Muška imena

Poreklo i značenje imena Kenan

Loading...

Muško lično ime Kenan se smatra muslimanskim imenom, i najviše se daje u zemljama sveta u kojima poredomninira stanovništvo islamske veroispovesti.

No, postoje i neke pretpostavke koje su dokazane, da je ime Kenan takozvano „biblijsko ime“, jer se tako zvao jedan jevrejski patrijarh koji se pominje u knizi „Stari zavet“, i koji je pak i živeo u periodu pre čuvenog „biblijskog potopa“.

Značenje muškog imena Kenan 

Najverovatnije preneseno značenje imena Kenan, ako se uzmu pretpostavke o poreklu, jeste – „onaj koji je plemenitog roda“; „onaj koji je tajanstvena osoba“; „onaj koji je čuvar tajni“; „onaj koji je ponosan na svoje poreklo“; „onaj koji je svestan svojih korena“; „onaj koji je bogat“; kao i „onaj koji je veleposednik“; „onaj koji je zaslužan za neka dobra“; „onaj koji je rođen kao velika tajna i misterija“.

Još neka pretpostavljena značenja imena Kenan mogu biti – „onaj koji svakome činio dobro“; „onaj koji uvek misli na druge“; „onaj koji sam stvara svoju sreću“; „onaj koji je mudar“; „onaj koji je bezgrešan“; „onaj koji je prosvetljen“; „onaj koji je sposoban da promeni ljude“; „onaj koji je poslat od Boga da prašta grehe ljudima“.

Poreklo muškog imena Kenan 

Najverovatnija je pretpostavka etimologa da ime Kenan vodi poreklo iz arapskog jezika, i da ima značenje tajan; pritajen; sačuvan; skriven; zaklonjen, sačuvan; vešto skrivan.

Naravno postoji i pretpostavka da ime Kenan potiče iz staro hebrejskog jezika, i tada ima značenje – bogatstvo; napredak, materijalna dobit, finansijska moć, visok stalež; položaj u društvu.

Ima hipoteza da je ime Kenan nastalo od imena regije Kanaan u Palestini i da je stoga poteklo sa prostora Saudijske Arabije i Sirije, te da ima značenje – domovina; rodna zemlja; onaj ko je poreklom iz Palestine; prastanovnik Palestine.

Kada se sagleda razrađeno „drvo porekla“ za ime Kenan, ono ima u sebi i njegove hebrejske ali i arapske korene i generalno se tumači nastanak imena na sledeći način – Keinan (staro-hebrejski) – Kainan (grčki jezik) – Cainan (latinski jezik) – Kenan (biblijski oblik imena). 

Učestalost davanja muškog imena Kenan u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu muško lično ime Kenan je u Bosni i Hercegovini bilo među „top 100“ najdavanijih imena za novorođene dečake i zauzelo je 31. mesto.

Loading...

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Kenan se nije našlo među najdavanijih sto muških ličnih imena.

U Republici Srpskoj se ime Kenan u pomenutoj 2018. godini našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake i kotiralo se na 64. mestu.

U Republici Srbiji je ime Kenan u 2018. godini izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, i verovatno se davalo samo sporadično. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Kenan 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Kenan jesu – Keno; Keny; Ken; Kani; Kanon; Keniša; Kaniko.

Izvedena i varijantna imena od imena Kenan su – Kenon; Dženan; Džanko; Kenin; Kenad; Kan; Kendal; Kendall; Kanija. 

Loading...

Zašto odabrati baš muško ime Kenan kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti iz raznih oblasti i sfera života, koje su imena Kenan i koje mogu biti jedna inspiracija za roditelje da baš tako nazovu svoje naslednike, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati turski pop pevač koji je i suprug slavne turske glumice Beren Saat se zove Kenan Dogulu; poznati američki glumac se zove Kenan Tompson; proslavljeni turski filmski i televizijski glumac koji jeste i najpoznatiji po svojoj ulozi u hit seriji „Ezel“ se zove Kenan Imirzalioglu.

Nekadašnji predsednik Turske jeste Kenan Evren; poznati turski javni tužilac i sudija se zove Kenan Ipek; nekada slavni turski vajar je Kenan Iontunc. 

Popularni britanski književnik koji je poreklom iz Indije se zove Kenan Malik; britanski filmski reditelj jeste Kenan Ken Anakin; slavni turski glumac i filmski reditelj se zove Kenan Išik.

Slavni austrijski fudbaler bosanskog porekla je Kenan Muslimović; bivši proslavljeni turski fudbaler i današnji trener je Kenan Kocak; francuski ragbista koji je bosanskog porekla je Kenan Mutapčič.

Poznati bosanski fudbaler jeste Kenan Kodro; nekada poznati američki biciklista se zvao Kenan Harkin; turski moto-trkač je Kenan Sofuoglu; igrač kriketa koji je rođen u Južnoj Africi jeste Kenan Smit.

Proslavljeni turski glumac je Kenan Čoban; bosanski ekonomista jeste Kenan Crnkić; bosanski poznati košarkaš se zove Kenan Bajramović.

Kenan Sipahi – Poznati  turski košarkaš koji igra za KK „Bešiktaš“ iz Istanbula je Kenan Sipahi; srpski košarkaš koji je bosanskog porekla se zove Kenan Karahodžić.

Sponzorisano:

Loading...