Muška imena

Poreklo i značenje imena Kerim

Loading...

Muško lično ime Kerim jeste najpoznatije kao muslimansko ime i najviše je davano u zemljama u kojima žive narodi islamske veroispovesti.

Inače je poznato da ime Kerim spada u takozvanih „99 Alahovih imena“, odnosno ubraja se u imena koja su poželjna da se daju deci u muslimanskoj veri, jer su ona po predanju „draga i mila Alahu“ (originalno je ime El-Kerim, i ono se pak po Alahovim preporukama prevodi kao onaj ko je plemenit i dobar čovek).

Značenje muškog imena Kerim 

Najverovatnije je preneseno značenje imena Kerim – „onaj koji je dobrodušan čovek“; „onaj koga svako voli“; „onaj koji se žrtvuje za druge“; „onaj koji svakome pomaže“; „ljudina“; „onaj ko je požrtvovan i ko uvek misli na dobrobit drugih“.

Još neka od potencijalnih značenja imena Kerim su – „onaj ko je uvek veseo i ko ima vedar duh“; „onaj ko unosi radost u svaki dom“; „onaj ko je bezbrižan i ko nikada nije nervozan“; „onaj ko je mirna osoba koja ne voli svađe i konflikte“; „onaj koji svakome donosi sreću“; „onaj koga svako poštuje i lako zavoli“; „dobar čovek“; „duša od čoveka“; „onaj ko je blage naravi“. 

Poreklo muškog imena Kerim 

Ime Kerim je prema etimološkim pretpostavkama poreklom iz arapskog jezika i ima značenje dobar; požrtvovan; plemenit, drag; ljubazan; velikodušan, onaj koji pomaže; onaj koji je vrlo blaga i mirna osoba. 

Učestalost davanja muškog imena Kerim u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Kerim je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 34. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Kerim se nije našlo u najdavanijih sto muških imena, pa je moguće da je ime davano samo povremeno.

U Republici Srpskoj se ime Kerim takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se možda davalo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Kerim u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, te je mozda ovo muško ime davano u procentu koji nije bio značajan u statističkom smislu.

Loading...

Generalno je jasno da je prema svom poreklu ime Kerim najpopularnije u zemljama gde je pak predominantno islamsko stanovništvo, te se često sreće u Turskoj i nekim drugim zemljama sa područja Azije i Indije.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Kerim 

Nadimci, umanjenice i imena od milja za muško lično ime Kerim jesu kod nas ipak nepoznanica, i n može se pronaći ni jedna poznata forma.

Izvedena i varijantna imena od imena Kerim su retka, i neka od njih su naime – Karim; Kerym; Karhaman; Kamim. 

Zašto odabrati baš muško ime Kerim kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Kerim koje su ostavile određeni trag u sferama svoga delovanja u istoriji ili savremenom dobu, te koje mogu biti stoga inspiracija za roditelje da ovo ime daju ipak svojoj deci, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Loading...

Mladi bosanski pevač koji se proslavio kao takmičar u “Zvezdama Granda” je Kerim Zeljković; proslavljeni i svetski poznati turski pevač i hip hop muzičar je Kerim Kabus.

Svetski poznati i priznati turski botaničar i naučnik jeste Kerim Alpinar; nekada poznati turski vojni komandant se zvao Kerim Paša (Abdul Kerim Paša); fudbaler koji igra za FK Borac iz Banja Luke jeste Kerim Kadenić.

Političar i bivši predsednik Azerbejdžana se zove Kerim Karajev; bivši sovjetski inženjer koji je rođen u Azerbejdžanu jeste Kerim Alijevič Kerimov; političar i gradonačelnik turskog grada Giresun jeste Kerim Aksu. 

Poznati bosanski fudbaler je Kerim Dragolj; poznati turski fudbaler je Kerim Fraj; bosanski fudbaler i igrač FK „Željezničar“ iz Sarajeva je Kerim Memija.

Proslavljeni švedski fudbaler je Kerim Mrabti; bosanski fudbaler koji igra za FK „Velež“ iz Mostara jeste Kerim Tatar; popularni azerbejdžanski igrač badmintona je Kerim Musajev. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Kerim 

Pomenutih „99 Alahovih imena“ jesu zapravo u islamskoj religiji ona muška i ženska imena koja su poželjna da se daju deci jer ih je blagoslovio sami Alah i poslao ih po svojim glasnicima na zemlju.

Svako od 99 imena ima određeno značenje koje treba da opiše zapravo poželjne osobine koje treba da imaju muslimanski vernici, kako bi njihova duša posle smrti otišla u Dženet ili Raj.

Važna je napomena da je u islamskoj religiji potrebno da se svih 99 imena koja su Alahu draga znaju napamet, pa svako onaj ko bude znao da ih nabroji, od Alaha će dobiti oprost grehova i biti posle smrti prihvaćen da ode u Dženet.

Sponzorisano:

Loading...