Ženska imena

Poreklo i značenje imena Jasmina

Loading...

Lično žensko ime Jasmina je u poslednjih nekoliko godina izgubilo na svojoj popularnosti, te se i u našoj zelji, ali i u zemljama regiona daje devojčicama samo sporadično, a njegovo poreklo i pak preneseno značenje će detaljnije biti opisani u redovima koji slede.

Značenje ženskog imena Jasmina 

Kako je navedeno u početku teksta, ime Jasmina je lepo i milozvučno ime, i takav naziv ima popularan beli cvet „jasmin“, pa se pretpostavlja da je preneseno značenje imena – „ona koja je nežna i lepa kao latica“; „ona koja je jedinstvena i posebna u svemu“; „ona koja se jednom rađa“; „ona koja je sveža i mirisna“; „ona koja je nežna i lepa, krhka i umiljata“; „ ona koja je u svemu jedina i najbolja“; „ona koju treba paziti i negovati“; „ona koja je emotivna i osetljiva na sve tuđe patnje“; „ona koja je srećna; koja je proleće; radost; životna snaga“. 

Poreklo ženskog imena Jasmina 

Smatra se da je ime Jasmina poreklom iz persijskog jezika, te da je dosta učestalo u zemljama u kojima žive narodi islamske veroispovesti, a pretpostavka je da je ime izvedeno iz muškog oblika Jasmin ili originalno „Yasaman“, u značenju cvet lepe bele boje i opojnog mirisa.

Generalno razmatrano, ime Jasmina je ime cveta, i nastalo je iz želje roditelja da njihova deca budu jedinstvena, lepa, unikatnog imena, pa se tako i ubrzo ovo lično ime proširilo u mnoge evropske zemlje, pre svega u Španiju i Italiju, a dosta je popularno i u Velikoj Britaniji; kao i u Francuskoj i Nemačkoj, svakako u određenim jezičkim varijantama. 

Učestalost davanja ženskog imena Jasmina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dostupni za 2018. kalendarsku godinu, po malo nekako i iznenađujuće je ime Jasmina izostalo sa liste najdavanijih stotinu ženskih ličnih imena, kako u Republici Srbiji, kao i u nama susednim zemljama regiona Republici Hrvatskoj; Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Međutim, ime Jasmina je dosta popularno ime za sve novorođene devojčice u zemljama širom sveta, pre svega u islamskim zemljama kakva je Turska, kao i u nekim drugim zemljama kao što su na primer Indija; Kina; Japan; Nemačka; Holandija; Velika Britanija, Rusija; Ukrajina; Francuska; Španija; Italija; kanada; Australija i Amerika. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Jasmina 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Jasmina su – Jaca; Caca; Caki; Caci; Caka; Caja; Džesi; Džasmin; Jacika; Jacka; Jasminka i Jasminčica.

Izvedena i varijantna imena od imena Jasmina su – Minka; Mina; Minka; Milinka; Minesa; Jasminka; Janka; Jasemina; Jasmin; Jaca; Jasemin; Jaemina. 

Loading...

Zašto odabrati baš žensko ime Jasmina kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih ličnosti iz istorije ili savremenog doba, koje su bile slavne u raznim sferama ili oblastima života, te koje mogu potencijalno biti inspiracija za roditelje da deci daju ime Jasmina, biće navedene u tekstu koji sledi.

Sportistkinja i bosanska profesionalna teniserka je Jasmina Tinjić; švajcarska alpska skijašica je Jasmina Suter; slovenačka teniserka koja je bosanskog porekla jeste Jasmina Kajtazovič; nekadašnja srpska košarkašica je Jasmina Ilić; poznata slovenska sportistkinja je Jasmina Keber; holandska rukometašica koja je bosanskog porekla jeste Jasmina Janković; nekadašnja jugoslovenska košarkašica i aktuelni košarkaški trener u Americi je Jasmina Perazić. 

Poznata i svetski priznata slovenska umetnica jeste Jasmina Cibic; supruga velikog srpskog pisca Milorada Pavića, te i sama književnica i kritičar je Jasmina Mihajlović; poznata srpska slikarka je Jasmina Đokić; dosta poznata srpska žena dirigent je Jasmina Novokmet; srpska književnica i publicista, te i prevodilac i snimatelj jeste Jasmina Tešanović.

Poznata makedonska folk pevačica je Jasmina Mukaetova; popularna nemačka pevačica jeste Jasmina (Jasmin) Vagner; takođe poznata nemačka glumica i pevačica je Jasmina (Jasmin) Tavil; poznata srpska glumica i folk pevačica je Jasmina Medenica; slavna engleska pevačica, kompozitor i tekstopisac, koja je popularna pod nadimkom Berdi jeste Jasmine (Džasmin) Lusila Elizabet Dženifer van den Bogard. 

Poznata bosanska režiserka je Jasmila Žbanić; srpska književnica, novinarka i knjževna kritičarka je Jasmina Topić; poznata srpska novinarka i političarka je Jasmina Karanac; poznata srpska glumica je Jasmina Avramović; australijska glumica i pevačica, kao i manekenka i top model je Jasmina Kurtis Smit; srpska operska pevačica sopran je Jasmina Jasna Šajnović. 

Loading...

Popularna srpska književnica i literarni kritičar jeste Jasmina Vrbavac; srpska poznata i priznata naučnica je Jasmina Vujić; bosanska književnica i pesnikinja je Jasmina Hanjalić; bivša srpska balerina je Jasmina Puljo; poznata srpska operska pevačica sopran je Jasmina Trumbetaš; srpski politikolog je Jasmina Ninkov; srpski astrolog i numerolog je Jasmina (Jasminka) Holclajtner; popularna srpska rukometašica je Jasmina Đapanović.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Jasmina

Poznato je da je biljka jasmin, poreklom iz familije maslina i da daje cvetove u zimu, te da su oni snežno beli i vrlo lepog mirisa, i javljaju se u periodu od januara do marta meseca.

Upravo jer su otporni na mrazeve i jer su takve izuzetne lepote, i njihova simbolika u ženskom imenu Jasmina je i više nego očigledna.

Sponzorisano:

Loading...