Ženska imena

Poreklo i značenje imena Kalina

Loading...

Žensko lično ime Kalina jeste staro slovensko ime koje je poslednjih decenija sve popularnije i u našoj zemlji i u regionu, a o njegovom poreklu i značenju će biti više reči u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Kalina 

Pretpostavljeno značenje u prenesenom smislu za žensko lično ime Kalina jeste najverovatnije – „ona koja je rođena da pobeđuje“; „ona koja je posebna i jedinstvena“; „ona koja je puna vrlina“; „poštena i časna osoba“; „oina koja je veliki čovek“; „ona koja je drugačija i posebna po svojim karakternim osobinama“; „ona koja je prava retkost“; „ona koja je kao crni biseri“; „ona koja je opasan neprijatelj“; „ona koja ima otrovan jezik i kojoj se ne treba zamerati“; „ona koja voli da se osveti za nepravdu“; „ona koja je opasna i nepristupačna i koja ne veruje ljudima“.

Poreklo ženskog imena Kalina 

Kako je napred i navedeno ime Kalina jeste poreklom iz staro slovenskog jezika i to od imena biljke koja se zove „obična ili divlja kalina“ i koja spada u otrovne biljke, i ima plodove koji su nalik bobicama crne ribizle ili aronije, samo su puno sitnije.

Neki etimolozi smatraju da ime Kalina može biti poreklom i iz staro grčkog jezika od imena Kaline ili pak od grčke reči „kaline“, u značenju dobar čovek; poštena osoba; pobednik; častan; čestit i ispravan. 

Učestalost davanja ženskog imena Kalina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Kalina nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Kalina se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Kalina takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, i zauzelo je 35. mesto.

U Republici Srbiji je ime Kalina u 2018. godini bilo zastupljeno na listi od najdavanijih stotinu imena za svu žensku novorođenčad, i nalazilo se na 33. mestu.

Pored navedenih zemalja, ime Kalina je dosta popularno i u drugim takozvanim slavenskim zemljama kakve su Ukrajina; Rusija; Bugarska; Slovačka; Češka; Poljska; Rumunija; Republika Makedonija. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Kalina 

Najpopularniji nadimci, imena od milja i umanjenice od imena Kalina su – Kali; Kalika; Kalinka; Kalijana; Kališka; Kalja; Ina; Kale; Lina; Kaya; Kaja; Kaia.

Izvedena i varijantna imena od imena Kalina su najčešće – Tina; Lina; Ajlina; Kristina; Hristina; Katja; Kaja; Katalina; Kaolina; Katarina; Nadalina; Kareena; Koljinka; Evangelina; Paolina. 

Zašto odabrati baš žensko ime Kalina kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Kalina koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje ćerke, jer su ostavile traga u nauci, kulturi, umetnosti ili sportu, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata mlada srpska glumicakoja je kćer proslavljenog srpskog dramskog pisca Siniše Kovačevića i slavne naše glumice Ljiljane Blagojević jeste imena Kalina Kovačević; poznata mađarska glumica i pevačica se zove Katalin Karadi; nekada slavna i poznata poljska pevačica i glumica se zvala Kalina Jedrusik.

Loading...

Žena koja je bila poznata kao srpska super-stogodišnjakinja te i koja je umrla u svojoj 113. godini zvala se Kalina Danilović; poznata bugarska televizijska voditeljka i novinarka jeste Kalina Venelinova Krumova.

Slavna istorijska ličnost i poznata bugarska princeza čiji je otac bio car Simeon II se zvala Kalina od Bugarske; žena koja je poznati mađarski fudbalski sudija jeste Katalin Ana Kulčar; poznata mađarska pesnikinja kao i glumica jeste Katalin Ladik.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Kalina 

„Kalinka“ jeste jedna od najpoznatijih ruskih pesama koja je pak i posvećena Kalini, čije je ime „od milja“ u ovoj numeri Kalinka, i ona je delo ruskog kompozitora Ivana Petroviča Larionova, te je nastala davne 1860. godine.

„Lada kalina“ jeste nekada veoma poznata i popularna „marka“ ruskog putničkog automobila.

Kalina jeste ime prvog kita orke, koji je uspešno i rođen i odrastao izvan okeana, jer spada u ugrožene vrste.

Kalina jeste ime za jednu provinciju u  Bugarskoj, ali je poznato i da je Kalina u ovoj pomenutoj zemlji jedno od najpopularnijih starih i tradicionalnih ženskih imena.

Kalina jeste naziv za dva naselja u Rumuniji, koja se nalaze u rumunskim provincijama Valča i Karaš Severin.

Kalina jeste naziv za biljku čiji je latinski naziv Ligustrum vulgare, te koja je otrovna i koja ima  crne sitne bobice, i čije je prevedeno značenje „žbun sa crnim biserima“.

Sponzorisano:

Loading...