Ženska imena

Poreklo i značenje imena Isidora

Loading...

Lično žensko ime Isidora jeste poznato kao hrišćansko ime i veoma je popularno mposlednjih nekoliko decenija i u našoj zemlji i u zemljama regiona i sveta, te će njegovo mporeklo i značenje biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Isidora 

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Isidora jeste najverovatnije – „ona koja je darovana roditeljima od Boga“; „ona koja je dugo iščekivana ćerka“; „ona koja je radost i sreća za svoje roditelje“; „ona koja je posebna i u svemu jedinstvena“; „ona koja je poklon ili nagrada svojim roditeljima“; „ona koja je donela blagostanje i veselje u dom u koji je ušla“; „ona koju svi vole zbog lepe naravi i velike vrline i dobrote“.

Smatra se da se ime Isidora davalo ranije ženskoj deci, kod roditelja koji dugo vremena nisu mogli da imaju potomstvo, pa je i bukvalan prevod ovog imena „ona koja je dar od Boga“ jer je smatrano da se „bog smilovao“ kada se dete rodilo.

Poreklo ženskog imena Isidora 

Osnovna je etimološka hipoteza da je žensko lično ime Isidora poreklom iz staro grčkog jezika, i to pak od imena Isidoros, u značenju žrtva ili dar za boginju ratarstva i zemljoradnje koja se po helenskoj mitologiji zvala Isis.

No, opet jedna drugačija hipoteza pretpostavlja da je ime Isidora zapravo složenica od grčkih reči „isis“ i „doron“ u jasnom značenju „dar od boginje Isis“, „onaj koji je poklon ljudima od boginje Isis“; vredan i radan; ratar; zemljoposednik; zemljoradnik; koji voli da obrađuje zemlju. 

Učestalost davanja ženskog imena Isidora u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Isidora nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Isidora se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Isidora takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od baš najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, i zauzelo je 44 mesto.

U Republici Srbiji je ime Isidora u 2018. godini bilo zastupljeno na listi od pak i najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, te se pozicioniralo na 47. mestu.

Loading...

Lično žensko ime Isidora je popularno i u nekim svetskim zemljama kakve su – Grčka; Italija; Rusija; Nemačka; Ukrajina; Gruzija; Mađarska; Čile; Španija; Portugalija. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Isidora 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za lično žensko ime Isidora suDora; Izis; Isica; Isina; Isa; Isijana.

Izvedena i varijantna imena za ime Isidora su najčešće – Nora; Zora; Kora; Mora; Lora; Lorena; Dorotea; Aurora; Isadora; Izadora; Mariora; Isandra; Izadorijana. 

Zašto odabrati baš žensko ime Isidora kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti koje su obeležile određenu vremensku epohu i koje su imena Isidora, te i mnogu biti inpiracija za roditelje da tako nazovu svoje ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Loading...

Jedna od najpoznatijih srpskih spisateljica, koja je bila esejista, te romanopisac i novelista, ali i uvaženi književni kritičar se zvala Isidora Sekulić; popularna i poznata španska umetnica i slavni kompozitor jeste Isidora Zegers Montenegro; jedna od najpoznatijih američkih plesačica svih vremena, a i koja se smatra osnivačicom „modernog plesa“ se zvala Isidora Dankan.

Nekada poznata i priznata čileanska odbojkašica se zvala Isidora Santa Maria; proslavljena srpska kompozitorka jeste Isidora Žebeljan; slavna srpska književnica i feministkinja je Isidora Bjelica.

Popularna čileanska spisateljica koja je takođe i dramski pisac se zove Isidora Aguire Tuper; mlada popularna srpska glumica jeste Isidora Minić; proslavljena čileanska industrijalka iz perioda XIX veka je bila Isidora Galo.

Poznata čileanska filmska rediteljka i scenarista jeste Isidora Maras; popularna američka televizijska glumica se zove Isidora Gorešter; poznata srpska filmska i pozorišna glumica jeste Isidora Simijonović.

Poznata čileanska atletičarka koja je sprint trkačica jeste Isidora Himenez; popularna čileanska odbojkašica je Isidora Štajnmec; poznata bosanska manekenka i foto model jeste Isidora Borovčanin.

Poznata rano hrišćanska svetiteljka iz IV veka i monahinja je bila Isidora Jurodiva (Sveta Isidora); jedna od najpoznatijih španskih političarki koja je čuvena i po svom nadimku „La Pasionaria“ se zove Isidora Dolores Ibaruri. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Isidora

„Isidora“ jeste ime za jugoslovensku dramu iz 1995. godine, a koja jeste film baziran na životu i radu poznate srpske spisateljice Isidore Sekulić.

„Isidora“ jeste naziv za popularnu baladu poznate čileanske pop pevačice Deniz Rozental, koja se našla na njenom albumu „Cambio de Piel“.

„Isadora“ jeste pak naziv za biografski film o slavnoj Isidori Dankan u kome se u glavnoj ulozi našla poznata američka glumica Vanesa Redgrejv, a koji je snimljen još davne 1968. godine.

Sponzorisano:

Loading...