Ženska imena

Poreklo i značenje imena Iva

Loading...

Lično žensko ime Iva jeste dosta popularno i kod nas i u regionu i u svetu, ali je zanimljivo ipak napomenuti i da se u pojedinim zemljama ovo ime daje kao lično muško ime, te da se veruje da je skraćena varijanta imena Ivan ili Jovan.

Značenje ženskog imena Iva 

Najverovatnije je da je značenje imena Iva u prenesenom smislu – „ona koja je dragocena“; „ona koja je dar“; „ona koja je poklon svojim roditeljima“; „ona koja je dar od Boga“; „ona koja je pak milosna i dobra osoba“; „ona koja je plemenita i velikodušna“; „ona koja je rođena milošću Božijom“.

Postoji i fiktivni lik koji se zove „Poison Ivy“ te kako je pretpostavka da je ime Iva poreklom od imena za biljku „bršljan“ koja je otrovna, može se navesti i neko preneseno značenje – „ona koja je pakosna i zajedljiva“; „osoba koja je zlobna i pokvarena“; „ona kojoj ne treba biti neprijatelj“; „osvetoljubiva; podla osoba“, ali je teško da se roditelji za ovakvo ime odlučuju na osnovu pak ovih pomenutih značenja. 

Poreklo ženskog imena Iva 

Najverovatnije etimološke pretpostavke o poreklu imena Iva jesu da je ono nastalo od imena biljke „tužna vrba“ ili „iva“, te da u romanskim jezicima jeste poreklom od imena biljke „tisa“ dok je u engleskom govornom području ime nastalo od imena biljke „bršljan“.

U slavenskim jezicima je pretpostavka da je ime Iva nastalo kao skraćeno ime ili nadimak od ženskih imena Ivana; Ivona; Ivanka; Jovana; Ivka; Jovanka ili od muških imena kakva su Ivan; Ivica; Ivko; Ivo; Jovan ili Joveta i Jovo.

Postoje i neke etimološke hipoteze da je ime Iva svojim poreklom od staro hebrejske reči Jane u značenju „milost Božja“; „Bog je milostan“ ili od engleske reči „ivy“ u značenju „Božji dar“ ili „dar od samog Boga“. 

Učestalost davanja ženskog imena Iva u susednim zemljama regiona i u svetu 

Statisti čki pokazatelji dobijeni za kalendarsku 2018. godinu za ime Iva su pokazali da je bilo među najdavanijih sto ženskih ličnih imena za novorođene devojčice u Republici Hrvatskoj na 15. mestu.

U Republici Srbiji se ime Iva u 2018. godini našlo u „top 100“ ženskih najpopularnijih imena, i zauzelo je 37. mesto, dok je za istu pomenutu godinu ime u Republici Srpskoj bilo kotirano kao 50. najdavanije ime za novorođene devojčice.

U Bosni i Hercegovini se 2018. godine ime Iva našlo među sto najtraženijih ženskih ličnih imena, te je bilo kotirano na 45. mestu po svojoj popularnosti.

Loading...

Po podacima za 1999. kalendarsku godinu je ime Iva bilo u Australiji rangirano među pak najviše davanih 750 ženskih imena; u Americi je prema statistici za 1900. godinu ime Iva u varijanti Ajvi bilo među 800 najtraženijih ženskih imena; u Republici Sloveniji je ime Iva u 2005. godini bilo u „top 100“ najtraženijih imena za sve novorođene devojčice.

Pored navedenih zemalja regiona i sveta, ime Iva je kao prelepo ime za svu žensku novorođenčad ostvarilo značajnu popularnost po statističkim parametrima i u Bugarskoj; Makedoniji; Španiji; Slovačkoj; Češkoj; Rusiji; Ukrajini; Belorusiji; Moldaviji; Italiji i Grčkoj.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Iva 

Umanjenice, nadimci i imena od milja za ime Iva nisu poznata jer se generalno smatra da je samo ovo lično ime skraćenica od imena Ivana; Ivona; Ivanija; Iveta; Ivanka; Ivka; Jovana.

Izvedena i varijantna imena od imena Iva su brojna, kako ženska tako i muška, a neka od njih su – Ivona; Iona; Ilona; Ivka; Eva; Evelina; Ivkica; Jovana; Ivana; Ivanka, te muška imena Ivica; Ivo; Ivano; Jovan; Jona; Ivan; Ivko. 

Zašto odabrati baš žensko ime Iva kao lično ime za devojčicu 

Loading...

Neke poznate ličnosti iz istorije ili savremenog doba koje su obeležile određene životne sfere, te koje mogu biti inspiracija za mnoge roditelje da svoje ćerke nazovu imenom Iva, biće navedene u nastavku teksta.

Poznata bivša hrvatska teniserka je Iva Majoli; srpska veslačica je Iva Obradović; čehoslovačka bivša teniserka je Iva Bitarova. 

Poznata srpska glumica koja je i ćerka srpskog glumca Milana Štrljića se zove Iva Štrljić; popularna hrvatska glumica je Iva Visković; naša radijska i pozorišna režiserka je Iva Milošević; nekada poznata slovenačka pozorišna i filmska glumica je Iva Zupančič; poznata italijanska pevačica se zove Iva Zaniki. 

Svetski poznata češka violinistkinja koja je i kompozitor i pevačica zove se Iva Bitova; naša priznata i poznata balerina je Iva Janketić; hrvatska manekenka i model je Iva Jerković; hrvatska spisateljica je Iva Ušćumlić; poznata hrvatska glumica je Iva Mihalić; nekada popularna jugoslovenska i hrvatska glumica je Iva Marjanović. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Iva

Iva je ime za biljku koja se zove „žalosna ili tužna vrba“; takođe je ime za biljku koja je najviše rasprostranjena na ostrvu Hvar u Hrvatskoj, i koja se zove „plavi bršljan“, a po kojoj su popularni svetski muzičari Džej Zi i Bijonse nazvali svoju ćerku Blu Ajvi Karter.

Imendan ili „dan imena“ Iva se obeležava u Češkoj, i to dana 1. decembra svake godine.

Sponzorisano:

Loading...