja tada razara sve pred sobom“; „ona koja je svemoguća i koja je moćna žena“; „ona koja je sklona da pokori čitav svet kada ima neki cilj“; „ona koja je stalno u nekom pokretu i koja nema mira“; „ona koja je kompletna nličnost“; „ona koja je rođena da pobeđuje i da osvaja sve i svakoga“.

Poreklo ženskog imena Irma 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Irma poreklom iz germanske grupe jezika i da je nastalo od reči irmin koja ima značenje sveobuhvatan; celokupan; ukupan; veliki; jedinstven ili „celi svet“.

Neki stručnjaci veruju da je moguće da ime Irma jeste izvedeno ime iz germanskog jezika i to od onih ličnih imena koja imaju kao „početak reči“ slog „Irm“, a kakva su na primer imena Irmine; Irmhild; Irmgard; Irmentraud; Irmela; Irmgardis, i neka slična.

Jedna od teorija o poreklu imena Irma uključuje i obredni jezik koji je u upotrebi u Nepalu i Indiji i koji se naziva sanskrit, te na ovom jeziku ime Irma ima značenje – oluja; ona koja razara; ona koja je silna; vetar; nezaustavljiva; stalno u pokretu; kretanje; vrtlog; konstantno dešavanje. 

Učestalost davanja ženskog imena Irma u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Irma jeste bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde je pak zauzelo 86. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Irma se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Irma takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Irma u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Loading...

Poznato je i to da je ime Irma dosta rado davano i često ime u nekim svetskim zemljama kakve su na primer Nemačka; Poljska; Češka; Slovačka; Finska; Danska; Norveška; Bugarska; Mađarska; Litvanija; Letonija i SAD.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Irma 

Na našem podneblju ne postoje poznati nadimci, umanjenice i imena od milja za žensko lično ime Irma.

Izvedena i varijantna imena od imena Irma koja su najpoznatija jesu – Irmejna; Irmeli; Irmelin; Irmijana; Erma; Irmina; Irmin; Irmika; Irmena. 

Zašto odabrati baš žensko ime Irma kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Irma, koje su obeležile određene oblasti iz sfere nauke, umetnosti, kulture ili sporta i koje stoga i mogu biti primer i inspiracija za roditelje da deci daju ovo žensko ime, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Loading...

Poznata kamerunska pevačica i tekstopisac koja decenijama radi i živi u Francuskoj jeste Irma Pani (umetničko ime je samo Irma); poznata afroamerička pevačica koja je popularna po gospel muzici je Irma Tomas.

Ozloglašena žena koja je bila jedan od čuvara u poznatom koncentracionom logoru Aušvic se zvala Irma Grese (Irma Ilda Ilse Grese); nekada proslavljeni i poznati psiholog iz Gvatemale je bila Irma Flaquer Azurdia.

Poznata holandska umetnica i grafički dizajner jeste Irma Boom; popularna nemačka pevačica se zove Irma Baltuttis; popularna filipinska filmska i pozorišna glumica jeste imena Irma Adlawan.

Poznata i priznata američka naučnica koja je kubanskog porekla jeste Irma Becerra Fernandez; poznata američka naučnica jeste i Irma Brandej; američki advokat i sudija je Irma S. Raker.

Nekada slavna i svetski poznata italijanska operska diva se zvala Irma Kapeče Minutolo; proslavljena i svetski poznata gruzijska balerina je Irma Nioradze; poznata i slikarka i umetnica koja je poreklom iz Južnoafričke Republike se zove Irma Štern.

Nekada poznata holandska plivačica se zvala Irma Heijting Šumaher; nekada popularna i slavna meksička plivačica u slobodnom stilu je bila Irma Huerta.

Poznata poljska socijalna radnica koja je i veliki humanitarac i borac za ljudske slobode i prava jeste Irma Mej; poznata američka političarka iz savezne države Teksas jeste Irma Lerma Rangel.

Poznata američka kuvarica i autor velikog broja knjiga o kulinarstvu koje su postale svetski bestseleri jeste Irma Starkloff Rombauer; popularna američka scenaristkinja koja je nemačkog porekla jeste Irma von Cube.

Sponzorisano:

Loading...