Ženska imena

Poreklo i značenje imena Jelena

Loading...

Lično žensko ime Jelena je i danas vrlo popularno u našoj zemlji, te i u zemljama regiona, što u svom „originalu“, što u nekim varijantama i izvedenim imenima, a poreklo i značenje imena će i biti pobliže objašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Jelena 

Značenje imena Jelena, koje je grčkog porekla i u osnovi ima reč „hele“, označava – „lepa“; „ona koja je božanstvena“; „božanska“; „božija kćer ili boginja“; „sjajna i blistava“; „sunčeva kći“.

Poreklo ženskog imena Jelena 

Poreklo imena Jelena jeste iz staro-grčkog jezika, i izvedeno je od imena Helene ili Elene, a ipak je u svojim brojnim varijacijama odomaćeno ime pre svega u hrišćanskim zemljama kakve su ili naša zemlja kao i Rusija; Ukrajina; Grčka; Gruzija; Litvanija; Hrvatska; Italija; Bugarska; kao i Makedonija; Crna Gora; Slovačka; Češka; Španija. 

Učestalost davanja ženskog imena Jelena u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima je ime Jelena u 2018. godini bilo najdavanije ime na listi od stotinu ženskih imena u Republici Srpskoj, gde je zauzelo 24. mesto.

U Republici Srbiji je ime Jelena u pomenutoj 2018. godini bilo među „top 100“ imena za žensku decu, kotirano na 62. poziciji.

U Republici Hrvatskoj, ime Jelena se nije u kalendarskoj 2018. godini našlo među sto najviše i traženih, ali su u ovoj zemlji popularne varijante imena Elena; Helena i Lena (kotirane redom na 9.; 26. i 29. poziciji liste).

U Bosni i Hercegovini, u datoj 2018. godini, ime Jelena takođe nije bilo među najdavanijih imena za novorođene devojčice, ali su opet neke varijante imena kakve su Elena i Lena, kotirane na 73. i na 80. mestu u „top 100“. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Jelena 

Neki od najpoznatijih nadimaka za ime Jelena su – Jeca; Jeka; Jekić, a neke hipokoristike i neke i umanjenice su – Jelenica; Jelkica; Jelčica; Jelina; Jekac.

Loading...

Imena koja su izvedena od imena Jelena su – Elena; Helena; Lena; Ena; Elica; Ela; Elka; Jelka; Jelica; Lenka; Lela; Ellen; Hellen; Jelisaveta; Jeluška; Elijana i mnoga druga. 

Zašto odabrati baš žensko ime Jelena kao lično ime za devojčicu 

Među najpoznatijim ženama iz savremenog doba i iz bliske ili davne istorije, a koje su pak imena Jelena, i koje mogu biti inspiracija za odabir baš ovog imena za devojčicu, najpopularnija su dalje i navedena u nastavku teksta.

Poznate vladarke sa imenom Jelena su bile – italijanska kraljica Jelena Savojska; hrvatska je kraljica Jelena Slavna; bosanska kraljica Jelena Mara Gruba Nikolić Kotromanić; rimska Carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog.

Poznate srpske teniserke su Jelena Janković i Jelena Dokić; ruska atletičarka „skok s motkom“ je Jelena Gadžijevna Isinbajeva; hrvatska košarkašica je Jelena Ivezić; nekadašnja srpska vrlo talentovana i uspešna teniserka i rukometačica je bila Jelena Genčić.

Popularne pevačice su – Jelena Galonjić iz grupe „Zana“; Jelena Kostov iz „Zvezda Granda“; Jelena Rozga hrvatska pop pevačica i nekadašnji vokal grupe „Magazin“; Jelena Karleuša je srpska pop pevačica; Jelena Tomašević je srpska pop pevačica.

Loading...

Jelena Tinska je srpska balerina, spisateljica, glumica i Tv voditeljka; Jelena Bačić Alimpić je srpska TV voditeljka i spisateljica.

Jelena Jakovljević (Bin-Drai) – nekadašnja srpska manekenka; Jelena Jugović je bivša miss i manekenka iz Bosne i Hercegovine; Jelena Veljača je hrvatska TV glumica; Jelena Gavrilović je srpska glumica; Jelena Jovanović Žigon jeste poznata srpska TV, filmska i pozorišna glumica (supruga je preminulog barda srpske scene Steve Žigona).

Poznata ruska glumica je Jelena Jurjevna Korikova; Jelena Vukmirica je hrvatska pozorišna i TV glumica; Jelena Lopatić je poznata hrvatska TV, filmska i pozorišna glumica; srpska filmska TV i pozorišna glumica je Jelena Čvorović.

Srpska novinarka i književnica je Jelena Đurović, a takođe srpska književnica i pesnikinja koja je bila savremenik Isidore Sekulić, jeste Jelena J. Dimitrijević.

Poznate supruge vladara koje su nosile ime Jelena su bile – Jelena Anžujska, žena srpskoga cara Stefana Uroša I; Jelena Nelipčić Hrvatinić Kotromanić, žena bosanskog kralja Stjepana Ostoje; Jelena Bugarska, bila je žena srpskoga cara Stefana Dušana Silnog (poznata i kao prva, i jedina žena koja je ikada uspela da uđe u manastir Hilandar, ali „ne kao žena već kao carica Jelena“).

Zanimljivosti vezane za žensko ime Jelena 

Prema grčkoj mitologiji, Jelena je bila ćerka grčkog boga Zevsa i boginje Lede, i verovalo se da je po svojoj ljupkosti i po lepoti prevazišla i najpoznatiju i najlepšu među božanstvima Afroditu.

Takođe je pak poznato da je u Homerovom spevu „Ilijada“ lepa Jelena Trojanska, bila žena kralja Sparte Menelaja i da je njena ljubav i bekstvo sa princem od troje Parisom, bila i povod za čuveni „Trojanski rat“.

Postoji verovanje da sve žene koje su nosioci imena Jelena, jesu predodređene da žive u raskoši i bogatstvu, pa im se ovo ime i daje da bi one „celoga života živele kao kraljice“.

U našoj zemlji postoji verovanje da je dobro devojčicama dati ime Jelena, a po biljci „jeli“ ili pak po „jelki“, a da bi one bile „vitka stasa“, te da bi tako i lepe i pronašle one svoje „udvarače“ koje i same požele.

Jedno od verovanja koje nije utemeljeno na naučnim obrazloženjima, jeste i to da sve žene imena Jelena jesu i ljubitelji slatkiša a posebno čokolade, kao i da su one „veliki gurmani“, pa su sklone i gojaznosti.

Među najpoznatijim delima našeg čuvenog Nobelovca Ive Andrića, jeste esej „Jelena, žena koje više nema“.

U mnogim je narodnim i novokomponovanim pesmama opevana neka Jelena, a najpoznatije od njih su i starogradska srpska pesma „Oj, Jelo, Jeleno“, kao i čuvena pesma „Jelena“ boema i vrlo velikog pevača svog vremena Tome Zdravkovića.

Sponzorisano:

Loading...