Ženska imena

Poreklo i značenje imena Julija

Loading...

Lično žensko ime Julija je i danas veoma popularno ime za žensku decu, a njegovo poreklo i značenje će biti posebno objašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Pa pogledajmo prvo značenje.

Značenje ženskog imena Julija 

Za ime Julija se u globalu može reći da je preneseno značenje veoma lepo, bez obzira na različite hipoteze o poreklu, te se ime odnosi na onu koja je – „lepa i ljupka“; „puna života i radosti“; „puna elana i životne energije“; „sjajna i blistava“; „najbolja i najjača od svih ostalih“; „veoma i dominantna i čestita i poštena“; „posebna u svakom smislu, uvek najbolja i nepogrešiva“; „koja se ne može ni sa kim uporediti jer je jedinstvena i neponovljiva“; „pravedna i čestita, uvek vrlo poštena i istinoljubiva“.

Da vidimo sada poreklo imena.

Poreklo ženskog imena Julija 

Osnovna i najviše „potkovana“ etimološka hipoteza o poreklu imena Julija, jeste ta da ime potiče od latinskog muškog imena Julianus, te da ima značenje mlad; energičan; životan; pun radosti i sreće; pun životne snage; poletan; pun elana.

Prema drugoj pretpostavci o poreklu imena Julija, veruje se da je to ime posvećeno vrhovnom rimskom božanstvu Jupiteru, koji je bio „bog nad bogovima“, te je značenje imena generalno onaj najvažniji; poseban; najbolji; dominantan; nepogrešiv; najjači i u svakom smislu neuporediv sa drugima.

Postoji svakako i hipoteza da je ime Julija poreklom iz grčkog jezika, od imena Ioulianos, u značenju sjajan; svetao; blistav; čist; nevin; pravedan; istinoljubiv; obasjan suncem.

Moguće je i da je ime Julija nastalo od latinske reči Iulius, u značenju „julijevac“ koji je bio jedan od predstavnika rimskih porodica a najvažniji od svih njih je bio naravno Gaj Julije Cezar, slavni rimski imperator.

U našoj zemlji se veruje da je ime Julija davano devojčicama koje su rađane u mesecu julu, kao simbol leta, toplote, lepih dana, uživanja, bezbrižnosti, sjaja, sunca. 

Učestalost davanja ženskog imena Julija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Loading...

Prema statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, žensko ime Julija je bilo među najdavanijih sto imena u Republici Srbiji gde je zauzelo 64. mesto.

U Republici Hrvatskoj je ime Julija u istoj 2018. godini među „top 100“ imena za novorođene devojčice bilo kotirano na 84. mestu.

Ime Julija je u 2018. godini u Republici Srpskoj bilo rangirano kao 85. najpopularnije ime za žensku decu, među sto najtraženijih u ovoj susednoj zemlji.

U neku ruku i očekivano, u Bosni i Hercegovini se u 2018. kalendarskoj godini ime Julija nije našlo među sto najdavanijih ženskih ličnih imena. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Julija 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Julija su – Jula; Jucka; Jucika; Juca; Julka; Juliška; Julina; Cuca.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Julija su – Jucka; Julila; Julilla; Julita; Julitta; Žilijet; Julijana; Justinijana; Justina; Julka; Jula; Jucika; Ulijana; Ulika; Ulka. 

Zašto odabrati baš žensko ime Julija kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Julija, koje mogu da budu inspiracija za roditelje da baš ovo lično ime odaberu za svoje ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularna holandska pevačica je Julija van Bergen; poznata ruska rok pevačica je Julija Dimitrijevna Čičerina; poznata ruska pevačica i glumica je Julija Načalova; sestra rimskog cara Kaligule je bila Julija Livila; žena srpskog kneza Mihaila Obrenovića i srpska knjeginja je bila Julija Obrenović (devojačko ime Julija Hunjadi); nekadašnja ukrajinska premijerka i političarka je Julija Vladimirivna Timošenko. 

Slavna i poznata ruska atletičarka je Julija Genadijevna Tabakova; poznata uzbekistanska atletičarka je Julija Tarasova; nemačka atletičarka je Julija Fišer Harting.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Julija

Poznate su tri osnovne „mađarske varijante“ od ličnog ženskog imena Julija, a to su Júlia; Uljána ili Zsüliett, a kojima se na dalje i imendani odnosno „dani imena“ slave po sledećem redosledu i to sledećih kalendarskih dana u istoj godini – 8. aprila (za ime Júlia); 22. maja (za ime Uljána); te 21. jula i 30. jula (za ime Zsüliett). 

Svakako je najpopularnija Julija od istorije do danas, junakinja drame Viljema Šekspira „Romeo i Julija“, koja je sinonim za pravu ljubav i koja se zvala Julija Kapuleti.

Sponzorisano:

Loading...