Ženska imena

Poreklo i značenje imena Klara

Loading...

Lično žensko ime Klara je manje popularno u našoj zemlji, ali je često davano ime u nekim svetskim zemljama, pre svega u katoličkim podnebljima, i njegovo poreklo i značenje će biti navedeni u nastavku teksta koji sledi.

Veoma lepo i nežno ime, koje u sebi ima dozu drskosti, možda je pravi izbor za vašu devojčicu..

Značenje ženskog imena Klara 

Najverovatnije je preneseno značenje imena Klara, a prema hipotezama o poreklu:

„ona koja je čista i svetla“;

„ona koja je iskrena i direktna“;

„ona koja donosi svetlost i čistotu“;

„ona koja je mudra i bistra osoba“;

„ona koja je poštena i čestita“;

„ona koja je trezvena i koja je dobra“;

„ona koja je čista u srcu i duši“;

„ona koja je nosilac mnogih vrlina“;

Loading...

„ona koja jasno i direktno iskaže sve što misli“;

„ona koja se ne pretvara“. 

Poreklo ženskog imena Klara 

Smatra se prema etimološkim hipotezama da je žensko ime Klara nastalo iz latinskog jezika od reči „clarus; claro; clareo“ koja se prevodi kao jasno, čisto, svetlo.

Iz latinskog jezika koji je bio popularan u Italiji, ime Klara se prenelo širom Evrope, pa je danas popularno i u Nemačkoj; Austriji; Slovačkoj; Mađarskoj; Češkoj.

Učestalost davanja ženskog imena Klara u susednim zemljama regiona i u svetu 

Loading...

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Klara jeste bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, te je zauzelo 62. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Klara se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, i bilo je rangirano na 19. poziciji.

U Republici Srpskoj se ime Klara takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, ali se ne može isključiti mogućnost da se ime davalo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Klara u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Klara 

Nadimci, umanjenice i imena od milja za žensko lično ime Klara su retki ili nepoznati na našem podneblju.

Izvedena i varijantna imena od imena Klara su međutim veoma brojna, i samo neka od njih su – Lara; Larisa; Loreta; Kijara; Klariota; Šarlota; Klerijana; Kruna; Korina; Kristijana; Klari; Kler; Klarita; Klaresita; Klarinja; Klarica; Klarka; Kjaro; Klaris. 

Zašto odabrati baš žensko ime Klara kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Klara, koje su obeležile određenu vremensku epohu u istoriji ili u savremenom dobu, te mogu biti inspiracija za roditelje da ime daju novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularna češka teniserka jeste Klara Zakopalova; bivša mađarska kajakašica i reprezentativka u ovom sportu se zvala Klara Frid Banfalvi.

Jedna od najpoznatijih aktivistkinja za ženska prava je bila i učiteljica Klara Cetkin; španska političarka i borac za ljudska prava jeste Klara Kampoamor; nekada slavna jugoslovenska i slovenačka pozorišna i filmska glumica je bila Klara Janković.

Majka nemačkog nacističkog diktatora i jednog od najozloglašenijih ljudi svih vremena Adolfa Hitlera se zvala Klara Pelcl (Klara Hitler); naš poznati stručnjak iz oblasti ekonomije i bankarstva jeste Klara Jakovčević. 

Nekada slavna litvanska muzičarka koja je svirala na manje poznatom ali i prvom ikada elektronskom muzičkom instrumentu tereminu je bila Klara Rokmor Reisenberg; nekada slavna nemačka pijanistkinja i kompozitorka se zvala Klara Vik Šuman.

Nekada popularna srpska političarka koja je po profesiji stomatolog jeste Klara Mandić; mađarska studentkinja medicine koja je postala učesnica NOB-a je bila Klara Feješ. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Klara

Sveta Klara Asiška je bila poznata katolička svetiteljka, za koju postoje istorijski posdaci da je osnovala franjevački red katoličkih sestara „Klarise“, a ona je sama bila poreklom iz Asizija  grada u Italiji.

Ako bi se tražio naš pandan imenu Klara, onda bi prema napred naznačenim prevodima reči od kojih ime potiče, to bilo žensko lično ime Jasna.

Klara Kordoba Moran jeste ime za naselje u Meksiku, a u saveznoj državi Oahaka u kome je prema popisu stanovnika iz 2010. godine, živelo ukupno oko 178 ljudi.

Klara Eloisa Oton ime je za naselje u Meksiku, u saveznoj državi Sonora; Klara Setina ime je za naselje u Meksiku, u saveznoj državi Jukatan; Klara Agilar Če ime je za naselje u Meksiku, u saveznoj državi Kintana Ro; Klaravista jeste ime za naselje u Meksiku, a u saveznoj državi Agvaskalijentes.

„Klara Dombrovska“ jeste naziv poznatog jugoslovenskog filma u žanru drame, koji je snimljen davne 1976. godine, a u režiji Joakima Marušića.

Sponzorisano:

Loading...