Ženska imena

Poreklo i značenje imena Ivana

Loading...

Lično žensko ime Ivana spada u grupu „biblijskih imena“, i smatra se da je izvedeno iz muškog oblika, odnosno od imena Ivan, te iako je nešto manje zastupljeno u današnje vreme, nije izgubilo na svojoj popularnosti decenijama unazad, a poreklo i značenje ovoga imena će biti razjašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Ivana 

Prema svom poreklu, koje je ili staro-hebrejsko ili pak grčko, i prema istom obliku imena muškog roda, ime Ivana znači u prenesenom smislu – „ona koja je božija izaslanica“; „poslata od Boga“; ona koje je plemenita i poštena“; „ona koja je bez mane ili bez greha“; „bezgrešna“; „miljenica“; „ona koja je milostiva i velikodušna“; „blagorodna“.

Poreklo ženskog imena Ivana 

Ime Ivana je poreklom iz staro-hebrejskog jezika, i izvedeno je od imena „Yohanan“ (Ivan), te je ženski oblik imena na ovom jeziku Johohana.

Kada se razmatra staro-grčko poreklo imena Ivana, opet je pretpostavka da potiče od imenice pak i muškog roda „Ioan“ ili „Ioannes“, odnosno u našem prevodu Ivan, a što je generalno ime koje je nosio veliki broj svetitelja, i „biblijskih ličnosti“, pa nije čudno što je ime posebno popularno kod hrišćana. 

Učestalost davanja ženskog imena Ivana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. godinu, ime Ivana je bilo najpopularnije među stotinu datih imena za žensku novorođenčad, u Republici Srpskoj, gde se našlo na 25. mestu.

U Republici Srbiji je u „top 100“ najtraženijih imena za devojčice u 2018. godini, ime Ivana bilo na 83. mestu.

U Republici Hrvatskoj, u kalendarskoj 2018. godini je ime Ivana bilo takođe rangirano među sto najtraženijih ženskih imena, i zauzelo je „skromno“ 98. mesto ove liste.

U Bosni i Hercegovini, po malo i očekivano, ime Ivana u 2018. godini, nije bilo među sto najviše davanih ženskih imena, ali jeste bila popularna varijacija imena Iva koja se našla na 45. mestu. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Ivana 

Loading...

Najpoznatiji nadimci od imena Ivana, koji mogu nekada i biti imena „per se“ jesu – Iva; Ina; Ivi.

Umanjenice i hipokoristike imena Ivana su – Ivkica; Ivanica; Ivanona; Ivčica; Ivki; Iksi.

Izvedena imena od imena Ivana su – Ivka; Ivona; Jovana; Vanja; Iveta; Ivanka; Ivanjina; Jona; kao i Ilma i Ilhana. 

Zašto odabrati baš žensko ime Ivana kao lično ime za devojčicu 

Među poznatim ženama koje su kroz istoriju ili u savremeno doba nosile ime Ivana, a koje mogu biti jedna svojevrsna inspiracija za roditelje, biće navedene samo neke od njih u nastavku teksta.

Poznate glumice sa imenom Ivana su – srpska glumica Ivana Žigon (ćerka barda srpske glume Steve Žigona); Ivana Mihić, ćerka reditelja Gordana Mihića i glumice Vere Čukić, srpska TV, pozorišna i filmska glumica; Ivana Jovanović, srpska TV, filmska i pozorišna glumica.

Loading...

Među popularnim pevačicama su – srpska pevačica Ivana Peters (poznata kao solista grupa „Tap 011“ i „Negativ“); Ivana Jordan, srpska je pop pevačica; Ivana Stamenković Sindi, pevačica je i manekenka, nekadašnja članica grupe „Models“.

Popularne manekenke su – srpski model sa svetskom karijerom Ivana Korab; top model Ivana Stanković, koja je takođe ostvarila svetsku karijeru.

Poznata hrvatska pevačica je Ivana Banfić (najpoznatija po duetu sa Dinom Merlinom), dok je njena bugarska koleginica pevačica Ivana (Vanja Teodorova Klaudova), a srpska reperka jeste i Ivana Rašić (poznatija kao SajSi MC).

Sportistkinje sa ličnim imenom Ivana su – srpska odbojkaška reprezentativka Ivana Isailović; te srpska teniserka Ivana Jorović; srpska odbojkašica Ivana Nešović; poznata srpska atletičarka u disciplini skok u dalj Ivana Španović; kao i bosanska plivačica Ivana Ninković. 

Hrvatska književnica je Ivana Brlić Mažuranić, dok je njena srpska koleginica književnica a i esejista Ivana Hadži Popović.

Ivana Tramp je bivša žena aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa, koja jeste i sama poslovna žena i uspešan preduzetnik.

Ivana Orleanska (Jovanka Orleanka ili Devica Orleanka), jeste istorijska ličnost, a i francuska je narodna junakinja.

Ivana Selakov je poznata srpska pop pevačica; Ivana Dudić jeste srpska pozorišna, filmska i TV glumica; Ivana Bolanča je poznata hrvatska glumica; Ivana Mrvaljević je crnogorska glumica.

Poznata srpska streljašica jeste Ivana Maksimović Anđušić; te i srpska rukometašica jeste Ivana Milošević; srpska odbojkašica i reprezentativka je Ivana Đerisilo; hrvatska atletičarka u bacanju kladiva je Ivana Brkljačić. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Ivana 

Od imena Ivana su izvedena mnoga imena ličnosti, gradova, praznika, a neki od primera su dati u nastavku.

Ivanjica – je grad u zapadnoj Srbiji, u kome je rođen velikan srpske književnosti Branislav Nušić, i u njegovo ime se svake godine održava takozvana „Nušićijada“.

Ivanjdan – je praznik i česta Krsna slava, a obeležava dan rođenja velikog sveca Jovana Krstitelja koji je po „Bibliji“ krstio Isusa Hrista.

Ivanjdanski atentat – istorijski je događaj, kada je pokušan atentat na Kalemegdanu 1899. godine, na tadašnjeg srpskog kralja Milana Obrenovića.

Iva je naziv za biljku u narodu poznatu kao „žalosna vrba; no takođe je i ime za poznate ličnosti – Iva Štrljić je srpska glumica; Iva Majoli je nekadašnja hrvatska teniserka; Iva Milošević je srpska i radijska i pozorišna režiserka.

Od imena Ivana je izvedeno i ime Ivka, a poznate osobe sa ovim imenom su – Ivka Berković, te i Ivka Rutić i Ivka Dabetić, koje su bile proslavljene jugoslovenske glumice.

Takođe je od imena Ivana, izvedeno ime Ivanka, a najpoznatija je Ivanka Tramp, ćerka Donalda Trampa, aktuelnog predsednika SAD-a.

Ime Ivana ima i jednu poznatu izvedenicu, ili po nekima čak i nadimak ili hipokoristiku Vanja, a poznate su srpska glumica Vanja Ejdus (ćerka barda srpske glume Predraga Ejdusa) i poznata je i crnogorska glumica Vanja Milačić, kao i hrvatska glumica Vanja Matujec.

Sponzorisano:

Loading...