Ženska imena

Poreklo i značenje imena Jovana

Loading...

Lično žensko ime Jovana, poreklom je iz staro-hebrejskog jezika, i pretpostavlja se da je zapravo izvedeno od muškog imena Jovan, koje je originalno grčkog ili latinskog porekla, a samo žensko ime Jovana je najpopularnije u našim krajevima, kao i u nekim od susednih zemalja regiona.

Značenje ženskog imena Jovana 

Kako je ime Jovana hrišćansko ili „biblijsko ime“, ima značenje  – ona koja je draga Bogu; ona koja je u milosti Božijoj; žena koju je poslao Bog na zemlju; ona kojoj se Gospod smilovao; ona koja je od Boga voljena.

Upravo iz navedenih značenja imena Jovana, pretpostavlja se, da i sve devojčice sa ovim ličnim imenom, jesu i na neki način predodređene da imaju sreće u životu, te da će uvek da postupaju i ispravno i prema „pravdi Božijoj“, te da budu bezgrešne i da ne podlegnu raznim iskušenjima.

Generalno se veruje da su ženska deca sa imenom Jovana, rođena „pod srećnom zvezdom“, pa je ovo ime među hrišćanskim narodima, dosta i često za novorođene devojčice.

Poreklo ženskog imena Jovana 

Osnovna je etimološka pretpostavka da ime Jovana vodi svoje poreklo iz staro-hebrejskog jezika i da se „odomaćilo“ najpre u grčkom i latinskom jeziku (gde glasi Iohanna, pa se slovo „h“ ipak i vremenom izgubilo, i ostalo je Ioanna), odakle se prenelo i u naše krajeve.

Po drugim pretpostavkama, ime Jovana jeste kako je već ranije napred napomenuto izvedenica od muškog „biblijskog imena“ Jovan.

Naime, na hebrejskom jeziku ime Jovan glasi Jahve; Jehova; Johan; Johanes – pa je generalno iz svih ovih varijanti izvedeno ime Jovan, a od njega i ime Jovana za ženski pol.

Takođe su kasnije od imena Jovana, izvedena i brojna druga ženska imena – Jovanka; Joana; kao i Žana; Jana; Janis; Džejn; Džoan; Đina; Johana; Dženina – što su u velikom procentu i jezičke i svetske varijacije imena u svetu. 

Učestalost davanja ženskog imena Jovana u susednim zemljama regiona i u svetu 

U 2018. godini je prema dostupnim statističkim podacima, lično ime Jovana bilo najzastupljenije u Republici Srpskoj, gde je bilo na 11. mestu među najdavanijih sto ženskih imena.

Loading...

U Republici Srbiji, ime Jovana je u baš datoj 2018. godini bilo kotirano na 35. poziciji među „top 100“ imena za novorođene devojčice (što je u neku ruku i jedan „pad popularnosti“, jer je ranijih godina ime bilo kotirano među prvih 10 ili 15 najpopularnijih u Srbiji).

Ime Jovana se u 2018. godini nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena u Republici Hrvatskoj (ako se izuzme varijacija imena Ivona, koja je bila na 89. mestu liste), iako je ime Jovana u ovoj zemlji ranije i bilo dosta dobro pozicionirano i ulazilo čak i u „top 20“, kao ni u Federaciji Bosni i Hercegovini.

U republici Makedoniji, ime Jovana je obično dosta često ime za devojčice i nalazi se među prvih deset ili petnaest najtraženijih ženskih imena (poznata je i pesma „Jovano, Jovanke“ koja je znana kao izvorna pesma iz ove nama susedne države). 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Jovana 

Najpoznatiji nadimci i umanjenice od imena Jovana su – Joca; Joka; Jo; Jovanica; Jovkica; Jona; Jovančica.

Izvedena imena i jezičke varijacije (od kojih su neke već i napomenute( od imena Jovana su) pak i – Joana; Jana; Johana; Ivona; Žana; Džoana; Džoan; Džanis; Janis; Đovana; Đina; Žoana. 

Loading...

Zašto odabrati baš žensko ime Jovana kao lično ime za devojčicu 

Ako ste se pitali zašto biste za svoju devojčicu trebali da odaberete baš ovo žensko lično ime, pre svega kao primer mog da posluže brojne slavne dame iz istorije ili savremenog doba koje nose to ime.

Poznate vladarke imena Jovana su bile kraljica napulja i jerusalima Jovana I Napuljska, takođe i kraljica Ugarske, Hrvatske, Jerusalima i Sicilija, Jovana II Napuljska.

Veoma su poznate i TV voditeljke Jovana Joksimović (supruga pop pevača Željka Joksimovića) i Jovana Guzijan, koja je i TV voditeljka ali i poznata srpska manekenka i novinarka i model.

Sportistkinje sa imenom Jovana su – srpska odbojkaška reprezentativka Jovana Vesović; takođe i srpska odbojkaška reprezentativka Jovana Brakočević Kancijan; srpska džudistkinja Jovana Rogić; srpske rukometačice Jovana Stojiljković i Jovana Risović; srpska košarkašica Jovana Rad. 

Među poznatim srpskim TV, filmskim i pozorišnim glumicama su i  – Jovana Petrović; Jovana Gavrilović; Jovana Stipić i Jovana Jelovac Cavnić. 

Srpska narodna i turbo-folk pevačica jeste Jovana Tipšin, dok su neke poznate umetnice imena Jovana pak i slikarka i grafičarka Jovana Dimitrijević; grafički dizajner Jovana Momčilović. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Jovana

Smatra se da su sve devojčice imena Jovana, predodređene da budu veoma mudre i snalažljive, i da su pre svega uporne i svesne svih svojih znanja i potencijala.

Generalno se kao karakterna mana, ženskim osobama sa ovim imenom Jovana, može navesti ipak i velika posesivnost i sklonost ka ljubomori, ali i nestrpljivost i temperamentnost, te su tvrdoglave i sklone da se ponašaju afektivno, pa i da uvek „isteraju svoje naume“.

Svaka je Jovana, na neki način svojeglava i „namćorasta“ osoba, ali nikada zlurada i zlonamerna, već pre razmažena, i na takav način pokušava da iskoristi i neke svoje dobre karakterne osobine.

Sponzorisano:

Loading...