Muška imena

Poreklo i značenje imena Isak

Loading...

Muško lično ime Isak spada u grupu takozvanih „biblijskih imena“ jer se tako zvao sin Avramov po knjizi „Stari zavet“.

Značenje muškog imena Isak 

Najverovatnije preneseno značenje imena Isak jeste – „onaj koji je dugo očekivan sin“; „onaj kome se i otac i majka raduju“; „onaj koji je uneo sreću i radost u kuću roditelja“; „onaj nkoji je sreća i veselje“; „onaj koji je ozario svačije lice“; „onaj koji je pošten i častan“; „veseo čovek“; „veseljak i razdragana osoba“; „onaj koji je čista srca i duše“.

Ime Isak nekada označava – „onoga ko je pravedan i pošten“; „onoga koga je Bog poslao“; „onoga ko je oličenje plemenitosti i dobrote“; „onoga ko je uvek raspoložen da pomogne i da se raduje“. 

Poreklo muškog imena Isak 

Prema etimološkim hipotezama ime Isak je poreklom iz staro hebrejskog jezika.

Naime smatra se da je ime Isak nastalo ili kao izvedeno od imena Ishak ili je pak poteklo od stare hebrejske reči yishaq. 

Pomenuta reč yishaq ima značenje – veseliti se; radovati se; smejati se; Bog se raduje; On se veseli; on je radostan. 

Učestalost davanja muškog imena Isak u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Isak je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 74. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Isak se nije našlo u najdavanijih sto muških imena.

U Republici Srpskoj se ime Isak takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Isak u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad.

Ime Isak je među dosta popularnim i često davanim imenima u zemljama diljem sveta i to pre svih u Grčkoj; Makedoniji; Rusiji; Italiji; Engleskoj; Nemačkoj; Austriji; Bugarskoj;  Australiji; Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Isak 

Najpopularniji nadimci, umenjenice i imena od milja za muško ime Isak su – Isa; Isko i Iso.

Izvedena i varijantna imena od imena Isak su najčešće – Isav; Ajzak; Isailo; Jazak; Isahk. 

Zašto odabrati baš muško ime Isak kao lično ime za dečaka 

Loading...

Neke poznate ličnosti imena Isak koje mogu biti inspiracija za roditelje, biće navedene dalje u nastavku teksta koji sledi.

Slavni vizantijski car koji je bio unuk carice Teodore Komnine se zvao Isak II Anđel; vizantijski car koji je bio prvi iz dinastije Komnina i muž carice Katarine od Bugarske je bio Isak I Komnin.

Poznati rano hrišćanski teolog i kasnije i svetitelj iz VII veka je bio Isak Ninivski (Isak Sirin); car Kipra iz XII veka koji je na presto došao tako što je preoteo krunu od cara Andronika I Komnina je bio Isak Komnin Kiparski.

Sin kralja Stefana Tomaša i kraljice Katarine Kosače – Kotromanić se zvao Isak-beg Kraljević (rođen kao Žigmund Tomašević Kotromanić).

Jedan od najpoznatijih španski pijanista i kompozitora je Isak Albeniz; poznati engleski fizičar, matematičar, kao i astronom, alhemičar i filozof, te svakako jedan od najznačajnijih naučnika sveta je bio Isak Njutn.

Poznati ukrajinski šahista jeste Isak Boleslavski; poznati irski ragbista je Isak Bos; jevrejski rabin koji je postao nešto kasnije i američki senator je bio Isak Alkalaj.

Poznati je ruski biohemičar kao i književnik koji je pisao dela naučne fantastike je bio Isak Asimov (rođen kao Isak Judovič Ozimov); engleski matematičar i teolog se zvao Isak Barou. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Isak

Avram je prema hrišćanskom učenju bio „praotac svih ljudi na zemlji“, kome je Bog tražio da mu da svog sina Isaka kao žrtvu odnosno dokaz da mu je vera čvrsta i nepokolebljiva.

Isak je imao dva sina Isava i Jakova, jer je njegov otac pokazao poslušnost i veru u Stvoritelja, i tako je bio na neki način nagrađen.

Zanimljivoi je da se ime Isak u varijanti Ishak pominje i u islamskoj svetoj knjizi „Koranu“, i da je on bio sledbenik Alahov i jedan od pratilaca i učenika proroka Muhameda, i sam prorok.

Isak Arijaga naziv je za naselje u Meksiku savezna država Mičoakan; isto ime nosi i naselje u Meksiku u saveznoj državi Morelija.

Isak Uno jeste ime za naselje u Meksiku u saveznoj državi Jukatan, u kome je 2010. godine živelo 9 ljudi.

Sponzorisano:

Loading...