Muška imena

Poreklo i značenje imena Jovan

Loading...

Muško lično ime Jovan je staro „biblijsko ime“, koje je postalo popularno još od vremena vrlog hrišćanskog sveca Jovana Krstitelja, a danas je takođe dosta rasprostranjeno u našoj i u susednim zemljama, te će njegovo poreklo i značenje biti približnije objašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Jovan 

Shodno pretpostavkama o poreklu imena Jovan, njegovo značenje bi bilo milostiv; Jahve; Bog ili Jahve je milostiv.

Preneseno značenje imena Jovan je pretpostavljeno – „Bog se smilovao“; „Jahve je milostiv; pun milosti i blagosti“; „onaj kome se smilovao Bog“; „onaj koga Bog štiti“; „onaj koji je u milosti Božijoj“.

Činjenica je da mnogi etimolozi smatraju da je ime Jovan preteča imena Ivan, te da oba imena imaju isto ili makar slično značenje. 

Poreklo muškog imena Jovan 

Smatra se da je ime Jovan poreklom iz grčkog jezika od imena Johannes, ili pak od latinske varijante imena Ioannes ili Johannes.

Postoje i pretpostavke o staro-hebrejskom poreklu imena Jovan od ličnog imena Jehohannan odnosno Yohohanan.

Ima indicija i da ime vodi poreklo od imena rimskog božanstva Jupitera, čije je takozvano „drugo ime“ bilo Jova, dok neki etimolozi pretpostavljaju da je ime poreklom od biljke ili drveta koje se zove „jova“. 

Učestalost davanja muškog imena Jovan u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, ime Jovan je bilo popularno među najdavanijih sto imena za dečake u Republici Srpskoj gde se našlo na 11. mestu, kao i u našoj Republici Srbiji, gde je ime bilo kotirano na 20. mestu najtraženijih, za novorođene dečake.

Za istu kalendarsku 2018. godinu ime Jovan nije se našlo među „top 100“ najdavanijih muških imena ni u Bosni i Hercegovini niti u Republici Hrvatskoj (ako se posmatra opet ime Ivan kao varijanta imena Jovan, ono jeste dosta traženo ime u ovoj zemlji i bilo je decenijama u vrhu po popularnosti, odmah nakon imena Luka).

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Jovan 

Najpopularniji nadimci od imena Jovan su Jova; Joca; Jocko; Jocika ili Jovo, a izvedena imena su brojnija i to su pre svega – Joviša; Johan; Jona; Ivan; Jovica; Joveta; Joša; Jovanča; Jovketa.

Jezičke varijacije imena Jovan su u nekim zemljama sveta odnosno u jezičkim grupacijama – u italijanskom jeziku Đovani; u španskom jeziku Huan; u engleskom jeziku Džon ili Šon; u grčkom jeziku su Joanis ili Jahja; u finskom jeziku Jani ili Juka; u nemačkom jeziku Hans; u mađarskom jeziku Janoš ili Jonaš; u irskom dijalektu Šin ili Šona. 

Zašto odabrati baš muško ime Jovan kao lično ime za dečaka 

Brojne su istorijske i savremene ličnosti imena Jovan, a koje će biti navedene u nastavku teksta i koje mogu biti jedna svojevrsna inspiracija za roditelje koji žele da baš ovo ime daju svojoj deci.

Poznati srpski naučnik je Jovan Cvijić; srpski muzičar; violončelista i kompozitor je bio Jovan Mokranjac; poznati lekar i osnivač Srpskog lekarskog društva je Jovan Mašin; srpski slikar je Jovan Bijelić.

Loading...

Naš poznati srpski etnolog je Jovan Erdeljanović; naš pravoslavni sveštenik i pisac i teolog je Jovan Majendorf; srpski muzičar violončelista je Jovan Kolundžija; poznati srpski novinar je Jovan Memedović.

Teolog i vizantijski hroničar iz perioda XII veka je Jovan Zonara; poznati srpski pesnik i lekar je Jovan Jovanović Zmaj; poznati vizantijski patrijarh je Jovan Zlatousti; engleski plemić i rođeni brat kralja Ričarda I jeste Jovan bez Zemlje.

Plemić iz Francuske i burgundijski vojvoda je Jovan II Neustrašivi; srpski despot i brat Đurađa Brankovića je bio Jovan Branković; poslednji potomak iz srpske slavne loze Nemanjića je bio i Jovan Uroš Nemanjić; episkop šumadijski i srpski je bio Jovan Mladenović.

Pisac IV jevanđelja i jedan od učenika i sledbenika Isusa Hrista je Jovan Jevanđelista; srpski lekar i pesnik je bio Jovan Grčić Milenko; srpski kolekcionar je Jovan Davidović; sirijski je monah i teolog iz VIII veka Jovan Damaskin.

Srpski oficir u Austrijskom carstvu je Jovan Damjanić; hrišćanski svetitelj bio je knez Jovan Vologodski; srpski istoričar i političar je Jovan Gavrilović; gotski episkop i svetitelj je bio Sveti Jovan; srpski fudbaler je Jovan Gojković; srpski slikar i ikonograf je Jovan Grbić; poznati je pirotski umetnik Jovan Grgurović; srpski kaluđer je poznati Jovan Grković Gapon.

Srpski glumac i režiser je Jovan Gec; Jovan V Carigradski ili Patrijarh Jovan V je bio poznati carigradski patrijarh u vreme vladavine cara Konstantina IV Pogonata; vizantijski car i istoričar je bio Jovan VI Kantakuzin; vizantijski car je bio Jovan VII Paleolog; te pretposlednji vizantijski  car je bio Jovan VIII Paleolog.

Sponzorisano:

Loading...