Muška imena

Poreklo i značenje imena Josip

Loading...

Lično muško ime Josip jeste takozvano hrišćansko ili „biblijsko ime“, pa je naravno dosta često u zemljama u kojima žive narodi ove veroispovesti, i u „Starom zavetu“ je to pak bilo ime oca Isusa Hrista, tačnije njegovog „poočima“ jer je Deva Marija Hrista začela „bezgrešnim začećem“ što je i opisano u takozvanoj „Knjizi postanja“.

Značenje muškog imena Josip 

Značenje imena Josip, čiji je pandan na našem jeziku ime Božidar, jeste prema hipotezama o poreklu – „onaj koji je dar od Boga“; „onaj koga je Bog poslao da pomaže ljudima“; „onaj koji treba da učvrsti veru među ljudima“; „poklon roditeljima od Boga“; „onaj koga je Bog darovao“. 

Poreklo muškog imena Josip 

Originalno je svakako jasno da je ime Josip poreklom iz staro-hebrejskog jezika od imena Yōsēf, odakle se dalje prenelo u grčki jezik kao varijanta Ioseph, u značenju Bog je dao; Jahve je sve ljude darovao; Bog je poslao; dat od Boga.

Pretpostavka je da se pomenuto hebrejsko ime Yōsēf može smatrati i složenicom od reči Yo (yahven) u značenju Bog; Jahve i od reči yasaf u značenju dati; darivati; pokloniti. 

Učestalost davanja muškog imena Josip u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz kalendarske 2018. godine, ime Josip mje bilo među najdavanijih sto imena za sve novorođene dečake u Republici Hrvatskoj gde se kotiralo na 12. mestu, kao i u Bosni i Hercegovini gde je zauzelo 36. mesto.

U našoj zemlji kao ni u Republici Srpskoj ime Josip nije se u 2018. godini našlo među stotinu najdavanijih muških imena, mada se pretpostavlja da ime jeste davano deci sporadično, ali ne u statistički značajnom broju koji bi bio dovoljan da se ime označi kao jedno od najtraženijih.

Važna je i napomena da je ime Josip u određenim jezičkim varijantama (koje jesu i navedene u zagradama pored svake države), dosta često ime i u nekim svetskim zemljama, kao na primer u Rumuniji (Iosif); Engleskoj (Joseph); Španiji (José) i Italiji (Giuseppe); Rusiji (Iossif); Nemačkoj (Josef; Jofisch); Mađarskoj (Joschka); Grčkoj (Iōsēphos). 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Josip 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice ili imena od milja za ime Josip su – Josa; Joso; Jole; Jokan; Josko; Joja; Jonko; Joca; Jocko.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Josip su pre svega – Joze; Hoze; Josif; Joža; Jakov; Joško; Josko; Jožo. 

Zašto odabrati baš muško ime Josip kao lično ime za dečaka 

Neke od poznatih istorijskih i savremenih ličnosti imena Josip, koje su ostvarile neke izvanredne rezultate u raznoraznim životnim sferama i na taj način „ostavile trag imenu“, a koje mogu da budu inspiracija roditeljima da „vrate popularnost imenu“, i to tako što će ga dati svojim muškim potomcima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Svakako najpoznatiji nosilac imena Josip jeste nekadašnji jugoslovenski političar i doživotni predsednik Josip Broz Tito; poznati je hrvatski političar i advokat Josip Frank; hrvatski političar i jedan od osnivača HDZ-a se zove Josip Manolić; hrvatski ban i grof, kao i vojni general je bio Josip Jelačić Bužimski; hrvatski pisac, kao i sveštenik i nadbiskup je Josip Stadler; poznati hrvatski nadbiskup i teolog ali i pisac i političar je bio Josip Juraj Štrosmajer.

Poznati je hrvatski fudbaler i kasnije i fudbalski sudija Josip Dragutin Horvat; hrvatski slavni vaterpolista se zvao Josip Pavić; hrvatski rukometaš je bio Josip Nekić; bivši je hrvatski fudbaler Josip Namar; hrvatsko-ukrajinski rvač je Josip Nikolai Peruzović (Nikolai Volkoff). 

Nekada poznati hrvatski ban i grof, kao i veliki vojskovođa se zvao Josip Šokčević; rimsko-nemački car i nadvojvoda Austrije je bio Josip I Habzburški; češki i hrvatski kralj te i veliki austrijski nadvojvoda, kao i car Svetog Rimskog Carstva je bio Josip II Habzburški; stariji brat francuskog cara Napoleona Bonaparte koji je bio kralj Napulja i Španije se zvao Josip (Joseph) Napoleon Bonaparte; nemački političar i sledbenik Adolfa Hitlera je bio Josip (Joseph) Pol Gebels. 

Loading...

Jedan od najpoznatiojih komunista, sovjetski političar i lider se zvao Josip (Josif) Visarionovič Staljin; nemački nacistički lekar koji je imao nadimak „Anđeo smrti“, a jer je vršio posve surove eksperimente nad zarobljenicima u nacističkim logorima se zvao Josip (Josef) Mengele; poznati katolički je papa koji je bio na čelu crkve sve do 2013. godine kao takozvani naslednik „Stolice Svetog Petra“ u Vatikanu, a koje iste te godine i odrekao zvanično, bio je Josip (Joseph) Alois Ratzinger ili Papa Benedikt XVI.

Jedan od najslavnijih i najpoznatijih kompozitora na svetu se zvao Josip Štolcer Slavenski; slavni hrvatski arhitekta je Josip Slade; poznati je hrvatski pesnik i esejista Josip Kozarac; hrvatski pesnik je bio i Josip Runjanin; jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara je Josip Generalić; austrijski dirigent i kompozitor hrvatskog porekla je bio Josip (Joseph) Hajdn. 

Poznati hrvatski književnik se zvao Josip Pupačić; poznati hrvatski pisac koji živi i radi u Americi je Josip Novaković; hrvatski novinar i izdavač je Josip Marohnić; hrvatski istoričari su Josip Jurčević i Josip Nagy; poznati rimski istoričar se zvao Josip Flavije; srpski klinički psiholog je bio Josip Berger.

Zanimljivosti vezane za muško ime Josip 

Najpoznatija žena koja ima ime Josipa jeste hrvatska pevačica i kantautorka autentična u svakom smislu od glasa do scenskog izraza, koja se zove Josipa Lisac.

Sponzorisano:

Loading...