Muška imena

Poreklo i značenje imena Janko

Loading...

Muško lično ime Janko je dosta retko u našem podneblju, i nije staro i tradicionalno ime, a o njegovom poreklu i značenju će biti više reči u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Janko 

Najverovatnije je da je preneseno značenje imena Janko – „onaj koji je bezgrešan i plemenit čovek“; „onaj koji je častan i poštenb“.

Takođe se smatra da ime Janko može da znači – „onaj ko je Božji izaslanik“; „sluga Gospodu“; „onaj kome Bog veruje“; „onaj koga je Bog poslao da štiti ljude od greha“. 

Poreklo muškog imena Janko 

Najverovatnija jeste etimološka hipoteza po kojoj ime Janko potiče iz staro hebrejskog jezika od reči yohanan ili od ličnog imena Johohana – u značenju Božji miljenik ili poslat od Boga.

Neki etimolozi opet veruju da je moguće da ime Janko potiče iz staro grčkog jezika i to od reči ioannikios, koja znači onaj koji je izaslanik Božiji, onaj koji će doneti mir i svetlost; pošten; bezgrešan.

Možda i najmanje validna i najmanje dokazana jeste pretpostavka da je ime Janko jednostavno i jedan „produženi oblik“ Jan; Ian ili pak moguća varijanta imena Jovan ili Ivan, te Johan i Jonahan.

Učestalost davanja muškog imena Janko u susednim zemljama regiona i u svetu 

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Janko se nije našlo u najdavanijih sto muških imena.

U Republici Srpskoj se ime Janko u 2018. godini našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake i zauzelo je 86. mesto.

U Republici Srbiji je ime Janko u 2018. godini bilo zastupljeno na listi najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad i kotiralo se na 55. poziciji.

Loading...

Prema statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu ime Janko se nije našlo u „top 100“ imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini, pa se možda davalo sporadično.

Ime Janko je popularno muško ime u zemljama širom sveta i najrađe je davano novorođenim dečacima u Austriji; Nemačkoj; Velikoj Britaniji; Sloveniji; Makedoniji; Grčkoj; Rusiji; Crnoj Gori; Mađarskoj; Češkoj; Slovačkoj i u Holandiji.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Janko 

Najpopularniji nadimci, imena od milja i deminutivne forme od imena Janko su – Jan; Ian; Jona; Iano; Jankec; Jankiša; Janketa.

Izvedena i varijantna imena od imena Janko su najčešće – Jakov; Jonatan; Džonatan; Jona; Ivan; Janoš; Jovan i Jakoe. 

Zašto odabrati baš muško ime Janko kao lično ime za dečaka 

Loading...

Neke poznate ličnosti iz nistorije ili savremenog doba koje su imena Janko, i koje mogu biti jedna inspiracija za roditelje, biće navedene u nastavku teksta.

Poznati srpski teniser je Janko Tipsarević; proslavljeni srpski fudbaler jeste Janko Tumbašević; bivši poznati bosanski plivač je bio Janko Gojković.

Poznati i proslavljeni srpski prozaista i pripovedač se zvao Janko Veselinović; hrvatski reformator i pesnik je bio Janko Drašković; hrvatski slavni književnik se zvao Janko Leskovar. 

Poznati slovenački istoričar i političar je bio Janko Prunk; slovenski književni kritičar i teoretičar jeste bio Janko Kos; nekadašnji slavni crnogorski general se zvao Janko Vukotić; bivši slavni hrvatski admiral je bio Janko Vuković.

Zanimljivosti vezane za muško ime Janko

U nekim svetskim jezicima su prisutne i takozvane „jezičke varijacije“ imena Janko, i neke od njih su:

Jens – švedska i norveška jezička varijanta;

Jovan;Ivan – srpska i hrvatska jezička varijanta;

Džon; Džona; Johna – engleska jezička varijanta;

Janez – slovenska jezička varijanta;

Johann – nemačka jezička varijanta;

Janoš – mađarska jezička varijanta;

Jan; Jon – poljska, češka i danska jezička varijanta;

Ioan – rumunska jezička varijanta.

Od imena Janko je izvedeno i prezime Janković; Janketić; Joanikić, ali i samo ime Janko je u nekim zemljama lično prezime.

Najpopularniji nosioci prezimena Janko su – austrijski fudbaler Mark Janko; engleski književnik Ričard Janko; poznati hrvatski matematičar Zvonimir Janko i mnogi drugi.

Sponzorisano:

Loading...