Ženska imena

Poreklo i značenje imena Jana

Loading...

Prema statističkim podacima je ime Jana u našoj zemlji i u zemljama regiona, jedno od trideset najpopularnijih imena za novorođene devojčice, te koje je kratko i milozvučno, te koje se lako i „prilagođava“ raznim jezičkim varijacijama, pa je lako pamtljivo i lako se izgovara u svetu.

Značenje ženskog imena Jana 

Smatra se da ime Jana ima značenje u zavisnosti od svog tačnog porekla, te i da ako se uzme u obzir hipoteza o poreklu od grčke reči „julianus“, preneseno značenje imena Jana je – „ona koja je sjajna“; „ona koja donosi svetlost“; „ona koja obasjava srećom i radošću svaki dom“; „ona koja je vesela i koja je radost sama po sebi“; „ona koja je sunce i koja je sama po sebi svetla i lepa“; „ona koja je puna života i energije“.

Pretpostavka o poreklu imena Jana od hebrejske reči Jovana odnosno „Yohanan“, te se ime tada tumači kao – „ona koja je poslata od Boga“; „ona kojoj se Bog smilovao“; „Božija izaslanica“; „ona koja je kao božanstvo lepa i plemenita“; „svetica; bezgrešna; poštena; čestita“; „ona kojoj je sve najbolje vrline Bog darovao“; „ona koja je sjaj i lepota života“; „ona koja donosi sreću i mir“. 

Poreklo ženskog imena Jana 

Osnovna etimološka pretpostavka o poreklu imena Jana, jeste da je u pitanju skraćeno ime od staro-grčkog vlastitog imena Julijana, a i koje je opet izvedenica od imena Julijan; Julijanus.

Po nekima je ime Jana varijanta imena Ana, ili je ipak u pitanju hipokoristika od imena Jovana sa poreklom iz staro-hebrejskog jezika.

Iako se ranije smatralo da je ime „Julijanus“ izvorno grčkog porekla, ipak je utvrđeno da je njemu osnova u latinskom jeziku, pa se veruje da je ime Jana poteklo od ovog muškog imena, i da je pak i rado davano žensko ime u Italiji. 

Učestalost davanja ženskog imena Jana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz 2018. godine, ime Jana je bilo popularno među „top 100“ imena za devojčice u Republici Srbiji gde se našlo na 16. mestu i u Republici Srpskoj gde je zauzelo 17. mesto.

U Republici Hrvatskoj se ime Jana u 2018. godini nije našlo među najpopularnijih sto imena za novorođene devojčice (iako je 2017. godine ime bilo među pedeset najdavanijih imena), a isti je slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Jana 

Loading...

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Jana su – Janka; Januška; Janika; Ana; Ani; Jani; Janica; Janina.

Izvedena i varijantna imena od imena Jana su mnogo brojnija, a najpoznatija su pak – Svetlana; hana; Ilhana; Julijana; Marijana; Eliana; Kristijana; Jovana; Mirjana; Andrijana; Glorijana; kao i Dorijana; Milijana; Miljana; Adrijana; Tatijana; Tijana; Dana; Brana; Sana; Una; Ina; Ilana.

Svakako je jasno da postoje i neke muške varijante imena Jana – Jan; Janko; Janoš; Joan; Jovan; Ian; Janikije; Ivan; Irfan; Julijan; Džulijan; Jona, kao i pak prezimena koja su izvedena od ovog ličnog imena – Janić; Janićijević; Janoš; Janković i Janketić. 

Zašto odabrati baš žensko ime Jana kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih ličnosti imena Jana, koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoju decu su navedene u nastavku teksta.

Poznata srpska glumica mlađe generacije je Jana Milić; poznata pevačica rok grupe „Neverne bebe“ je Jana Šušterić; popularna folk pevačica je Jana Todorović; makedonska pop pevačica je Jana Burčeska; srpska književnica je Jana Aleksić; bivša češka profesionalna teniserka je Jana Novotna.

Loading...

Makedonska glumica i misica je Jana Stojanovska; ukrajinska atletičarka u disciplini sprint je Jana Kačur; beloruska atletičarka u disciplini višeboj je Jana Maksimova; bivša ukrajinska plivačica je Jana Kolčkova.

Američka glumica i kantri pevačica je Jana Kramer; modna blogerka je Jana Dačović; srpska pesnikinja; slikarka i esejista je Jana Rastegorac Vukomanović. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Jana

Poznato je da se himna Indije zove „Jana-Gana-Mana“, što se prevodi kao „Ti si vladar umova svih ljudi“.

Naselje u Meksiku se zove Janamuato, i nalazi se u opštini Puruandiro i ima svega 1992 stanovnika.

Naselje u Meksiku u opštini Puruandiro se zove Janambo, i po podacima iz 2010. godine je imalo oko 1245 žitelja.

Janapuči je naselje u Meksiku u saveznoj državi Čivava i po podacima iz 2010. godine je u njemu živelo oko 23 stanovnika.

Naselje u Italiji u regiji Kampanija i okrugu Benevento se zove Janasi-Bozko Perota, te je prema podacima iz 2011. godine je u njemu živelo 923 stanovnika.

Janaco je naselje u Italiji u regiji Bazilikata i okrugu Potenca, te i u kome je ppema podacima iz 2011. godine bilo ukupno 76 stanovnika.

Janaul je ime grada u Rusiji u takozvanoj Republici Baškortostan ili Baškirija, u kome je prema podacima iz 2010. godine živelo oko približno 27 hiljada stanovnika.

Jana je ime reke u Rusiji, u Republici Jakutiji ili Sahi, a njen basen ima preko 40 pridruženih jezera.

„Jana“ je ime filma iz 1970. godine, koji je rađen u jugoslovensko-nemačkoj produkciji, u žanru drama u režiji Rolfa Hadriha.

Sponzorisano:

Loading...