Ženska imena

Poreklo i značenje imena Iskra

Loading...

Lično žensko ime Iskra spada u grupu „autohtonih“ odnosno slavenskih imena, i često je u našoj zemlji, a i u zemljama regiona, a poreklo i značenje će u nastavku teksta za ovo ime biti detaljnije razjašnjeni.

Značenje ženskog imena Iskra 

Prema poreklu imena Iskra, njegovo preneseno značenje može da se posmatra kao – „ona koja je sjajna“; „ona koja je puna energije“; „ona koja obasjava svetlošću i toplinom“; „ona koja svakom greje srce i dušu“; „ona koja ima i spoljnu i unutrašnju lepotu“; „vatrena“; „tajanstvena“, ali i „ona koja daje radost“; „ona koja donosi boljubudućnost“; „radosnica“; „srećnica“. 

Poreklo ženskog imena Iskra 

Pretpostavlja se da je vlastito ime Iskra poreklom od reči „iskra“ koja pak na slavenskim jezicima označava vatru; žar; „varnicu“ koja se stvara kada se vatra zapali.

Od davnina postoje verovanja da „varnice“ koje se stvaraju prilikom sagorevanja drveta u vatri, koje „iskriče“, nose neka bolja vremena i nova radovanja, bogatstvo, bolje zdravlje i dobar život i budućnost. 

Učestalost davanja ženskog imena Iskra u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. godinu, ime Iskra je bilo najpopularnije među „top 100“ ženskih imena u Republici Srbiji, gde je zauzelo 23. mesto.

U Republici Srpskoj je ime Iskra u 2018. godini, među najdavanijih sto imena za sve novorođene devojčice bilo na 63. mestu.

U Republici Hrvatskoj je za proteklu 2018. kalendarsku godinu ime Iskra među sto najdavanijih ženskih ličnih imena bilo na 82. mestu.

Ime Iskra se nije našlo među najdavanijih sto ženskih imena u 2018. godini u susednoj Bosni i Hercegovini.

Pomenuto lično ime Iskra je dosta popularno i često je davano ženskoj deci u Sloveniji, kao i u Makedoniji, Bugarskoj i u Rusiji. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Iskra 

Nisu poznati nadimci od imena Iskra, kao ni izvedenice ili jezičke varijacije, pa je ovo ime i tako jedan izuzetak, jer nije uobičajeno da se nekome na osnovu imena ne može „tepati“.

Zašto odabrati baš žensko ime Iskra kao lično ime za devojčicu 

Među poznatim osobama koje su nosioci imena Iskra su – glumica Iskra Brajović, koja je ćerka barda srpskog glumišta Voje Brajovića, kao i engleska manekenka Iskra Lorens.

Poznata bugarska veslačica, kao i osvajačica srebrne medalje na OI je bila Iskra Velinova.

Poznati jugoslovensk i srpski arheolog u vreme Kraljevine Jugoslavije kao i direktorka Gradskog muzeja u Vinkovcima je bila Ivana Iskra Janošić.

Loading...

Popularna hrvatska glumica jeste Iskra Jirsak; Iskra Dimitrova je makedonska multimedijalna umetnica; Iskra Menarini je italijanska pevačica; Iskra Leonidovna Babič je slovenska filmska direktorka i scenarista.

Iskra Mihajlova je bugarska političarka i članica je Evropskog Parlamenta, naravno kao poznata predstavnica svoje zemlje. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Iskra

Imendan ili „dan imena“ Iskra se proslavlja u Hrvatskoj, dva puta u toku kalendarske godine i to 2. marta i 4. maja.

„Iskra“ je bio naziv za revolucinarni i komunistički čsopis koji je 1900. godine ustanovio Lenjin u Rusiji.

„Iskra“ je naziv za FK (fudbalski klub) iz – Bariča (Srbija); iz Bugojna i iz Stolca (u Bosni i Hercegovini); iz Danilovgrada (u Crnoj Gori); iz Smolenska i Novoaleksandrovska (u Rusiji).

„Iskra“ je ime muzičke grupe iz Kanade, koja je u žanru „blek metal“.

„Iskra“ je naziv za film u žanru drame, koji je 2017. godine režirao crnogorski reditelj Gojko Berkuljan; takođe je naziv za džez bend koji je predvodio Pol Raterford.

„Operacija Iskra“ je vojna operacija sprovedena u toku Drugog svetsklog rata od strane Sovjetske vojske, za oslobađanje Lenjingrada.

Iskra je naziv za selo u regiji Plovdiv u Bugarskoj; naziv je za naselja ili provincije u Poljskoj, te u Bugarskoj i u Azerbejdžanu.

Iskra je naziv za modele fotoaparata; lasera; mlaznog aviona i personalnog računara i TV aparata.

Sponzorisano:

Loading...