Ženska imena

Poreklo i značenje imena Katarina

Loading...

Žensko lično ime Katarina je poreklom iz grčkog jezika, i kod nas je dosta često, što u osnovnoj varijanti, što u nekim izvedenim ili skraćenim formama, a nešto više reči o poreklu, te i značenju ovog imena će biti izneto u nastavku teksta.

Pogledajmo u nastavku značenje ovog imena.

Značenje ženskog imena Katarina 

Kada je u pitanju značenje imena katarina, ono pre svega zavisi od hipoteze koja objašnjava poreklo imena, te se tako imena iz grčkog i latinskog jezika Haikatarina ili Catharina, kao i Aikaterine prevode kao „svaki od dva“; „podvojeno“; „podeljeno“; „jedno od dvoje“, ili kao „ono sjajno i blistavo“; „bezgrešna i čestita žena“; „ona koja je svetlost sama po sebi“; „ona žena koja obasjava svačiji put“.

Ako se pretpostavi da ime Katarina jeste poreklom od reči „katarza“, označava pročišćenje; prosvetljenje; spoznaju; čistotu.

Ređe se ime Katarina daje deci po ugledu na ime grčke boginje smrti Hekate, jer tada nema baš lepo preneseno značenje te označava – „osobu koja donosi smrt“; „onu koja je smrtnica ili koja je grešnica“; „ona kojoj će život biti kratak i pun nevolja“; „ona koja je veštica“; „ona koja želi zlo drugima“; „ona koja baca magije i vrača“.

Kada se pretpostavi da ime Katarina potiče od reči „aikia“ onda je značenje imena opet malo pak i nejasno, ali generalno označava „mučenje“; „onu koja je mučiteljka“; „onu koja se muči“; „ onu koja je spremna da maltretira i torturiše sve oko sebe“; „rođena da muči sve druge“. 

Poreklo ženskog imena Katarina 

Ime Katarina je poreklom iz staro-grčkog jezika, i to najverovatnije od ličnog imena Haikaterine ili Aikaterine, možda čak i od imena Hekateros ili Hekatarina, mada se pretpostavlja da ime može da potiče od grčke reči „katarza“, te sasvim moguće i od grčke reči „aikia“.

Naime, „katarza“ se pojavljuje kao pojam u delima Aristotela, ali nije dokazanop da ime Katarina potiče definitivno od ove reči, kao ni to da se isključuje jedna nova mogućnost da je ime poteklo i od imena grčke boginje Hekate, koja je u grčkoj mitologiji bila označena kao boginja smrti.

Ako se uzme u obzir moguće latinsko porteklo imena Katarina, veruje se da je ono poreklom od imena Catharina, a prvobitni je prevod pomenutog ličnog imena bio Ekatarina 

Učestalost davanja ženskog imena Katarina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Loading...

Prema statističkim podacima dostupnim za 2018. kalendarsku godinu, ime Katarina je bilo među „top 100“ najdavanijih imena za devojčice u Republici Srpskoj na 10. mestu, kao i u Republici Srbiji na 26. mestu.

U istoj kalendarskoj 2018. godini, ime Katarina se našlo među najtraženijih sto imena za sve novorođene devojčice i u Republici Hrvatskoj na 31. mestu, kao i u Bosni i Hercegovini na 92. mestu liste.

Ime Katarina je dosta popularno ime za devojčice, naravno u određenim jezičkim varijacijama i u Makedoniji; Francuskoj, Engleskoj, Španiji; Rusiji; Grčkoj; Ukrajini i Americi. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Katarina 

Najpoznatiji nadici, umanjenice i imena od milja za ime Katarina su – Katica; Kaja; Kale; Kaća; Keti ili Katalin.

Imena koja su izvedena ili varijantna su – Ketrin; Ketlin; Kejtlin; Katrin; Katrina; Kata; Katalina; Katica; Katuška; Kaja; Klara; Jekatarina; Ekaterina; Ekatarina; Jekaterin; Katja; Ekaterin; Katina; Danina; Dafina; Marina; Justina; Katijana; Natalija; Ana; Kristina; Hristina; Magdalina. 

Loading...

Zašto odabrati baš žensko ime Katarina kao lično ime za devojčicu 

Neke od najpopularnijih žena sa imenom Katarina, a koje su obeležile određeni istorisjki period ili neku životnu sferu, pa mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje ćerke, biće ipak i navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata srpska slikarka sa početka XIX veka je Katarina Ivanović; srpska glumica je Katarina Radivojević; ćerka je glumice Svetlane Cece Bojković i mlada srpska glumica je Katarina Kaja Žutić; ćerka srpske princeze Jelisavete Karađorđević i američka glumica je Katarina Oksenberg; hrvatska poznata glumica jeste Katarina Baban. 

Poznate vladarke imena Katrarina su bile – ruska velika carica Katarina Velika ili Katarina II Aleksejevna (Ekatarina ili Jekatarina Velika); prva žena engleskog kralja Henrija VIII i engleska kraljica je bila Katarina Aragonska (Katarina ili Katalina od Aragona i Kastilje); žena kastiljskog kralja Henrika III je bila kraljica Kastilje Katarina Lankasterska (Katarina od Lankastera); bosanska i srpska princeza je bila Katarina Tomašević Kotromanić; francuska kraljica je bila Katarina de Mediči; ćerka ruskog cara Alekseja I i ruska princeza je bila Katarina (Ekaterina) Aleksejevna; prestolonaslednica Kraljevine Holandije je Katarina Amalija. 

Žena srpskog kralja Stefana Dragutina Nemanjića i srpska kraljica i ugarska princeza je bila Katarina (Katalina) Arpadović; supruga je srpskog princa prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i srpska princeza je Katarina Karađorđević; supruga cara Isaka I Komnina i vizantijska carica je bila Katarina (Ekaterina) Bugarska; ćerka srpskog despota Đurđa Brankovića; kasnije i celjska grofica je bila Katarina Branković; peta žena engleskog kralja Henrija VIII i engleska kraljica je bila Katarina Hauard. 

Poznata profesionalna ruska teniserka je Katarina (Jekaterina) Valerijevna Makarova; srpska rukometašica je Katarina Tomašević; nekadašnja nemačka klizačica je Katarina Vit; poznata ukrajinska profesionalna teniserka jeste Katerina Volodimirivna Bondarenko; crnogorska rukometašica i reprezentativka je Katarina Bulatović; nekadašnja bugarska teniserka je Katerina Georgijeva Malejeva. 

Popularna srpska folk pevačica je Katarina Kaća Grujić; srpska pop pevačica je Katarina Sotirović; srpska folk pevačica je Katarina Živković; srpska glumica je Katarina Marković; srpski istoričar umetnosti je Katarina Adanja; likovni kritičar i prevodilac je Katarina Ambrozić; srpska glumica je Katarina Vićentijević; hrvatska glumica je Katarina Perica Kirin.

Sponzorisano:

Loading...