Ženska imena

Poreklo i značenje imena Ivona

Loading...

Žensko lično ime Ivona je dosta lepo i milozvučno ime, i njegova popularnost je prema novim statističkim pokazateljima u stalnom porastu, a poreklo i značenje imena će biti objašnjeni u nastavku teksta koji sledi. Možda vam se ovo ime posebno svidi i udje u uži krug izbora..

Značenje ženskog imena Ivona 

Najverovatnija prenesena značenja imena Ivona jesu:

„ona koja je hrabra i jaka“;

„ona koja ume da se izbori za sebe“;

„ona koja je odlučna i istrajna“;

„ona koja je poslata roditeljima kao Božji dar“;

„ona koja je mila i draga“;

„ona koja je ratnica i koja je sposobna“;

„ona koja je stabilna ličnost“;

„ona koja je uspravna i dostojanstvena“;

„ona koja je nepokolebljiva“.

Loading...

Poreklo ženskog imena Ivona 

Smatra se da je lično žensko ime Ivona poreklom iz germanske jezičke grupacije i da je izvedenica od imena Iwa, odnosno od same reči iwa u značenju šuma tise, tisova šuma, tisa kao drvo.

Smatra se da je ime Ivona, nastalo prema „stablu porekla“ preko imena Iwa i Iva, te da označava onu koja ima „luk i strelu“ jer se od tisovine prave najbolji lukovi i strele, pa je to na neki način i prenesena forma i značenje imena.

Mnogo je zastupljenija i teorija da je ime Ivona poteklo od imena Ivan ili Ivana, a u značenju ona koja je data od Boga; Božiji dar; bogumila, Božje čedo; uporna; jaka; čestita; časna; poštena. 

Učestalost davanja ženskog imena Ivona u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Ivona nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

Loading...

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Ivona se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, te je zauzelo 89. mesto.

U Republici Srpskoj se ime Ivona takođe u 2018. godini jeste našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, i bilo je kotirano na 37. poziciji.

U Republici Srbiji je ime Ivona u 2018. godini bilo zastupljeno među najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, i kotiralo se na 57. mestu.

Pored navedenih zemalja je ime Ivona dosta popularno i često davano ime za sve novorođene devojčice i u Nemačkoj; Austriji; Poljskoj; Slovačkoj; Češkoj; Francuskoj; Mađarskoj; Australiji; Americi i nekim drugim zemljama diljem sveta.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Ivona

Nadimci, imena od milja i deminutivne forme od imena Ivona su Ive; Vanja ili Iva, mada se danas ona koriste i kao „imena per se“.

Izvedena i varijantna imena od imena Ivona su – Vona; Ivon; Ivanina; Ivonina; Ivina; Vonina; Vani; Veny i mnoga druga. 

Zašto odabrati baš žensko ime Ivona kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Ivona, koje su ostavile značajan trag u nauci, umetnosti, sportu ili u politici, te koje mogu i biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularna srpska novinarka i televizijska voditeljka jeste Ivon Jafali; bivša srpska manekenka i model koja je poznata i kao žena pop i folk pevača Dada Polumente je Ivona Polumenta.

Svetski slavna poljska sportistkinja u disciplini žensko rvanje jeste Ivona Matkovska; proslavljena austrijska kajakašica je Ivon Šuring; nekada slavna australijska teniserka se zvala Ivon Fej Gulagong Koli. 

Poznata hrvatska košarkašica je Ivona Bogoje; popularna austrijska atletičarka hrvatskog porekla je Ivona Dadić.

Popularna slovačka streljašica i reprezentativka je Ivona Fialkova; nekadašnja poznata hrvatska i jugoslovenska teniserka se zvala Ivona Horvat.

Proslavljena srpska košarkašica je Ivona Jerković; poznata hrvatska košarkašica jeste Ivona Matić.

Crnogorska rukometašica i reprezentativka je Ivona Pavićević; popularna češka književnica je Ivona Brežinova.

Popularna hrvatska flmska rediteljka je Ivona Juka; poznata austrijska naučnica i kompjuterski stručnjak bosanskog porekla je Ivona Brandić.

Popularna kanadsko i američka filmska glumica jeste Ivon De Karlo; poznata srpska pevačica i glasovna glumica mlađe generacije jeste Ivona Rambosek. 

Nekada slavna francuska balerina ali i pantomimičarka je bila Ivon Kartije; poznata srpska novinarka jeste Ivona Živković.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Ivona

Neke popularne i poznate varijante imena Ivona, a prema pisanju i izgovoru u mnogim svetskim jezicima su:

Ivette; Yvette (u Francuskoj);

Iwona; Iwonka (u Poljskoj);

Yvona (u Češkoj);

Ivonne (u Nemačkoj).

U našoj zemlji se ne tako retko smatra da je ime Ivona nastalo kao izvedeno ime od muškog imena Ivan ili od ženskog imena Ivana.

Sponzorisano:

Loading...